Darek70 Posted December 27, 2014 Report Share Posted December 27, 2014 Witam wszystkich forumowiczów . Jestem nowy na forum i chciałbym zacząć przygodę z asg. Prosiłbym o opinie o tej broni Colt M4A1 Carabine [KM4A1]. Mam do wydania około 2500zł i chciałbym wyglądać jak operator JW GROM . Proszę doradźcie gdzie kupić ubiór taktyczny. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Afrati Posted December 27, 2014 Report Share Posted December 27, 2014 Cześć, Darku! KM4A1 to replika od KWA - wyśmienity wybór, niemniej z dostępnością ciężko. Aktualnie spory wybór KWA ma ASGShop - http://asgshop.pl/sklep/catalog.php?cat=246 Zapewne za chwilę spodziewaj się nawału informacji o G&P, EA, ICS i innych firmach, niemniej warto, żebyś zapoznał się z tym tematem: http://forum.wmasg.pl/topic/151737-garsc-pytan-replika-i-akcesoria/ - napisano tam sporo dupereli, niemniej zapewne nakreśli Ci to ogólną wizję Twojej sytuacji. Mając 2500zł na WSZYSTKO warto skupić się na dobieraniu sprzętu pod kątem funkcjonalności i trwałości, a nie na sileniu się na modną stylówkę ;) Quote Link to post Share on other sites
Darek70 Posted December 27, 2014 Author Report Share Posted December 27, 2014 Dzięki za szybką odpowiedź . W poniedziałek napiszę do sklepu czy mają tę replikę na stanie . Widzę, że znasz się na asg to mógłbyś napisać mi jakiej firmy ubiór polecasz? Quote Link to post Share on other sites
Afrati Posted December 27, 2014 Report Share Posted December 27, 2014 A widzisz - tutaj dochodzimy do punktu, w którym musisz sprecyzować co rozumiesz przez "ubiór"? Jeśli chodzi o mundur - w Twoim przypadku, przy ograniczonych funduszach rozglądałbym się za niedrogimi demobilami - DPM lub flecktarn. Jeśli nie przypadnie Ci to do gustu - musisz przygotować się na trochę większy wydatek i za ok 200zł powinieneś znaleźć komplet mundurowy Helikon w jednym z bardzo wielu kamuflaży. Pamiętaj, że do rozpoczęcia zabawy będziesz potrzebował jeszcze dobrych okularów ochronnych, kulek, baterii, ładowarki do niej i odpowiednich butów. Przyda się również siatkowa maska ochronna na zęby i okolice. Quote Link to post Share on other sites
MiKorn Posted December 27, 2014 Report Share Posted December 27, 2014 2500 to budżet wcale nie taki skromny, więc śmiało możesz rozglądać się za multicamem, aczkolwiek musisz odpowiedzieć sobie na pytanie na jakim okresie działań JW GROM chciałbyś się stylizować. To zawęzi wybór repliki, umundurowania, wyposażenia. Quote Link to post Share on other sites
Tomek P-ń Posted December 27, 2014 Report Share Posted December 27, 2014 Popieram powyższe - dobrze by było, jeśli podrzuciłbyś zdjęcie w jaki konkretny sposób chcesz wyglądać. Zakładając budżet ~2500 złotych polskich możesz mieć też problem z odwzorowaniem JW 2305, gdyż oni noszą głównie drogi Multicam. Przykładowy kosztorys: Replika: M4 KWA -> ~1500 Bateria: LiPo 2s (7.4V) do prowadnicy -> ~60 (polecane marki - turnigy, zippo, ray itd.) Ładowarka mikroprocesorowa -> ~150 (imax b6, turnigy accucell, i ich klony) Ochrona oczu -> 120 (ESS ICE) - 350 (ESS Crossbow) - pośrodku są jeszcze gogle bolle jak x800, x1000, i gogle ESS serii Profile, itd. Komplet mundurowy -> 300 - Helikon CPU góra, i dół w Camogromie (polski "multicam") ew. dodatkowo combat shirt na lato (150) Dodatkowe magazynki x3 -> ~90 - low-capy boyi 68 kulek Podstawowa optyka -> ~180 replika aimpoint`a Metac RD30 HD-1 (link - mam i gorąco polecam) Rękawice -> ~90 - Mechanix FastFit® Glove - MultiCam No i tym samym mamy ~2490, a brakuje kamizelki (od ~50 do naprawdę dużych kwot), ładownic (25-50), nakolanników (120), czapki/hełmu (czapka - ~30zł, hełmy różnie), butów (od ~100 są "mniej beznadziejne" modele, i innych rzeczy ułatwiających "operowanie operatorów w operacjach" jak radia, naszywki, camelbacki, plecaki. Quote Link to post Share on other sites
Darek70 Posted December 28, 2014 Author Report Share Posted December 28, 2014 Chodzi mi głównie o ubiór do taktyki zielonej. Mam już buty Adidas GSG 9.2, glock'a 19 WE oraz 3 kg kulek G&G.Bardzo podoba mi się ta replika KWA i mam nadzieję, że będzie chociaż dostępna na zamówienie . Na tym zdjęciu chciałbym się wzorować: Quote Link to post Share on other sites
MiKorn Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 No to pozostaje też kwestia doboru repliki, na zdjęciu widzimy HK 416, a nie poczciwe M4. Quote Link to post Share on other sites
Darek70 Posted December 28, 2014 Author Report Share Posted December 28, 2014 Pokazując to zdjęcie chodziło mi o ubiór bo tak jak mówiłem M4 to marzenie i właśnie ją dlatego chce. Mógłby ktoś napisać jaki to wzór munduru jest na wyżej pokazanym zdjęciu i gdzie można takowy zakupić? Quote Link to post Share on other sites
Afrati Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 (edited) Jeśli chodzi o wzór munduru, to musiałbyś zajrzeć do działów o rekonstrukcji. Ja tam widzę jedynie combat shirt w kamuflażu Multicam. Zazwyczaj jednak operatorzy z jednostek specjalnych używają ciuchów Crye Precision, Arcteryx i innych tej klasy - a to oznacza, że 2500zł powinno wystarczyć Ci akurat na komplet spodnie + combat shirt pod kamizelkę :icon_wink: Widziałem ostatnio fajne i funkcjonalne, a przy tym stosunkowo niedrogie mundury w Multicamie produkcji ukraińskiej firmy P1g Tac - za komplet zapłacisz ok 500zł, mają go w pzn w Fort 19 (pogoogluj) Weź też pod uwagę, że standardowy Multicam i pochodne (czyli np polski Suez i Camogrom) w naszych leśnych warunkach oferują gówniane właściwości kamuflujące w porównaniu do choćby polskiego wz93 czy choćby niemieckiego flecktarnu. Edited December 28, 2014 by Afrati Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 Mi to wygląda na sprany Suez. Quote Link to post Share on other sites
Franek? Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 Jak to jest, że jedne tematy są zamykane, a inne spokojnie wiszą i prowadzona jest dyskusja? O replice jest oficjalny temat, o Gromie też wisi podpięty.. Quote Link to post Share on other sites
Tomek P-ń Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 Operator z pierwszego planu: Hełm - Mich FAST ver. Multicam Kamera - GoPro. Wersja nie do określenia. Latarka na hełmie - Surefire HL1 Gogle - ESS Profile NVG Latarka na broni - Surefire Millenium Celownik - EOTech XPS. Nie da się określić konkretnej wersji. Broń - HK416d To z rzeczy które ja identyfikuję. Quote Link to post Share on other sites
HeeL Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 (edited) Oczywiście biorąc pod uwagę, że szpej ze zdjęcia nie jest do taktyki zielonej :icon_smile: EDIT Operator z pierwszego planu: Hełm - Mich FAST ver. Multicam Kamera - GoPro. Wersja nie do określenia. Latarka na hełmie - Surefire HL1 Gogle - ESS Profile NVG Latarka na broni - Surefire Millenium Celownik - EOTech XPS. Nie da się określić konkretnej wersji. Broń - HK416d To z rzeczy które ja identyfikuję. I Combat shirt na massifa mi wygląda. Edited December 28, 2014 by HeeL Quote Link to post Share on other sites
arend Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 Jak to jest, że jedne tematy są zamykane, a inne spokojnie wiszą i prowadzona jest dyskusja? O replice jest oficjalny temat, o Gromie też wisi podpięty.. Bo jedne tematy zawierają pytania. A inne wygłupy z pytań. Tak moim zdaniem 90% tematów z tego działu powinno po podaniu kierunku do własnych poszukiwań być zamykane, 5% kasowane za analfabetyzm, a tylko ostatnie 5% kontynuowane bo zawierają jakiekolwiek pytania merytoryczne o coś czego jeszcze nie było. Quote Link to post Share on other sites
Darek70 Posted December 28, 2014 Author Report Share Posted December 28, 2014 Ok dzięki panowie za odpowiedzi. Myślę,że już wszystko wiem więc temat do zamknięcia. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts