qbis Posted January 31, 2015 Report Share Posted January 31, 2015 Cześć Mam USP od KSC w systemie 7 i drobne luzy zamka. Ma ktoś jakis fajny patent/pomysł na wyeliminowanie luzów? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted February 1, 2015 Report Share Posted February 1, 2015 Ja Ci powiem jak wyeliminowałem luzy dekla w Kałaszu - może to Cie jakoś zainspiruje. Otóż wziął ulotkę z pizzerii, powycinałem z niej fragmenty o wymiarach powiedzmy 0,5x1cm (no może 0,5x1,5cm) i posklejałem je razem - jeden na drugim - aż do uzyskania odpowiedniej grubości. Kleiłem kropelką. Następnie tak przygotowane elementy wklejałem do wnętrza dekla. Jeżeli element był za gruby to szlifowałem papierkiem ściernym. Teraz dekiel siedzi jak zanitowany. U Ciebie jest blow-back więc nie wiem czy to Ci pomoże, ale zastanowić się warto. Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted February 1, 2015 Report Share Posted February 1, 2015 Ja Ci powiem jak wyeliminowałem luzy dekla w Kałaszu - może to Cie jakoś zainspiruje. Otóż wziął ulotkę z pizzerii, powycinałem z niej fragmenty o wymiarach powiedzmy 0,5x1cm (no może 0,5x1,5cm) i posklejałem je razem - jeden na drugim - aż do uzyskania odpowiedniej grubości. Kleiłem kropelką. Następnie tak przygotowane elementy wklejałem do wnętrza dekla. Jeżeli element był za gruby to szlifowałem papierkiem ściernym. Teraz dekiel siedzi jak zanitowany. U Ciebie jest blow-back więc nie wiem czy to Ci pomoże, ale zastanowić się warto. Ja tam luzy dekla w kałaszu wyeliminowałem tak: wziąłem dekiel w ręce i przyłożyłem troche niutonów :D Tak samo luzy kolby składanej w bojcu, wziąłem kombinierki i troche niutonów i kolba nie ma wcale luzów. Co do USP to cięższa sprawa, tutaj nie mam pomysłu. Ale ogólnie dużo pistoletów gbb ma ten problem. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Zapytam jak przeciętne stado zielonych: "Grzesiu, gdzie można kupić te niutony?" :P Zasadniczo jak coś podłożysz, to luzy może i znikną, ale klamka lubi się później blokować i więcej gazu żre. Pasowało by nadłożyć równo całe prowadnice. Quote Link to post Share on other sites
jakubj123 Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Ja wycinam odpowiednie małe blaszki z tych obciażników co dają do listów.Potem nakleić np za pomocą super glue, przyszlifować ,pomalować i bajlando. Quote Link to post Share on other sites
rogal138 Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Przykra wiadomość, zamek się musi ruszać :D Cokolwiek zrobisz, klamka zapewne będzie działać gorzej. Btw. luz występuje z włożonym magazynkiem ? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Jeśli to naprawdę niewielkie luzy (ale większe niż minimum umożliwiające ruch zamka), to ja bym wypróbował ceratkę teflonową znaną z patentu na zacinające się magi, tylko na jakimś lepszym kleju. W grę wchodzi też sam cyjanoakryl, ale może być ciężko z równym nałożeniem. Chociaż można próbować cieniutkimi warstwami. Ale to jest metoda jednak na bardziej punktowe poprawki, np. okolice przedniego pinu w dolnym korpusie od emki. Quote Link to post Share on other sites
B-E-D-A Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 (edited) Zamiast sklejanych papierków można użyć blachy miedzianej/mosiężnej/aluminiowej/stalowej - dostępne są grubości rzędu nawet 0,05 mm. Z taką dokładnością można idealnie dobrać grubość tak, żeby zminimalizować latanie zamka i zostawić jeszcze trochę (niezbędnego) luzu. A klej cyjanoakrylowy da się nałożyć tak, żeby był równomiernie nałożony tylko trzeba zrobić "szalunek". Jak się odklei taki "szalunek" to zaschnięty klej będzie równy jak od linijki. Edited February 2, 2015 by B-E-D-A Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted February 11, 2015 Report Share Posted February 11, 2015 Sprawdzone na R17 Army (luz 0,85mm) - kartka papieru + cyjanoakryl działa i całkiem nieźle się sprawdza. Sam cyjanoakryl to jakaś pomyłka, nie da się tego nałożyć równo. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts