Aquerr Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 Witam! Od niedawna zainteresowałem się ASG, uzbierałem jak dotychczas 1200zł. Szukam repliki która mi trochę posłuży, bez wymieniania bebechów. Strasznie podobają mi się gaziaki z systemem BB. Kumpel który siedzi trochę w ASG polecał mi kupić M4 WE, okulary ochornne, parę magazynków i kulki. Twierdzi że na razie by mi wystarczyło, a potem mógłbym sobie tę replikę jeszcze bardziej podrasować. Jak myślicie, warto kupować gaziaka na sam początek? Nigdy wcześniej nie miałem styczności z ASG. Co do elektryków, trochę mnie odpycha sam realizm działania(ziut, ziut), brak nawet minimalnego odrzutu itp. Nie jestem zbytnim rusofilem, bardziej podobają mi się repliki ze stajni USA. Z góry dziękuje za pomoc! Pozdrawiam :) Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 1200 to ci akurat na magi starczy... Odpuść sobie gbb, i kup jakiegoś ziut-ziut-ziut. Taniej, no i w zimę sobie postrzelasz. Quote Link to post Share on other sites
Aquerr Posted December 14, 2014 Author Report Share Posted December 14, 2014 A co polecasz z elektryków? Quote Link to post Share on other sites
Aquerr Posted December 14, 2014 Author Report Share Posted December 14, 2014 Ad. Czy istnieją dobre elektryki z systemem BB? Zależy mi na jak najbardziej realistycznym działaniu. Quote Link to post Share on other sites
Afrati Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 Najbardziej zbliżony do gaziaków blołbek ma KWA RM4 ERG, ale za 1200zł nie uda Ci się jej kupić. Dozbieraj jeszcze raz tyle, ile masz, i wtedy kupisz sobie wspomnianą replikę, zapas kulek i jakieś okulary. Gaziak przy tak ograniczonym budżecie nie jest rozwiązaniem. Ba, nie jest nawet opcją. Quote Link to post Share on other sites
Aquerr Posted December 14, 2014 Author Report Share Posted December 14, 2014 Uhu, to żem się zapędził. Faktycznie, po przeanalizowaniu stwierdziłem że nie ma sensu kupować gaziaka. Znalazłem takie repliki, co o nich sądzicie? Która będzie najlepsza? + Co na początku trzeba będzie wymienić? http://gunfire.pl/product-pol-1152192369-Replika-karabinka-GFG07-CQBR.html http://gunfire.pl/product-pol-1152191787-Replika-karabinka-AK-300.html#tabs_58676 http://gunfire.pl/product-pol-1152194755-Replika-karabinu-szturmowego-AK-4RIS-MET.html Quote Link to post Share on other sites
Afrati Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 (edited) W tych pieniądzach, jeśli szukasz czegoś z rodziny M, rozglądaj się za Specna Arms - na forum multum tematów na ten temat. Edited December 14, 2014 by Afrati Quote Link to post Share on other sites
Aquerr Posted December 14, 2014 Author Report Share Posted December 14, 2014 http://gunfire.pl/product-pol-1152200042-Replika-karabinka-Specna-Arms-SA-A05.html Wybrałem ostatecznie :) Świetnie wygląda, opinie zarówno ma dobre. Zostało mi jeszcze prawie 400zł. Odliczając koszt okularów około 250zł, jak myślicie, co warto w niej wymienić/dokupić? :) Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 Za 1200 zł to raczej coś lepszego niż Specna Arms dostanie, tym bardziej zdatnego na dalszy tuning w przyszłości. Specna Arms to w miarę dobra replika, lecz jeżeli możesz, to kup na początek lepszą replikę i okulary (do 60 zł dostaniesz dobre) a resztę sprzętu z czasem. Bo lepiej kupić markową replikę, a w późniejszym okresie dozbierać do baterii, części, optyki, munduru, niż kupić średnią replikę i jakieś tam wyposażenie..które i tak pewnie sprzedaż, bo będzie chińskie lub niemieckie (w kwocie która Ci zostanie po zakupie repliki). Quote Link to post Share on other sites
Aquerr Posted December 14, 2014 Author Report Share Posted December 14, 2014 Co proponujesz zamiast SA? Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 (edited) EA, KWA CQR mod 2 (te z plastikowym dolnym lowerem), CA. Edited December 14, 2014 by pan kozaq Quote Link to post Share on other sites
JunglerMan Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 KWA dostaniesz za ok. 1k : - http://taktyczny.com/repliki-asg/m16-m4-i-pochodne-pl/karabin-m4-cqr-mod1-kwa-usa.html Quote Link to post Share on other sites
Aquerr Posted December 14, 2014 Author Report Share Posted December 14, 2014 Czym się różni mod 2, od mod 1? Poza tym że jeden ma krótszą lufę? Zdecydowałbym się na KWA, strasznie mi podszedł wyglądem. Co trzeba w nim wymienić/co warto dokupić? Quote Link to post Share on other sites
Afrati Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 (edited) Jeśli wystarczy Ci taka prędkość wylotowa, jaka jest stockowo, to wystarczy wymienić tylko gumkę hop-up, ewentualnie wtyk baterii na t-deans. Mod1 od Mod2 różni się tylko długością lufy. Pamiętaj, że w zestawie z KWA nie będzie akumulatora ani ładowarki. Co warto dokupić? Okulary, kulki i dobre buty. Edited December 14, 2014 by Afrati Quote Link to post Share on other sites
Aquerr Posted December 14, 2014 Author Report Share Posted December 14, 2014 Sam już nie wiem, każdy zachwala SA + do tego ma większą celność, więcej fps, jest tańsza. KWA również jest świetne, trzy magazynki w zestawie, podobno bardzo szczelny układ, ale ma mniej fpsów, mniejszy zasięg. Tak czy siak, w przyszłości(na pewno nie przez najbliższe pół roku)pewnie będę modyfikował aby zwiększyć ilość fpsów, trochę bajerów do wyglądu itp. Którą wersje wziąć ostatecznie? Quote Link to post Share on other sites
Afrati Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 To już kwestia Twojego poczucia estetyki ;) Ja wolę osobiście krótszą lufę, bo wygodniej nią manewrować w budynkach. Quote Link to post Share on other sites
Aquerr Posted December 14, 2014 Author Report Share Posted December 14, 2014 (edited) Biorę jednak http://gunfire.pl/product-pol-1152200042-Replika-karabinka-Specna-Arms-SA-A05.html, ma więcej FPSów, jest tańsza, lepiej wykonana(przynajmniej tak mi się zdaje). W przyszłości zamierzam modować, a teraz zostaje mi około 500zł po kodzie rabatowym. Odejmuje 150zł na okulary, co mogę za 350zł dokupić/podkręcić w tej replice? :) Pozdrawiam. Edited December 14, 2014 by Aquerr Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 Według mnie decyzja bez sensu, no ale to Twój wybór ;-) tym GBB nie postrzelasz przy tej pogodzie. Mam parę gazówek (krótkich) i już syfonują, zamarzają pod wieczór i inne rzeczy się z nimi dzieją. Poza tym magazynek do tej Twojej M4 kosztuje pewnie około 180 zł (nie wiem dokładnie) więc jeżeli już nabędziesz takich chociażby 3 sztuki, to sobie przekalkuluj jak to cenowo wychodzi. Do tego gaz (40 zł), który się szybko kończy, problemy, serwis i oczekiwanie na cieplejsze dni. No nie wiem, życzę miłej zabawy i zadowolenia z wyboru :-) Quote Link to post Share on other sites
Aquerr Posted December 14, 2014 Author Report Share Posted December 14, 2014 Ten post to głupi żart, nie było mnie przy komputerze gdy to się "pojawiło". Nie kupuje GBB, nie przy takim budżecie. :) Quote Link to post Share on other sites
finteqs Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 (edited) Syfonowanie M4 WE przy dobrym, suchym gazie nie występuje w niskich temperaturach tj. nawet do 0C*. Mowa o Abbey Brut Sniper czy Nuprol 3.0, 4.0. Mag 180zł? Za 200zł załatwi sobie dwa, jak podepnie się pod zbiorówkę z HK. Da może 50-60zł za wysyłkę i przy kupnie 5-6 magów wyjdzie znacznie bardziej opłacalnie niż kupno ich w Polsce. Fakt faktem, GBB to droga zabawa, ale koledze zależy na realizmie, a nie ziut-ziutowaniu :icon_smile: Realizm to nie tylko obsługa i wygląd gnata, a każdy kto posmakował gaziaka doskonale zna uśmiech od ucha do ucha już po pierwszym strzale. Tyle, że jeśli nigdy nawet nie strzelał to może się rozczarować, bo nigdy nie wiadomo do końca czego on oczekuje i jak on to sobie wyobraża. Zamiast bawić się w kupno drogiego chińczyka w którym zapłaci fortunę za tuning i naprawy, lepiej kupić na początek cm.028 i sprawdzenie czy w ogóle warto pakować się w asg. Zapłaci w sumie 500-600zł za komplet do ASG, postrzela się przez rok, zobaczy co i jak i sam zdecyduje czy warto płacić więcej. Takie coś spokojnie wystarczy na start, a jeśli się nie spodoba zawsze traci mniej piniondzorów. Nie wiadomo też, ile Aquerr ma pieniędzy na zasilanie, naprawy etc. Jeśli okaże się, że to "rich kid" to czemu nie? Kupi sobie gaziaka, jutro magazynki, pojutrze celownik itd., albo poczeka i dozbiera trochę kasy. Za 2k można startować z gaziakiem do gry. Edited December 14, 2014 by finteqs Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 Kuźwa, przecież zalinkował chłopak Specne, a Wy bombardujecie spinami o GBB... No i dobrze wybrałeś. KWA vs Specna to łatwe do przewidzenia starcie. KWA ma badziewnie wykonane body, naprawdę. Specna wychodzi przy tym lepiej, no i trzyma najpopularniejszy standard. KWA ze smaczków w środu ma jedynie mocny szkielet i ząbki. Pfff... Specna wypada gorzej, tyle że zęby i tak uciągną m140, a jeśli chcesz ładować tam resor od Stara to koszt mocniejszych zębów sięgnie aż 80zł! Szkielecik też na m140 pozwoli działać pod warunkiem wklejenia wkładki sorbo za (zatkaj lepiej uszy, zbliża się soczysta, niewyobrażalnie wielka kwota) 30zł!! Natomiast cała reszta bebechów jest lepsza w Specnie, nie muszę wapominać o gownianym silniku KWA, czy ich patologicznych komorach. Jak chcesz coś w tej kwocie, co może konkurować z zestawem Współczesny Chińczyk + Tuning za różnicę w cenie, to jedyne na co możesz spoglądnąć to EA. Quote Link to post Share on other sites
Aquerr Posted December 14, 2014 Author Report Share Posted December 14, 2014 A co zaproponujesz jako dodatek do Specny? Zostaje mi jeszcze około 350zł, mogę coś wymienić w środku(Kable, baterię etc.)? Czy lepiej dokupić np. kolimator? Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 wkładki sorbo za (zatkaj lepiej uszy, zbliża się soczysta, niewyobrażalnie wielka kwota) 30zł!! Przepłaciłeś :icon_lol: Sorbo idzie dostać za 15zł na komisie. Aj no i przypominam o tym, że nie jest to dział poświęcony tuningowi replik. Do komfortowego używania wystarczy Lipo, mosfeti nowa gumka HU. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted December 14, 2014 Report Share Posted December 14, 2014 (edited) Popraw sobie środek. Podkładkowanie, smarowanie, kable, lipo, dysza. Jakie? Wszystko w temacie o Specnie ;) Koszt ~200zł. Potem wedle uznania, albo robisz byczka wewnątrz, albo gadżety na wierzch. Co dusza airsoftowca zapragnie :D Edit. Eee, widzisz Buniek, ja tam z robocizną fachowca w komplecie brałem, bo dwie lewe ręce mam :P Osobno w cenach mocno się nie orientuję, brałem pierwsze lepsze oferty ze sklepów pisząc posta. Edited December 14, 2014 by MrMCET Quote Link to post Share on other sites
Aquerr Posted December 14, 2014 Author Report Share Posted December 14, 2014 Dziękuje wszystkim za profesjonalną pomoc! Miłego wieczoru ;) 1love. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts