Dybcio Posted December 26, 2014 Author Report Share Posted December 26, 2014 Zdecydowałem się na ten pokrowiec z GFC Tactical: http://gunfire.pl/product-pol-1152204293-Pokrowiec-na-replike-karabinka-czarny.html. Mam do zainwestowania jeszcze ok 170-200 zł. Nie wiem czy iść np. w kamizelkę taktyczną Mil-Tec, czy w boczniaka. Quote Link to post Share on other sites
Kertoip007 Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 Może zamiast wydawać wszystko od razu zostaw trochę pieniędzy i będziesz mógł zainwestować w tuning repliki albo dobra ładowarkę (imax b6/redox beta). Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 Ładowarka (chociażby taka za 40zł od Redoxa) i LiPo jeśli jeszcze nie masz. Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 Jak masz 200 zł to kup lipola i dobrą ładowarkę. Quote Link to post Share on other sites
Dybcio Posted December 26, 2014 Author Report Share Posted December 26, 2014 A z tych Li-Po to jakieś konkretne modele konkretnych firm ? Bo jeszcze musi mi to wejść do chwytu przedniego :/ . Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 Zmierz stockową batke i szukaj lipola o podobnych wymiarach. Quote Link to post Share on other sites
Kertoip007 Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 Czytałem, że Turnigy nano-tech są polecane. Nie musiałbyś zmieniać wtyczki, bo w tym lipolach są mini-tamiya. No i są w miarę tanie. Np. http://allegro.pl/lipo-turnigy-15c-25c-2000mah-7-4v-i4906499822.html Quote Link to post Share on other sites
Dybcio Posted December 26, 2014 Author Report Share Posted December 26, 2014 A do tego jaka ładowarka ? Też ten Redox ? Quote Link to post Share on other sites
Kertoip007 Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 Redox beta / Imax b6. Redox jest trochę tańszy. Jeśli nie chcesz wydawać tyle na ładowarkę możesz kupić np. Imax b3, ale on jest tylko do lipoli, a redoxem beta naladujesz także stockowego NiMha, który też ci trochę posłuży. Quote Link to post Share on other sites
Dybcio Posted December 26, 2014 Author Report Share Posted December 26, 2014 http://allegro.pl/ladowarka-mikroprocesorowa-redox-beta-v2-solo-i4762791146.html http://allegro.pl/lipo-turnigy-15c-25c-2000mah-7-4v-i4906499822.html Czy taki zestaw będzie ok ? Quote Link to post Share on other sites
Kertoip007 Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 Ładowarka co wysłałeś nie ma zasilacza, tutaj jest aukcja z zasilaczem: http://allegro.pl/ladowarka-redox-beta-combo-5a-najnowsza-wersja-i4866644290.html Akumulatorek jeśli się zmieści to jest ok. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 Może baterie turning są lepsze niż redox ale wtyki Dean są na pewno lepsze od Tamiyi. Quote Link to post Share on other sites
Dybcio Posted December 26, 2014 Author Report Share Posted December 26, 2014 Problem w tym, że nie chcę (boje się) zmieniać wtyki w karabinie. Mam jeszcze małe pytanko. Organizuję wyjście w 10 osób na poligon na strzelankę, ma ktoś może jakiś sprawdzony przepis na małą, nieszkodliwą świece dymną ? Chcę, aby gra była realistyczna :) Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 Tak. Kup sobie w sklepie solidny granat dymny. Popularne 'karmelki' na azotanie i cukrze są dość mało efektywne. Dym nie trzyma się przy ziemi i szybko roznosi. Poza tym podczas spalania zionie ogniem jak smok, więc może być niebezpieczny, zwłaszcza gdy jest sucho. Quote Link to post Share on other sites
Dybcio Posted December 26, 2014 Author Report Share Posted December 26, 2014 No dobra, a jakiś konkretny sklep, który takie coś sprzedaje ? Patrzyłem, ale na militarii, taiwanie, zielonym sklepie nie ma. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 Szukaj pod nazwą ekran/granat dymny. :google: Quote Link to post Share on other sites
Dybcio Posted December 27, 2014 Author Report Share Posted December 27, 2014 Dobra dzięki. Li-Po kupię w pon, baterię raczej też. Czy są jakieś kolimatory warte uwagi w rozsądnych cenach ? Quote Link to post Share on other sites
Kertoip007 Posted December 27, 2014 Report Share Posted December 27, 2014 Nie wiem czy przy tej replice i tych osiągach warto kupować kolimator. Zbyt mała celność i powtarzalność strzałów, żeby kolimator miał sens. Możesz resztę pieniędzy przeznaczyć na tuning, np. lufa precyzyjna, co jest lepsze niż kolimator, który sam w sobie nie poprawia celności. To moje zdanie. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted December 27, 2014 Report Share Posted December 27, 2014 Jak zdefiniujesz rozsądną cenę (dla niektórych to znaczy do 50zł, a dla innych do 200 itd.) to może coś się znajdzie. Celność w stockowych replikach tej klasy nie jest aż tak tragiczna - kulki oczywiście nie polecą idealnie "po sznureczku", ale zakup kolimatora nie musi być wyrzucaniem kasy w błoto. Quote Link to post Share on other sites
Dybcio Posted December 27, 2014 Author Report Share Posted December 27, 2014 Rozsądna cena to ok 150zł na taki cel. ale w sumie na pierwszą stelankę idę we wtorek w w nowym roku, więc może po tym ocenię, czy warto takie coś kupować. Mam jeszcze jeden dylemat. Na poligonie na którym będę się strzelał jeszcze przynajmniej do 16. roku życia jest las, polana i domki (ruiny), więc są to elementy CQB. Chciałbym kupić w przyszłości boczniaka, wydał bym na niego maks 200 zł. Myślałem nad gaziakiem. Coraz bardziej podobają mi się beretty (ale nie tylko). Jest też możliwość, że w przeciągu następnego miesiąca wpłynie spora sumka, więc będzie można bardziej poszaleć, jednak na razie myślę o 200 zł. Przepraszam, że temat jest taki rozległy, jednak jak każdy laik mam wiele pytań i chcę zdobyć jak największą wiedzę od ludzi którzy mają z tym styczność, a nie sprzedawcy, który stara się opchnąć wszystko co się nie nadaje do użytku. Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted December 27, 2014 Report Share Posted December 27, 2014 Z gaziaków glocki army, plastiki kjw, a tanio i dobrze to cm.030 i pochodne. Quote Link to post Share on other sites
Dybcio Posted December 27, 2014 Author Report Share Posted December 27, 2014 A jeszcze inne pytanie, ta regulacja FPS w moim karabinie to chwyt marketingowy, czy przydatna funkcja ? Quote Link to post Share on other sites
Kertoip007 Posted December 27, 2014 Report Share Posted December 27, 2014 Jeśli będziesz z tego korzystać to przydatna. Do CQB, gdzie aż tak duża moc nie jest potrzebna - jeśli chcesz - zmniejszasz moc i tyle. Quote Link to post Share on other sites
Dybcio Posted December 27, 2014 Author Report Share Posted December 27, 2014 Wytłumaczy mi ktoś jak sprawdzić czy nastąpił wzrost mocy, bo nie mam tego urządzenia ? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted December 27, 2014 Report Share Posted December 27, 2014 Jeśli nie masz chrono to musisz sprawdzić organoleptycznie - nadstaw tyłek. Strzel sobie w tyłek przed skręceniem mocy - zapamiętaj jak boli. Po skręceniu mocy strzel drugi raz - jeśli zabolało słabiej to znaczy, że moc została zmniejszona, jeśli mocniej to moc została zwiększona. Możesz też strzelać w karton - jeśli za pierwszym razem kulka przebije karton, a za drugim nie to znaczy, że moc została zmniejszona. Aczkolwiek będą to obserwacje "na oko" (sam bez żadnego zmniejszania czy zwiększania mocy raz przebijałem karton, a po chwili go nie przebijałem z jednej i tej samej, nie zmienionej repliki). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts