Shmer17 Posted March 3, 2015 Report Share Posted March 3, 2015 Witam, mam taki problem, a raczej banalne pytanie. Otóż kupiłem mikroprocesorową ładowarkę L3 Li-Po Compact Charger od WE i (aż wstyd się przyznać) nie wiem jak podłączyć do niej baterię. To znaczy wiem że jest wtyk do balansera, ale nie wiem czy to wystarczy czy potrzebuję czegoś jeszcze, jakiegoś kabla do wtyków czy coś. A tu link do ładowarki http://gunfire.pl/pr...ct-Charger.html. Z góry dziękuję za pomoc. :maniak_usmiech: Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted March 3, 2015 Report Share Posted March 3, 2015 Badziewne ładowarki takie jak powyższa ładują wyłącznie za pomocą wtyku balansera. Quote Link to post Share on other sites
Shmer17 Posted March 4, 2015 Author Report Share Posted March 4, 2015 A czy to jest jakaś wada? Nie znam się za bardzo na elektryce i dlatego pytam. Quote Link to post Share on other sites
KOTOPIES Posted March 4, 2015 Report Share Posted March 4, 2015 Ogólnie tego typu ładowarki to loteria. Raz trafisz na model, który Ci długo posłuży, a innym razem trafisz na taki egzemplarz, którego nawet nie będziesz miał okazji wypróbować, bo się zepsuł. Quote Link to post Share on other sites
argawen Posted March 4, 2015 Report Share Posted March 4, 2015 Bo te droższe kombajny to same markowe i się nie psują, tak ? Pozdrawiam Paweł ------------ wysłane z SM-T311 za pomocą Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted March 4, 2015 Report Share Posted March 4, 2015 W opisie prąd ładowania 3A xD Pozdrów baterię. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted March 4, 2015 Report Share Posted March 4, 2015 Tu masz taniej ładowarkę do LiPo od Redoxa - znanej i lubianej firmy. Prąd ładowania ma maksymalnie 1A. Mam, używam i nie narzekam. Quote Link to post Share on other sites
Shmer17 Posted March 4, 2015 Author Report Share Posted March 4, 2015 W opisie prąd ładowania 3A xD Pozdrów baterię. Co konkretnie może się stać z baterią ładowaną na 3A? Quote Link to post Share on other sites
Shmer17 Posted March 4, 2015 Author Report Share Posted March 4, 2015 A konkretniej? Spuchnie, wybuchnie, zapali się, stopi, wytworzy antymaterię? Po jakim czasie może się to stać? Tak nagle czy po dłuższej eksploatacji. I dlaczego? Ładowarka jest przecież przeznaczona do ogniw LiPo. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted March 4, 2015 Report Share Posted March 4, 2015 W opisie prąd ładowania 3A xD Pozdrów baterię. A na naklejce na ładowarce 800mA. Zamiast baterii pozdrów lepiej inteligentnych inaczej, którzy spłodzili taki opis. Zgłosiłem to już, ciekawe czy poprawią... Zresztą już nawet nie wnikając w napisy na etykietce, to siłą rzeczy nie może być tam 3A skoro maksymalna moc to rzekomo tylko 20W a ładowarka jest do lipo 2S i 3S. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted March 4, 2015 Report Share Posted March 4, 2015 800mA to już ma sens, etykietki nie widziałem, a "fast chargery" z absolutnie chorymi prądami ładowania to standard na chińskich stronach z elektroniką i gratami, więc myślałem że to kolejny żółty elektro czołg. Co by się stało ładując baterię 3A? (Zwłaszcza takie gówniane airsoftowe pakiety klasy 2 i gorszych). Bateria w ekspresowym tempie traciłaby swoją pojemność, do tego opuchła i przy odrobinie (nie)szcześcia mogłaby się zapalić. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted March 4, 2015 Report Share Posted March 4, 2015 Stawiam, że nic by się nie stało, bo pierwsze by poszły te kabelki od balancera o śmiesznym przekroju. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted March 4, 2015 Report Share Posted March 4, 2015 Też możliwe, jednak nie próbowałem, więc nie wiem która wersja wypali :P Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted March 4, 2015 Report Share Posted March 4, 2015 wypali :icon_razz: Khe khe khe :D Jaki awatar, taki humor. Quote Link to post Share on other sites
Shmer17 Posted March 5, 2015 Author Report Share Posted March 5, 2015 Czyli tak ostatecznie to ładowarka jest dobra czy nie? Bo lekko się zgubiłem. I jeszcze czy ma jakieś znaczenie pojemność akumulatora? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted March 5, 2015 Report Share Posted March 5, 2015 Pojemność akumulatora wpłynie tylko na czas ładowania. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted March 5, 2015 Report Share Posted March 5, 2015 Ładowarka to kupa. Markowa już ujdzie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts