M4ti Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Witam, Proszę o wskazówki jaki akumulator dobrać do G36 JG, stuningowanego do ok. 440fps. Pytanie jest nie tylko o to jaki akumulator pociągnie silnik po takim tuningu i długiej lufie, ale też który będzie pasował do gripa. Nie zależy mi na mega rofie, mając taki tuning w większości będę strzelał ogniem pojedynczym. Z góry dziękuję za informacje. Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Dobre Lipo 7,4 Quote Link to post Share on other sites
M4ti Posted December 30, 2014 Author Report Share Posted December 30, 2014 Nie używałem jeszcze lipoli, więc nie do końca wiem, jaki pakiet jest dobry. Dobry pakiet to pojemny czy z wysokim C? (swoją drogą, są dwa C). Przy G36 i jego miejscu na akumulator mam bardzo ograniczone możliwości wyboru. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Poszukaj na forum jakie baterie o jakich wymiarach mieszczą się do twojej wersji G36. Pamiętaj o rodzaju wtyków. Najlepiej LiPo 7,4, im większa pojemność i C, tym da większy ROF. Można liczyć w przybliżeniu że 1mAh idzie na jedną kulkę, choć np. LiPo 7,4 1800 potrafi przemielić ponad 2k kulek. Quote Link to post Share on other sites
M4ti Posted December 30, 2014 Author Report Share Posted December 30, 2014 (edited) Poszukaj na forum jakie baterie o jakich wymiarach mieszczą się do twojej wersji G36. Pamiętaj o rodzaju wtyków. Najlepiej LiPo 7,4, im większa pojemność i C, tym da większy ROF. Można liczyć w przybliżeniu że 1mAh idzie na jedną kulkę, choć np. LiPo 7,4 1800 potrafi przemielić ponad 2k kulek. Czy jeśli znajdę 7,4 25/50 ale o pojemności 1100 mAh to też ruszy mój silnik czy zabraknie jej mocy? Pytam bo w nimh i nicd było tak, że pojemność nie miała znaczenia dla wydajności, więc gdy dużo nie strzelałem to nie potrzebowałem batki 1,8, tylko 1,1. W takim razie szukać baterii Lipo 7,4 25/50 lub z wyższym niż 25 współczynnikiem? Edited December 30, 2014 by M4ti Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Turnigy 2S 2200mah 25-35C jesli masz silnik z niebieską dupą, jeśli zwykły to Turnigy 3S 1800mah 20-30C. Quote Link to post Share on other sites
M4ti Posted December 30, 2014 Author Report Share Posted December 30, 2014 A jeśli karabin kupiłem 5 lat temu i nie zmieniałem silnika? Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Poszukaj na forum jakie baterie o jakich wymiarach mieszczą się do twojej wersji G36. Kazda bateria ktora bedzie miec wymiary bateri dedykowanej do replik typu AK. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Pojemność i C ma znaczenie ale z kolei nie aż tak bardzo duże. Bateria 7,4 ciągnie i sprężyny które generują 500 fps , wszystko zależy od silnika, zębatek, okablowania. Nie wiadomo jak się zachowają podzespoły w twojej trochę starszej replice. Najlepiej pożycz baterię i sprawdź. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Akumulator może mieć podane nawet 3 wartości C. Dwie pierwsze np. 25/50 to wartości dla obciążenia ciągłego/chwilowego. Załóżmy, że masz akumulator o pojemności 2Ah, wtedy możesz go obciążyć prądem ciągłym 50A a chwilowo 100A bez jego uszkodzenia. Trzecia wartość (mała np. 2C) mówi o maksymalnym prądzie ładowania, w podanym przykładzie będzie to 4A. Nie wiem jaki prąd pobiera silnik w replice. Wielkościowo to odpowiednik modelarskiego silnika klasy 400 a tam prądy były w zakresie 12-18A. Jeśli tu też są podobne pobory , to nie ma się co przejmować wysokimi C w akumulatorach do replik. Quote Link to post Share on other sites
zimasek Posted December 30, 2014 Report Share Posted December 30, 2014 Do frontu giety wchodzi mi na styk bateria 18x34x115 - szerokość i wysokość minimalnie większa jeszcze by weszła, ale cokolwiek więcej na długość i nie zmieścisz się pomiędzy tymi plastikowymi mocowaniami lufy w bloku gazowym. Quote Link to post Share on other sites
M4ti Posted December 31, 2014 Author Report Share Posted December 31, 2014 (edited) Ok przeczytałem wszystki opinię i strzelam, że ta bateria będzie najlepsza: Arma Tech - LiPo - 7,4V 2200 mAh 25C [1] Wysokiej jakości akumulator LiPo renomowanej firmy Arma Tech o napięciu całkowitym 7,4V i pojemności 2200mAh. Składa się z dwóch wysokiej jakości ogniw litowo-polimerowych połączonych w jeden pakiet. Do zalet ogniw LiPo zaliczyć można ich kompaktowe wymiary i niewielką wagę przy zachowaniu bardzo wysokiej wydajności prądowej, możliwości pracy w niskich temperaturach oraz niskim współczynniku samorozładowania. Napięcie 7,4V i technologia LiPo zapewnia wydajność porównywalną z pakietami NiMh 8,4V i 9,6V. Bateria doskonale sprawdzi się ze sprężynami z przedziału M90 - M120. Pojemność 2200mAh Napięcie 7,4V Prąd rozładowywania 25C Wtyczka Tamiya mini Wymiary: 100 x 34 x 16,5 mm Pakiety LiPo należy ładować tylko i wyłącznie ładowarkami dedykowanymi do tego rodzaju baterii. Przeładowanie baterii do napięcia większego niż 4,2V na ogniwo lub rozładowanie do napięcia mniejszego niż 3V na ogniwo doprowadzić może do jej nieodwracalnego uszkodzenia. Zużyte baterie należy poddać recyklingowi. Wtyk: - Tamiya mini - do repliki - S3 - do balansera, dedykowanej ładowarki Wg wymiarów zmieści się na styk prawda? Producent w porządku? Edited December 31, 2014 by M4ti Quote Link to post Share on other sites
M4ti Posted December 31, 2014 Author Report Share Posted December 31, 2014 Zamówiona w Azteko, panowie w 5 minut podczas rozmowy spakowali moją przesyłkę i jeszcze dziś od nich wyjdzie :) Mimo okresu międzyświątecznego paczkę planowo będę miał w piątek, przed sobotnim spotkaniem :) Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted December 31, 2014 Report Share Posted December 31, 2014 Ile taka przyjemność? Quote Link to post Share on other sites
M4ti Posted December 31, 2014 Author Report Share Posted December 31, 2014 75zł, chciałem podesłać linka, ale chyba kupiłem ostatnią sztukę i zniknęło ze sklepu. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted December 31, 2014 Report Share Posted December 31, 2014 A mogłeś kupić Turnigy za 60. Quote Link to post Share on other sites
M4ti Posted January 2, 2015 Author Report Share Posted January 2, 2015 Powyższa bateria 2200mAh dotarła, pasuje do gripa i bez problemu wystarcza do stuningowanej repliki. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts