dziuby300 Posted January 5, 2015 Report Share Posted January 5, 2015 Witam. Jestem początkującym w asg. Kupiłem replikę RK-12 full steel. Otóż chciałem sprawdzić jak strzela i trochę się nią pobawić jako, iż jest to moja pierwsza replika. Postrzelalem chwile, odłozyłem replikę i gdy później poszedłem postrzelać to zauważyłem, że kulka leci lekko w lewo. Niewiem dlaczego się tak zrobiło, nic tam nei kombinowałem oprócz zdjęcia tej tuby na lufie (który robi głośniejszy wystrzał) niewiem jak to sie profesjonalnie nazywa. Mam jeszcze pytanie odnośnie ładowania, otóż skończyła mi się bateria i nie wiem ile ją ładować. Bateria 1200 mah i ładowarka 9.6V. Ostatnie pytanie odnośnie wycioru. Mam zamiar bardzo dbać o replikę i podajcie mi rady jak to czyścić, czy czyścic lufę po każdym strzelaniu? I czy może gdzieś można popryskać lekko wd40 dla płynniejszego chodzenia repliki. Pozdrawiam i oczękuję odpowiedzi :) Quote Link to post Share on other sites
Abaddon09 Posted January 5, 2015 Report Share Posted January 5, 2015 Albo masz krzywą lufę, albo źle ustawiony hop-up. Czas ładowania baterii obliczysz sobie ze wzoru, który gdzieś tu się na forum przewija, lub prościej - ASGCalc, jest też chyba taka appka na androida. Ta "tuba" to pewnie tłumik płomienia. Lufę wewnętrzną dobrze jest czyścić po każdym strzelaniu, jakaś szmatka na wycior i parę razy włożyć i wyjąć. Można też popryskać szmatkę olejem silikobowym, jednak wtedy wcześniej trzeba zaznaczyć sobie na wyciorze jak daleko znajduje się gumka hop-up, aby olej nie dostał się do gumki i komory hopka. Jak sprawdzić w jakiej odległości znajduje się gumka? Wkładasz wycior do lufy, i gdy poczujesz opór, to znaczy że natrafiłeś na gumkę. Zaznaczasz sobie na wyciorze flamastrem/korektorem/taśmą, i jeśli czyścisz szmatką z olejem, to nie możesz wepchnąć go aż do tego miejsca. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted January 5, 2015 Report Share Posted January 5, 2015 Obstawiam wiatr, lub coś z gumką Hu. Zapomnij o WD40, nie nadaje się do replik. Jak chcesz by replika służyła bezawaryjnie to jej nie rozkładaj bez potrzeby. Co jakiś czas wyczyść lufę wyciorem z nawiniętą chusteczką i to tyle. Nie trzeba nic smarować. Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted January 5, 2015 Report Share Posted January 5, 2015 Wd 40 zniszczy każdy gumowy element taki jak gumka hu, uszczelka głowicy tłoka itd Quote Link to post Share on other sites
dziuby300 Posted January 5, 2015 Author Report Share Posted January 5, 2015 Dobra, dziekuje wam, wiem już o co chodzi. Ale pozostało jedno pytanie, czemu jak strzelam dokładnie muszka przez szczerbinkę to kulka mi leci trochę w lewo, wcześniej strzelałem to było dobrze a teraz leci tak dostlownie o ~5cm w bok. I proszę o wyjaśnienie jak to naprawić (np. gdy lufa krzywa to jak ją naprostować czy coś) :) ` Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted January 5, 2015 Report Share Posted January 5, 2015 Przyrządy celownicze w asg nie są do celowania, tylko do udawania palnej wersji. Skoro to replika to musi się wszystko zgadzać w budowie. Balistyka całkiem inna, rzadko kiedy da si naregulować mechaniczne przyrządy w sensowny sposób. Zazwyczaj wali się z biodra albo kupuje kolimator. Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted January 5, 2015 Report Share Posted January 5, 2015 Prawdopodobieństwo że skrzywiłeś lufę jest niewielkie. Upewnij się że kulka nie zbacza przez wiatr, i że trzymasz replikę pionowo w czasie strzelania. Jeśli ją przekrzywiasz, to i kulka będzie skręcać. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted January 5, 2015 Report Share Posted January 5, 2015 Natomiast spora jest szansa że podczas kręcenia tłumikiem płomienia przekręciłeś lufę wewnętrzną. Teraz dystanser w komorze hopa nie leży w osi lufy i stąd te podkręcanie w bok. Sądzę że najlepiej będzie jak poszukasz majstra. Quote Link to post Share on other sites
dziuby300 Posted January 5, 2015 Author Report Share Posted January 5, 2015 Tak, może i masz rację, ponieważ gdy zdjąłem tłumik płomienia ta lufa wewnętrzna lekko chodzi na boki i wgóre ale dosłownie prawie wcale, więc nie wiem czy to ma aż taki duży wpływ, a jakieś pomysły jak ją usztywnić na prosto żeby była ładnie? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted January 5, 2015 Report Share Posted January 5, 2015 Zdejmujesz lufę zewnętrzną, a wewnętrzną owijasz taśmą teflonową (warto kupić - jeden z przyjaciół airsoftowca, a kosztuje grosze) tak by wchodziła ciasno w zewnętrzną albo zdejmujesz tłumik i zawijasz na końcówkę lufy wewnętrznej (jeśli jest widoczna) oring, a potem zakładasz tłumik. To powinno pomóc na luzy lufy wewnętrznej. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 Nie chodzi mi że się lufy końcówka przemieszcza czy pionowo czy poziomo, tylko że się obróciła wokół osi wzdłużnej. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 Co nie zmienia faktu, że usztywnienie lufy wewnętrznej nie zaszkodzi. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 A oczywiście że nie, choć zaraz pewnie głos zabiorą zwolennicy luf pływających swobodnie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts