mrnitro Posted February 5, 2015 Report Share Posted February 5, 2015 Witam.Od jakiego "momentu" pobierany jest green gas w pistoletach asg przy naciśnięciu spustu.Czy w obu z tych przypadków?: 1.Brak zamka.przeładowaujemy replike bez amunicji,czyli zamek wraca do pierwotnego położenia.naciskamy spust. 2.zamek bez amunicji,wlozony do repliki.przeladowujemy,zamek zostaje wiec w tylnym polozeniu,naciskamy zwalniacz zamka-zamek wraca do pierwotnego polozenia,naciskamy spust.? Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted February 5, 2015 Report Share Posted February 5, 2015 A jak myślisz? Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted February 5, 2015 Report Share Posted February 5, 2015 W przypadku mojego usp. Gaz pobierany jest wtedy gdy jezyk bijaka zaworu znajduje się na zaworze magazynka i pociągniemy spust. Przeładowanie repliki ( odciągnięcie zamka do tyłu ) umieszcza język na zaworze. Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted February 5, 2015 Report Share Posted February 5, 2015 Gaz pobierany jest tylko i wyłącznie jak zbijak jest napięty i zwolniony przy pomocy mechanizmu spustowego i zasadniczo w zabawce asg działa to to niezależnie od samego zamka. Quote Link to post Share on other sites
mrnitro Posted February 5, 2015 Author Report Share Posted February 5, 2015 Dzięki za szybkie odpowiedzi,ale zaden z was nie odpowiedział na moje pytanie wprost a tylko tyle chcę.owszem potraficie sie wypowiedziec profesjonalnie ale pytanie bylo krotkie.W ktorym z tych przypadkow gaz jest pobierany.czy w przypadku przeladowania z magazynikiem(pustym),czy rowniez w przypadku przeladowania gdy magazynka brak? Quote Link to post Share on other sites
BBombello3 Posted February 5, 2015 Report Share Posted February 5, 2015 Troche ciężko Cię zrozumieć, ale gaz jest pobierany jak: nabijesz magazynek gazem, wsadzisz go do repliki, przeładujesz i pociągniesz za spust, wtedy zbijak otwiera zawór w magazynku, gaz dostaje się do repliki, wypycha kulką i cofa zamek celem ponownego przeładowania. Wyjaśniłem ? Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted February 5, 2015 Report Share Posted February 5, 2015 Serio ?????? Gdzie masz gaz? Jak napniesz kurek i zbije zawór to pobierze i tyle. Quote Link to post Share on other sites
mrnitro Posted February 5, 2015 Author Report Share Posted February 5, 2015 (edited) BBombello3-profesjonalna odpowiedź cywilizowanego polaka dziękuję.Czyli inaczej mowiąc z racjii tego ze gaz znajduje się w magu pobierany jest tylko i wyłącznie wtedy gdy przeladowujemy replike z magiem. Edited February 5, 2015 by mrnitro Quote Link to post Share on other sites
BBombello3 Posted February 5, 2015 Report Share Posted February 5, 2015 Chopie serio? Gaz jest pobierany tylko wtedy jak strzelisz czytaj, pociągniesz za spust. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted February 5, 2015 Report Share Posted February 5, 2015 Samael i Axel to od dziś dzikie Polaki. Szkoda, że Dexter tego nie komentuje. :D Cykl pobierania gazu: - Napięcie kurka oraz odsunięcie zbijaka zaworu - Naciśnięcie spustu, zwolnienie kurka - Kurek uderza w zbijak - Zbijak uderza w dzyndzel z tyłu magazynka, powodując otwarcie zaworu - Przez zawór ucieka porcja gazu do cylindra w zamku - Uciekający gaz wywiera dodatkowy nacisk na dzyndzel powodując cofnięcie się zbijaka (dzięki czemu nie dochodzi do ucieczki nadmiaru gazu) - Wystrzał - Przeładowanie napina mechanizm spustowy, więc i kurek - Powtórzenie cyklu. Pytanie powinno brzmieć: Czy kiedykolwiek słyszałeś o zasadach poprawnej pisowni? Aż dziwię się, że temat jeszcze nie poleciał za tak niechlujny tekst i leżącą i kwiczącą składnię. Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted February 5, 2015 Report Share Posted February 5, 2015 Lol nie skapowaliście? Gościu się pyta, czy są repliki gazowe, z których da się strzelać na sucho bez maga. Tak, są- boczniaki na CO2 z tymi cienkimi magami Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted February 5, 2015 Report Share Posted February 5, 2015 Trolujesz, czy nie czytałeś tematu? Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted February 5, 2015 Report Share Posted February 5, 2015 A więc i ja źle zrozumiałem- moje posty do wywalenia... Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted February 5, 2015 Report Share Posted February 5, 2015 Sirhawk ale jak dopowiadam na pytanie jak to jest przy braku zamka. USP może dawkować gaz przy braku zamka, z tym że dawkuje wtedy cały magazynek :F Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted February 5, 2015 Report Share Posted February 5, 2015 (edited) Tylko, że to nie ja Cię nazwałem dzikusem. :icon_razz: Też muszę kiedyś zobaczyć co się dzieje bez zamka w moim HK.45. :icon_biggrin: Edited February 5, 2015 by SirHawk Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted February 5, 2015 Report Share Posted February 5, 2015 (edited) - Kurek uderza w zbijak - Zbijak uderza w dzyndzel z tyłu magazynka, powodując otwarcie zaworu - Przez zawór ucieka porcja gazu do cylindra w zamku - Uciekający gaz wywiera dodatkowy nacisk na dzyndzel powodując cofnięcie się zbijaka (dzięki czemu nie dochodzi do ucieczki nadmiaru gazu) - Wystrzał No nie do końca :icon_razz: A przynajmniej nie we wszystkich. Kurek uderza w zbijak, zbijak przesuwa się otwierając zawór i zostaje zablokowany przez zapadkę. Zawór pozostaje otwarty. Kulka zostaje wystrzelona, w tym momencie zawór wewnątrz cylindra odcina dopływ gazu do lufy, a kieruje go na głowicę tłoka, zmuszając zamek do cofnięcia się. Cofający zamek aktywuje przerywacz (chyba że jest full auto :P), napina kurek i dopiero w końcowej fazie naciskana jest zapadka, co pozwala cofnąć się zbijakowi, a tym samym zamknąć zawór. Edited February 5, 2015 by -Otto- Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted February 5, 2015 Report Share Posted February 5, 2015 Najprawdopodobniej w wyniku nieznajomości dokładnej zasady działania uprościłem cykl do granic możliwości i w pewnych punktach zawarłem błędne założenia. Patrzyłem na to, jak zachowuje się tył mojego pistoletu bez zamka i pisałem, to co widziałem i kilka przypuszczeń. Aczkolwiek nie widziałem u siebie żadnej zapadki, coby zbijak miała blokować. Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted February 5, 2015 Report Share Posted February 5, 2015 (edited) Dlatego napisałem, że nie wiem czy we wszystkich, bo w USP grzebałem raz czy dwa, za każdym razem niemiłosiernie się na ten badziew wkurzając (strasznie pokręcony zespół kurka w porównaniu z innymi), widzę że 45 ma podobny system, a ze schematu właśnie niezbyt widzę co tam się dzieje. No i Beretty M9 też mają jakiś patent, że to nie zamek bezpośrednio resetuje zapadkę, a kurek. Ale opisana przeze mnie wyżej zasada działania jest odpowiednia dla Glocków, 1911/2011, Beretty Px4 (innych klamek nie rozbierałem, więc nie wiem w których jeszcze). Edited February 5, 2015 by -Otto- Quote Link to post Share on other sites
mrnitro Posted February 6, 2015 Author Report Share Posted February 6, 2015 Epickie.Tworzysz temat to zlecą się:profesor miodek,atakujący,mr cięta riposta,passive agressive guy,oraz peacemaker.-ostatni są w porządku ale tych co odpowiedzą prosto w temat nie biorąc Cię za żółtodzioba ,4latka albo kretyna to niestety brak.Podsumowując, z tego co widzę sprawa wygląda tak w przypadku przynajmniej mojego glocka 17 kwa bb jesli nie zalącze magazynka do repliki wcale a będę przeladowywał ją,nacisnięcie na spust nie spowoduje pobierania jakiejkolwiek cząstki gazu gdyz gaz mamy w magazynku.Nie znam się wcale na replikach asg,w terminologii tego sportu jakby to ująć,replikę pozyskałem do treningu bezstrzalowego i obslugi w przerwie szkolen z broni ostrej.OTTO-jak rozpoznac brak gazu?pytam pod kątem konsekwencji czy w przypadku braku gazu gdy będziemy przeładowywać,naciskać na spust coś moze się zatrzeć czy inne zjawiska mogą zajść? Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted February 6, 2015 Report Share Posted February 6, 2015 Jak piszesz, tak Cię traktują. Twoja pisownia jest epicka i zakrawa o całkowity brak szacunku więc ciesz się, że ludzie Ci odpowiadają pomimo tego, że muszą najpierw rozszyfrować Twoje gryzmoły. Twój pierwszy post jest tak niechlujny, że jestem pełen podziwu, że Samael zdołał odgadnąć Twoje pytanie. Gaz, poza dostarczaniem energii kulce, zawiera w sobie olejek, który smaruje części mechaniczne. Jak pistolet będzie używany w całości bez gazu to mechanizmy mogą się gdzieniegdzie poprzecierać. Dopóki nie nawalisz piachu do środka to nie powinno się nic istotnego stać. Quote Link to post Share on other sites
mrnitro Posted February 6, 2015 Author Report Share Posted February 6, 2015 Czyli gaz jest po to by przekazywac energie kulce.konserwacja/smarowanie replik jest taka sama jak z prawdziwa bronia takze w olej silikonowy bede musial sie zaopatrzec i jesli dojdę do wszystkich mechanizmow gdzie wystepuje tarcie,to raczej napewno nic sie nie stanie.Sir hawk,w przypadku green gazu mozemy mowic o dacie waznosci?gaz moze uchodzic po jakims czasie z butelki ktora kupujemy,lub z maga? Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted February 6, 2015 Report Share Posted February 6, 2015 Większość green gazów ma w sobie olejki silikonowe, w zupełności wystarcza do samosmarowania się repliki. Możesz co najwyżej smarować co kilka miesięcy prowadnice zamka smarem łożyskowym. O datę ważności mnie nie pytaj, bo nigdy nie leżał u mnie tyle czasu, bym się nad tym zastanawiał. PS. W mojej ksywce nie ma odstępu. Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted February 6, 2015 Report Share Posted February 6, 2015 Zacznijmy od tego analfabeto mrnitro, że możesz się ciesz z otrzymania jakiekolwiek odpowiedzi ponieważ każdy twój post zawiera tyle błędów, że tak naprawdę nie wiem co ty chcesz i nie wróże Ci otrzymania pozwolenia jeśli wniosek o pozwolenie napiszesz tak samo czytelnie jak posty tutaj na forum. Magazynki nie są w 100% szczelne i po jakimś czasie będą puste, dobry mag po roku, ten co masz max miesiąc. W replikach asg nie używamy oleju silikonowego nigdy. Swoją drogą kupno zabawki asg aby zastąpiła trening z bronią palną to powodzenia. Gdybyś faktycznie używał Glocka 17 to byś doskonale wiedział, że działanie, opory i zasada działania mechanizmu spustowego jest w 100% inna niż w prawdziwym glocku. Jaki masz mechanizm spustowy w Glocku a jaki w zabawce asg? SirHawk mi w tym wypadku brakuje nie Dexa a Kuby wróć, jednak Dexa bo szanowny pan na poziomie gimbazy zapewne nie zrozumiałby aluzji Kuby. Quote Link to post Share on other sites
JarekPN Posted February 6, 2015 Report Share Posted February 6, 2015 Ten temat jest na poważnie, czy @mrnitro sobie jajca robi ? :-) - lub nabija licznik postów ? Quote Link to post Share on other sites
mrnitro Posted February 6, 2015 Author Report Share Posted February 6, 2015 Samael16 dziękuję tępaku że poinformowałeś mnie ze zasady działania,opory są inne niż w prawdziwej.prawdopodobnie zdobyłbyś do treningu prawdziwą z black marketu albo replikę z odpustu spod kościoła za 20,50 i rozpowiadałbys że są porządne.Zadaję pytania wprost,na łopatologię,by można było wprost na nie odpowiadać.nie odowłuję się w ogóle do tematu broni gdyż wpadłem na teren jakby nie patrzeć bardziej obeznanych facetów w temacie asg.Jeśli żaden z "profesorów" tego forum nie jest w stanie przeczytać powoli na tyle by zrozumieć o o chodzi to jesteście kretynami z wyłączeniem paru osób które w tym poście potrafiły wypowiedzieć się cywilizowanie.Temat do zamknięcia. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts