ASGpomian Posted June 25, 2015 Report Share Posted June 25, 2015 Witam, jak można nieinwazyjnie zablokowac możliwośc strzelania ogniem ciągłym w elektrycznym m4 ? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 25, 2015 Report Share Posted June 25, 2015 Nie przełączać na Auto. Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted June 25, 2015 Report Share Posted June 25, 2015 Możesz uciąć kawałek płytki selektora odciągajacej przerywacz. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 (edited) (...) nieinwazyjnie (...) Możesz uciąć kawałek płytki selektora odciągajacej przerywacz. Boję się zapytać Kopcik co dla Ciebie znaczy w takim razie inwazyjnie :icon_biggrin: Edited June 26, 2015 by hindus Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 Mea culpa... Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 Chociaż to rozwiązanie i tak jest stosunkowo mało inwazyjne. Początkowo chciałem zaproponować wywiercenie dziury w GB, nagwintowanie, wkrecenie tam śruby i w ten sposób ograniczenie ruchu płytki selektora :). Bardziej inwazyjne, ale odwracalne. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 Nie ma chyba bezinwazyjnej metody na zablokowanie auto. Chyba, żeby wstawić programowalny mosfet, i zarówno na nastawie semi jak i auto ustawić ogień pojedynczy. Można odpowiednio przyciąć płytkę selektora, co jednak jest nieodwracalne i aby przywrócić auto, trzeba wymienić płytkę. Można też zrobić otwór w korpusie, nagwintować go i wkręcać małą śrubkę imbusową, która będzie fizycznie blokować selektor przed przestawieniem na auto. Śrubkę można w dowolnej chwili wykręcić i przywrócić auto. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 (edited) Mosfet (ascu) to najlepsza opcja w tym wypadku. Mechaniczne zablokowanie auto jest niekorzystne, i często Niemcy biadolą o zacinkach przy słabych batkach. Wystarczy przełączyć na auto i cieszyć się dalej, co w przypadku w/w modyfikacji jest raczej utrudnione. Edited June 26, 2015 by Nitro Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 Zewnętrzna dźwignia selektora repliki (ta na zewnątrz body) jest połączona z okrągłym wihajstrem wewnątrz body za pomocą acentralnie ustawionej śrubki. WYDAJE mi się że przy odpowiednim przekręceniu owego wihajstra względem selektora otrzymamy układ: safe na safe, safe na singlu i single na auto. Kiedyś w replice kumpla miałem awarię selektora spowodowaną właśnie poluzowaniem owej śrubki i przesunięciem elementów wobec siebie. Tak czy owak, przy blokadzie auto i tendencji replik do zacinek na singlu programowalny mosfet wydaje się niezłym rozwiązaniem. Możliwe że mosiek z AB zapobiegnie większości zacinek. Ew można by np do chwytu przedniego pociągnąć dwa przewody z przełącznikiem, bocznikujące styki spustu - w razie zacięcia po prostu na chwilę odpali się auto puszczając prąd drugim zestawem kabli... Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 Można krzywkę selektora z jednej strony zeszlifować aby krzywka ta nie przesuwała płytki w tryb AUTO. Nie mniej jednak każda z podanych rad ingeruje mniej lub więcej w sprzęt. Moja rada jest najprostsza i bezinwazyjna :teeth: Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 Można krzywkę selektora z jednej strony zeszlifować aby krzywka ta nie przesuwała płytki w tryb AUTO. Nie mniej jednak każda z podanych rad ingeruje mniej lub więcej w sprzęt.Moja rada jest najprostsza i bezinwazyjna :teeth: A jak odniesiesz swóją radę do ograniczeń prawnych? :F Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 Nie wiem. Nie moja brocha :) Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 Złap superglue selektor na semi i po sprawie. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 A jak odniesiesz swóją radę do ograniczeń prawnych? :teethh: A jakie są ograniczenia prawne w ASG? Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 Cyma z ponad 17J. Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 W Polsce praktycznie żadnych, no ale Polska nie jest całym światem. :) Quote Link to post Share on other sites
scarm Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 Przyklej sobie na zewnątrz lower receiver dodatkowy ogranicznik (np z czarnego plastiku) dla selektora, tak aby selektor mógł się obracać tylko o 90 stopni, a nie o 180. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts