Stoczek Posted July 23, 2015 Report Share Posted July 23, 2015 (edited) Witam, Mam pytanie dotyczące pakietów Li-Po, mianowicie jak nie dopuścić do zupełnego rozładowania się baterii? Czytałem, że całkowite rozładowanie jej prowadzi do uszkodzeń. Jak podczas używania repliki mam wiedzieć, kiedy przestać, aby nie uszkodzić baterii zbytnio ją rozładowywując? I jeszcze jedno. Czy należy przed pierwszym użyciem rozładować ją? Edited July 23, 2015 by Stoczek Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted July 23, 2015 Report Share Posted July 23, 2015 Są LiPo alarmy, można nosić stale podpięty w trakcie strzelania (może wyć w trakcie prowadzenia ognia, co jest niewskazane) lub lepiej podpinać go tylko na respie, żeby upewnić się co do stanu. LiPo można śmiało doładowywać, nie musisz go najpierw rozładować. Quote Link to post Share on other sites
Kojot321 Posted July 23, 2015 Report Share Posted July 23, 2015 Mogę polecić taki miernik. Jeśli chodzi o zasady korzystania lipoli to radzę przeczytać ten poradnik. :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
Stoczek Posted July 23, 2015 Author Report Share Posted July 23, 2015 Czyli bez tego urządzenia nie mogę w ogóle strzelać? Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted July 23, 2015 Report Share Posted July 23, 2015 Możesz. Tylko po prostu musisz pilnować samemu, by się nie rozładowała poniżej granicy. Ja biegam bez alarmu i póki co, pakiet działa. Quote Link to post Share on other sites
Stoczek Posted July 23, 2015 Author Report Share Posted July 23, 2015 No właśnie tylko jak tak na własną rękę tego pilnować? :) Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted July 23, 2015 Report Share Posted July 23, 2015 @Stoczek Z lipo lepiej uważać, bo mają te cechę że dostarczają praktycznie taki sam prąd aż do końca. Więc nie możesz - jak w przypadku NiMH np. - sprawdzać "na słuch". Przy NiMH jak replika zaczyna "zwalniać" to jeszcze nic złego się nie dzieje z baterią (choć ich też nie można rozładowywać do "zera"). Przy lipo, jak replika zaczyna "zwalniać" to już jest dużo za późno. Lepiej kupić lipo-alarm za 15 zyli niż nową batkę za 100. Quote Link to post Share on other sites
Stoczek Posted July 23, 2015 Author Report Share Posted July 23, 2015 A nie ma może jakiejś opcji w ładowarkach miroprocesorowych, aby to sprawdzić? Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted July 23, 2015 Report Share Posted July 23, 2015 W dobrych są - jest opcja gdzie Ci wyświetli napięcie na poszczególnych ogniwach, ale chcesz z ładowarką latać? A jak ją będziesz zasilał? Quote Link to post Share on other sites
Stoczek Posted July 23, 2015 Author Report Share Posted July 23, 2015 Nie nie nie, chodzi mi tylko o podgląd w danej chwili. Nie wiem w jakim jest stanie poprostu i chciałbym sprawdzić. Mam ładowarkę Redox. Wie ktoś może, jeśli jest w niej taka opcja, jak ją włączyć? Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted July 23, 2015 Report Share Posted July 23, 2015 Redox pewnie ten mały? Nie ma takiej możliwości. Redoxy klony Imaxa już mają taką możliwość, jak podłączysz je do ładowania. Quote Link to post Share on other sites
Stoczek Posted July 23, 2015 Author Report Share Posted July 23, 2015 Redox ALPHA v2 Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted July 23, 2015 Report Share Posted July 23, 2015 No to podłącz się przez balanser, wybierz LiPo balance (niski prąd, ja daję 0.5A), rozpocznij balansowanie i wtedy przełącz przyciskiem "INC" ( > ) na podgląd szczegółowy - będziesz widział jak przebiega proces ładowania poszczególnych cel. Instrukcję podaję z pamięci i dotyczy ona Imaxa, więc może się trochę różnić (nie mam Redoxa Alphy) ale obstawiam, że będzie podobnie. Quote Link to post Share on other sites
Stoczek Posted July 23, 2015 Author Report Share Posted July 23, 2015 Ok, dzięki wielkie Quote Link to post Share on other sites
Stoczek Posted July 23, 2015 Author Report Share Posted July 23, 2015 Czyli jeżeli będę chciał normalnie ładować baterię, muszę podłączyć także balanser. A prąd dać na 0.5A? Na pudełku od baterii mam napisane, że max prąd ładowania wynosi 1C (2,6A). Quote Link to post Share on other sites
Galithar Posted July 23, 2015 Report Share Posted July 23, 2015 Jak napisałeś jest to maksymalny prąd, po co męczyć baterię. Samochodem tez maksymalnie pojedziesz 250 km/h ale nie jeździ sie tyle bo jest i niebezpiecznie i było by to mordercze dla części wewnętrznych układów napędowych itp.:) Lepiej powolutku naładować, a prąd maksymalny zostawić na awaryjne sytuacje, np kiedy skończy CI się energia w batce a Ty masz jeszcze przed soba kilka godzin gry:) Quote Link to post Share on other sites
Stoczek Posted July 23, 2015 Author Report Share Posted July 23, 2015 Już raczej wszystko znalazłem. Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi na moje bezsensowne pytania ;) Quote Link to post Share on other sites
Stoczek Posted July 23, 2015 Author Report Share Posted July 23, 2015 A jeszcze jedno :) Czy to normalne, że podczas ładowania na ekranie tam gdzie pojawia się woltaż baterii wartość rośnie? Mam baterię 7.4V. W sumie teraz nie rośnie, tylko jest ok. 7.60V. Quote Link to post Share on other sites
Stoczek Posted July 23, 2015 Author Report Share Posted July 23, 2015 A teraz prąd ładowania spadł do 0.0 A i nic nie piszczy, ani nie informuje o końcu ładowania. Ale zmienia się 0.0 - 0.2 Sygnał dźwiękowy i pokazauje się komunikat: "Battery vol err cell" Quote Link to post Share on other sites
Stoczek Posted July 23, 2015 Author Report Share Posted July 23, 2015 (edited) Witam, Próbowałem dzisiaj naładować nową baterię Li-Po Redox 2600 mAh, 7.4V nową ładowarką Redox ALPHA v2. Użyłem trybu Li-Po Balance. Poładowało się jakieś 30 min. i wyskoczył błąd: "Battery vol err cell". Czy ktoś może wie co się stało, jak temu zaradzić i czy mogę na tej baterii dalej strzelać? Sprawdziłem jeszcze podczas ładowania napięcie cel (Naciśnięcie "INC" na ładowarce) i wyskoczyło mi, że pięć cel po 0V, a jedna 7,6V. Wszystko ustawiłem i popodłączałem na pewno prawidłowo. Kilka razy przed włączeniem sprawdzałem. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Edited July 23, 2015 by Stoczek Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted July 23, 2015 Report Share Posted July 23, 2015 Albo zrąbana ładowarka, albo kabelek od balansera. Quote Link to post Share on other sites
Stoczek Posted July 24, 2015 Author Report Share Posted July 24, 2015 Przed chwilą znów spróbowałem. Ładuje się dwie minuty i na dwóch celach jest po 3.8V, a na reszcie jak na razie 0V i się ładuje. Quote Link to post Share on other sites
Galithar Posted July 24, 2015 Report Share Posted July 24, 2015 Masz tylko 2 celle dlatego jest 0 V, Napięcie powinno dojśc do okólo 4,2V na celle. Quote Link to post Share on other sites
slawek96 Posted July 24, 2015 Report Share Posted July 24, 2015 Miałem tak z baterią Turnigy 2200, u mnie nie łączył kabel od balansera. Quote Link to post Share on other sites
Stoczek Posted July 24, 2015 Author Report Share Posted July 24, 2015 Ale jak wcześniej doszło tylko na jednej 7.2 to bateria nie jest do wymiany? Dziwne, wczoraj było tak, dzisiaj wszystko wporządku. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts