Fertoods Posted April 16, 2015 Report Share Posted April 16, 2015 Witam Dosłownie jakąś godzinę temu przypadkowo robiłem zwarcie na pakiecie lipo 7,4V od ARMA Airsoft Technology. Żadnego dymku nie był, bateria się jedynie nagrzała. Nie było spuchnięcia Napięcie na głównych kablach jest. Na balancerze wskazuje na pierwszej celi 7,6V ,a na drugiej celi 4V Nic na razie z pakietem nie zrobię d jutro, kiedy to postaram założyć wtyczkę T-connect. Mogę się czegoś obawiać, czy właściwie wszystko może być w porządku? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Ayyon Posted April 17, 2015 Report Share Posted April 17, 2015 Napewno to dobrze nie wpłynęło na batkę, ale nie masz się czego bać. Dobrze ją zbalansuj, bo jakieś dziwne odczyty masz, napięcie na celi max może być 4.2V. Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted April 17, 2015 Report Share Posted April 17, 2015 Maksymalne napięcie na celę nie powinno przekraczać 4.2V, jeżeli faktycznie na jednej masz 7,6V to nie wróży dobrze IMO. Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted April 17, 2015 Report Share Posted April 17, 2015 A mnie zastanawia, jak można zrobić zwarcie na baterii... Przy zmianie wtyku kable odcinamy i lutujemy pojedynczo, i nie ma problemu. Ja bym jeszcze dla pewności sprawdził wszystkie napięcia zwykłym miernikiem, a później i tak podpiął do ładowania z balanserem. Jakie jest napięcie na głównych kablach? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted April 17, 2015 Report Share Posted April 17, 2015 Jak ktoś nie pomyśli przed zmianą wtyku to i w trakcie lutowania może zwarcie zrobić. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted April 17, 2015 Report Share Posted April 17, 2015 Częsty błąd nowicjuszy przy zmianie wtyczki... Jakiebto proste chwycić cęgami do cięcia kabli oba naraz... Na puchnięcie przyjdzie jeszcze pora. Robiąc zwarcie (smażąc ogniwa)wywołujemy reakcję chemiczną w ogniwie...przy kolejnych ładowabiach i rozładowaniach, szczególnie tych gwałtownych ( strzelania, szybkie ładowania) zaczną wytwarzć się gazy w pakiecie i podpuchnie.... Można zmniejszyć objętość gazu zmrażając w lodówce ogniwo przed ładowaniem. Pomaga na jakiś czas. Jak pakiet zwiększy objętośc, że przestanie wchodzić luźno do repliki nie wciskaj na siłę, bo uszkodzisz go mechanicznie i wtedy pożar lub conajmniej zbiszczenie repliki masz jak w banku. Polecam fora RC w tematyce reanimacji i ratowabai lipoli (stamtąd pomysł ze schładaniem) - goście mają o wiele większe doświadczenie w temacie i o wiele więcej do stracenia od nas... Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted April 17, 2015 Report Share Posted April 17, 2015 Biorąc pod uwagę, że dobry pakiet 7,4v do emki kosztuje w granicach 40-50zet, to ja bym ten zwarty pakiet (jeśli faktycznie 1 ogniwo pokazuje te 7,4v) po prostu zutylizował i zakupił inny. A jak kolega zrobił zwarcie to się nie pochwalił. Faktycznie lutowanie wtyku to chyba najbardziej trafne podejrzenie, ale moze był bardziej kreatywny. Quote Link to post Share on other sites
Fertoods Posted April 17, 2015 Author Report Share Posted April 17, 2015 (edited) Hmm nie wiem czy dobrze to na pewno zmierzyłem. Podłączyłem woltomierzem czarny kabelek do czarnego wyjścia balancera, a czerwonym do kolejnych wyjść. Czarny - czerwony 7.8V Czarny - niebieski 3.94V Na głównych kablach jest: 7.86V No niestety błąd nowicjusza. Prawdopodobnie godzina i presja czasu zrobiła swoje. Nauczka na przyszłość. Rozumiem balancer to te małe wyjście z trzema kabelkami (czarny | niebieski | czerwony ) A błąd jak wyżej, przeciąłem dwa kable na raz... <facepalm> Edited April 17, 2015 by Fertoods Quote Link to post Share on other sites
seger Posted April 17, 2015 Report Share Posted April 17, 2015 Prawidłowe mierzenie napieć jeśli kable sa w tej kolejnosci: czarny (minus pierwszej celi i całego pakietu), niebieski (plus pierwszej celi i minus drugiej celi), czerwony (plus drugiej celi i plus całego pakietu) mierzymy napięcie całkowiete na balancerze: czarny i czerwony mierzymy piersze ogniwo: czarny i niebieski mierzymy drugie ogniwo: niebieski i czerwony. Dziekuję. Quote Link to post Share on other sites
Fertoods Posted April 17, 2015 Author Report Share Posted April 17, 2015 Dzięki Seger. Cele mają obie po 4.19V Czyli chyba wszystko w porządku w takim razie. :) Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted April 17, 2015 Report Share Posted April 17, 2015 Ideał,panie... Quote Link to post Share on other sites
seger Posted April 17, 2015 Report Share Posted April 17, 2015 Chwila... pisałes ze na głównych kablach jest 7.86V, na balancerze - 7.8V. Teraz podajesz że każda cela ma po 4,19V to daje nam 8.38V. Coś nie teges masz chyba z miernikiem. Quote Link to post Share on other sites
argawen Posted April 17, 2015 Report Share Posted April 17, 2015 Niech kupi sobie tester za 20 zł i będzie miał z głowy kombinowanie z miernikiem. Najprościej. Quote Link to post Share on other sites
Fertoods Posted April 17, 2015 Author Report Share Posted April 17, 2015 Dobrze jest. Sprawdziłem teraz i suma napięcia celi była równa pełnemu napięciu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts