Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

(...) nieinwazyjnie (...)

Możesz uciąć kawałek płytki selektora odciągajacej przerywacz.

Boję się zapytać Kopcik co dla Ciebie znaczy w takim razie inwazyjnie :icon_biggrin:

Edited by hindus
Posted

Chociaż to rozwiązanie i tak jest stosunkowo mało inwazyjne. Początkowo chciałem zaproponować wywiercenie dziury w GB, nagwintowanie, wkrecenie tam śruby i w ten sposób ograniczenie ruchu płytki selektora :). Bardziej inwazyjne, ale odwracalne.

Posted

Nie ma chyba bezinwazyjnej metody na zablokowanie auto. Chyba, żeby wstawić programowalny mosfet, i zarówno na nastawie semi jak i auto ustawić ogień pojedynczy. Można odpowiednio przyciąć płytkę selektora, co jednak jest nieodwracalne i aby przywrócić auto, trzeba wymienić płytkę. Można też zrobić otwór w korpusie, nagwintować go i wkręcać małą śrubkę imbusową, która będzie fizycznie blokować selektor przed przestawieniem na auto. Śrubkę można w dowolnej chwili wykręcić i przywrócić auto.

Posted (edited)

Mosfet (ascu) to najlepsza opcja w tym wypadku. Mechaniczne zablokowanie auto jest niekorzystne, i często Niemcy biadolą o zacinkach przy słabych batkach. Wystarczy przełączyć na auto i cieszyć się dalej, co w przypadku w/w modyfikacji jest raczej utrudnione.

Edited by Nitro
Posted

Zewnętrzna dźwignia selektora repliki (ta na zewnątrz body) jest połączona z okrągłym wihajstrem wewnątrz body za pomocą acentralnie ustawionej śrubki. WYDAJE mi się że przy odpowiednim przekręceniu owego wihajstra względem selektora otrzymamy układ: safe na safe, safe na singlu i single na auto.

Kiedyś w replice kumpla miałem awarię selektora spowodowaną właśnie poluzowaniem owej śrubki i przesunięciem elementów wobec siebie.

Tak czy owak, przy blokadzie auto i tendencji replik do zacinek na singlu programowalny mosfet wydaje się niezłym rozwiązaniem. Możliwe że mosiek z AB zapobiegnie większości zacinek. Ew można by np do chwytu przedniego pociągnąć dwa przewody z przełącznikiem, bocznikujące styki spustu - w razie zacięcia po prostu na chwilę odpali się auto puszczając prąd drugim zestawem kabli...

Posted

Można krzywkę selektora z jednej strony zeszlifować aby krzywka ta nie przesuwała płytki w tryb AUTO. Nie mniej jednak każda z podanych rad ingeruje mniej lub więcej w sprzęt.

Moja rada jest najprostsza i bezinwazyjna :teeth:

Posted
Można krzywkę selektora z jednej strony zeszlifować aby krzywka ta nie przesuwała płytki w tryb AUTO. Nie mniej jednak każda z podanych rad ingeruje mniej lub więcej w sprzęt.

Moja rada jest najprostsza i bezinwazyjna :teeth:

A jak odniesiesz swóją radę do ograniczeń prawnych? :F

Posted

Przyklej sobie na zewnątrz lower receiver dodatkowy ogranicznik (np z czarnego plastiku) dla selektora, tak aby selektor mógł się obracać tylko o 90 stopni, a nie o 180.