Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Kilka pytań i problemów.

Recommended Posts

Witam. Jestem początkującym w asg. Kupiłem replikę RK-12 full steel. Otóż chciałem sprawdzić jak strzela i trochę się nią pobawić jako, iż jest to moja pierwsza replika. Postrzelalem chwile, odłozyłem replikę i gdy później poszedłem postrzelać to zauważyłem, że kulka leci lekko w lewo. Niewiem dlaczego się tak zrobiło, nic tam nei kombinowałem oprócz zdjęcia tej tuby na lufie (który robi głośniejszy wystrzał) niewiem jak to sie profesjonalnie nazywa.

Mam jeszcze pytanie odnośnie ładowania, otóż skończyła mi się bateria i nie wiem ile ją ładować. Bateria 1200 mah i ładowarka 9.6V.

Ostatnie pytanie odnośnie wycioru. Mam zamiar bardzo dbać o replikę i podajcie mi rady jak to czyścić, czy czyścic lufę po każdym strzelaniu? I czy może gdzieś można popryskać lekko wd40 dla płynniejszego chodzenia repliki.

Pozdrawiam i oczękuję odpowiedzi :)

Albo masz krzywą lufę, albo źle ustawiony hop-up.

Czas ładowania baterii obliczysz sobie ze wzoru, który gdzieś tu się na forum przewija, lub prościej - ASGCalc, jest też chyba taka appka na androida.

Ta "tuba" to pewnie tłumik płomienia.

Lufę wewnętrzną dobrze jest czyścić po każdym strzelaniu, jakaś szmatka na wycior i parę razy włożyć i wyjąć. Można też popryskać szmatkę olejem silikobowym, jednak wtedy wcześniej trzeba zaznaczyć sobie na wyciorze jak daleko znajduje się gumka hop-up, aby olej nie dostał się do gumki i komory hopka.

Jak sprawdzić w jakiej odległości znajduje się gumka? Wkładasz wycior do lufy, i gdy poczujesz opór, to znaczy że natrafiłeś na gumkę. Zaznaczasz sobie na wyciorze flamastrem/korektorem/taśmą, i jeśli czyścisz szmatką z olejem, to nie możesz wepchnąć go aż do tego miejsca.

Dobra, dziekuje wam, wiem już o co chodzi. Ale pozostało jedno pytanie, czemu jak strzelam dokładnie muszka przez szczerbinkę to kulka mi leci trochę w lewo, wcześniej strzelałem to było dobrze a teraz leci tak dostlownie o ~5cm w bok. I proszę o wyjaśnienie jak to naprawić (np. gdy lufa krzywa to jak ją naprostować czy coś) :)

`

Przyrządy celownicze w asg nie są do celowania, tylko do udawania palnej wersji. Skoro to replika to musi się wszystko zgadzać w budowie. Balistyka całkiem inna, rzadko kiedy da si naregulować mechaniczne przyrządy w sensowny sposób. Zazwyczaj wali się z biodra albo kupuje kolimator.

Zdejmujesz lufę zewnętrzną, a wewnętrzną owijasz taśmą teflonową (warto kupić - jeden z przyjaciół airsoftowca, a kosztuje grosze) tak by wchodziła ciasno w zewnętrzną albo zdejmujesz tłumik i zawijasz na końcówkę lufy wewnętrznej (jeśli jest widoczna) oring, a potem zakładasz tłumik. To powinno pomóc na luzy lufy wewnętrznej.