Aurendil Posted April 26, 2015 Report Share Posted April 26, 2015 Multitooli na rynku dużo ale nie chcę się przekonywać dopiero po zakupie, czy to co kupiłem jest sensowne. Co byście poradzili do a: drobnych napraw ASG (na wyjeździe coś trzeba dokręcić, przyciąć) i do roweru też do drobnych napraw w terenie. Nie chodzi mi o zestawy "rambo przecina drut kolczasty" tylko o zestaw najpotrzebniejszych i najbardziej typowych imbusów, śrubokrętów i co tam jeszcze się w praktyce sprawdziło. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted April 26, 2015 Report Share Posted April 26, 2015 Hmm imbusy od najdrobniejszego do 4mm (hopki, mechaniczne przyrządy, sektory, piny itp.) Torxy 7 i 8 (w chwytach silnikowych i szkieletach gb), dwa philipsy i płaski 2 i 6mm (do drobniejszych śrub, a 6 do większych i na przykład w zamian za imbus 6mm przy szybkowymiennych prowadnicach) Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted April 26, 2015 Report Share Posted April 26, 2015 Zależy od repliki/potrzeb. Ja do napraw P90 potrzebuję w zasadzie tylko śrubokręta krzyżakowego i ewentualnie imbusa do dokręcenia silnika. Quote Link to post Share on other sites
Spajda Posted April 27, 2015 Report Share Posted April 27, 2015 Z zestawu podręcznego letherman wingman, +rowerowy zestaw imbusow. Styka nawet do rozebrania gearboxa w okopach Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted April 27, 2015 Report Share Posted April 27, 2015 Też uważam że świetnie sprawdzi się zestaw leatherman ( model wedle wymagań i kieszeni) oraz przybornik rowerowy. Dodam tylko że niektóre modele leathermana mają dedykowany bitkit , który może w dużym stopniu zastąpić przybornik rowerowy. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted April 27, 2015 Report Share Posted April 27, 2015 Tylko najtańszy Leatherman do którego wchodzą bity to chyba Skeletool? (niech mnie ktoś poprawi jeśli jest tańsza opcja) Sam mam Wave'a i do futerału (z mocowaniem na Molle) mieszczą się (oprócz samego toola) także oba listki i przedłużka. Nic więcej nie trzeba. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted April 27, 2015 Report Share Posted April 27, 2015 Bit Kit Works With c33B c33Bx c55B c55Bx Charge® AL Charge® ALX Charge® Ti Charge® TTi Charge® XTi e306x e307x e33B e33Bx e55B e55Bx h502 h503 MUT® EOD Removable Bit Driver Skeletool® Skeletool® CX Skeletool® SX Original Surge® Surge® Wave® MUT® Cam Rail Piranha 2 Pump Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted April 27, 2015 Report Share Posted April 27, 2015 OK, czyli z "pełnoprawnych" tooli Skeletool jest najtańszy. Reszta to albo nóż +2 opcje, albo w ogóle dedykowane narzędzie do bitów. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted April 27, 2015 Report Share Posted April 27, 2015 Moim zdaniem do Leathermana z gniazdem na bity lepiej jest dorobić przedłużkę na najpopularniejsze bity sześciokątne (lub dokupić oryginalny Bit Extender za 65 zł). Wystarczy kupić standardową przedłużkę do wkrętaków/wkrętarek i zeszlifować ją odpowiednio. Leathermanem z fabrycznymi bitami nie wszędzie się sięgnie - przedłużka załatwia sprawę. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted April 27, 2015 Report Share Posted April 27, 2015 Masz rację Pietracha, czasami brakuje mi extendera, ale poza tym ten zestaw jest dość solidny. Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted May 11, 2015 Report Share Posted May 11, 2015 Ja noszę na codzień lethermana sidekick, i zwykły, tani zestaw 9 imbusów w którym dwa największe zamieniłem na torxy bodaj 7 i 8. No i rolkę izolki;p Jest to opcja minimum, ale wystarcza do 95% codziennych zastosowań, w tym polowej naprawy replik. Axel, pod jaką nazwą szukać tego przybornika który polecasz? Spodobał mi się. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted May 11, 2015 Report Share Posted May 11, 2015 Leatherman Bit Kit. Kiedyś kupowałem to za 60 pln , ale kurs dolara był łaskawszy. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted May 11, 2015 Report Share Posted May 11, 2015 Ale chyba chodziło o przybornik rowerowy ;) Przynajmniej tak zrozumiałem Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted May 11, 2015 Report Share Posted May 11, 2015 Mea culpa. Przybornik rowerowy którym uzupełniałem leathermana to jeden z tych średnich modeli z decathlonu tego typu. Po zakupie bitkita przestałem tego używać. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts