t3rek Posted June 16, 2015 Report Share Posted June 16, 2015 Witam, ostatnio zastawiam się nad kupnem munduru... mam nadzieje że mi pomożecie. Który będzie wygodniejszy, dłużej potrzyma, lepszy na polskie lasy (który będzie się lepiej kamuflował) 1. Mundur Wojsk Specjalnych MultiCam ( http://allegro.pl/multicam-oryginalny-mundur-wojsk-specjalnych-i5437007104.html ) czy... 2. Mundur Wojsk Polskich wz.2010 ( http://allegro.pl/najnowszy-oryginalny-mundur-wz-2010-polowy-s-xs-i5428758106.html ) Głównie chodzi mi o funkcjonalność, wygodę, maskowanie i wytrzymałość takie munduru :) Quote Link to post Share on other sites
RadPod Posted June 16, 2015 Report Share Posted June 16, 2015 Funkcjonalność praktycznie taka sama ;) Co do kamuflażu to Pantera będzie lepsza na ciemniejsze lasy. Co do wytrzymałości katuję swój Wz.2010 od kilku miesięcy i poza jednym guzikiem który odpadł jest dalej cały. Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted June 17, 2015 Report Share Posted June 17, 2015 Po rozglądaj sie jeszcze za marpatem Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted June 17, 2015 Report Share Posted June 17, 2015 Jeśli chodzi o kamuflowanie, to ja Ci polecę jeszcze nieśmiertelny flecktarn- tak, on się sprawdza, mimo złych skojarzeń. Multicam w lasach na ogół widać z daleka, ale dobrze sprawdza się na jasnych, nasłonecznionych łąkach. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 17, 2015 Report Share Posted June 17, 2015 Jeśli chodzi o kamuflowanie, to ja Ci polecę jeszcze nieśmiertelny flecktarn- tak, on się sprawdza, mimo złych skojarzeń. No to skoro ktoś już rozpoczął proponowanie "offtopowych" kamuflaży to ja dorzucę DPMa do puli. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted June 17, 2015 Report Share Posted June 17, 2015 PenCott GreenZone - warty swojej ceny. W lesie już zielonym się stapiasz z otoczeniem. Quote Link to post Share on other sites
slawekb20 Posted June 17, 2015 Report Share Posted June 17, 2015 Wygoda to kwestia gustu- musisz poprzymierzac. Mam 123up/mon i jest bardzo wygodny. Mam tez starego dobrego flecka i jest jeszcze bardziej wygodny od polskiego. Biorac pod uwagę kamuflarz to do polskich lasów moim zdaniem najlepiej pasuje wz 93/ wz.2010. Ogolnie jednak rzecz biorac kamuflarz musi byc kwestia totalnie indywidulanie dopasowana. Polski las brzozowy z trawami do pasa nierowny polskiemu lasowi pelnego starych sosen ze sciolka pelna igiel. Poprzegladaj chociazby galerie- zobaczysz co gdzie lepiej sie kryje. Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted June 18, 2015 Report Share Posted June 18, 2015 Biorąc pod uwagę Gdańsk to też polecam wz.2010. Dużo zieleni w okolicy. Multikam to jasna plama, która kontrastuje z zielonym - leśnym otoczeniem. Jeżeli budżet pozwoli to bierz dwa :) Quote Link to post Share on other sites
RadPod Posted June 19, 2015 Report Share Posted June 19, 2015 Ja pragnę zauważyć że w lasach niektórzy używają mundurów pustynnych i też się kamuflują. Nie ma uniwersalnego kamuflażu. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 19, 2015 Report Share Posted June 19, 2015 (edited) Oczywiście. Są tacy, co w starych jeansach grają i też dają radę, ale to nie oznacza, że niebieskie jeansy są lepsze do lasu od zielonego munduru. Co prawda w warunkach airsoftowych kamuflaż ma drugorzędne znaczenie, ale mimo to do lasu lepszy jest ubiór zielony niż żółty, czarny czy niebieski. Edited June 19, 2015 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
RadPod Posted June 19, 2015 Report Share Posted June 19, 2015 Wiem Marku. Ludzie są jednak różni i biegają zazwyczaj w tym co im się podoba. Chyba najlepszym sposobem jest popatrzeć na lokalnych strzelankach jaki kamuflaż najlepiej sobie radzi i wtedy podjąć decyzję. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts