Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Replika M4, kamizelka, hełm, ochrona itp.

Recommended Posts

Witam forumowiczów. Chcę zacząć swoją zabawę w ASG gdzieś na początku przyszłego roku, ale już z pełnym wyposażeniem. Posiadam mundur wz.2010, więc pora wziąć się za osprzęt. O to moje wytyczne:

Replika: Rodzinka AR-15 (najlepiej M4), szyna RIS, magazynki Mid-Cap; propozycje: Specna Arms (SA-B03) lub DYTAC (np. DY-AEG06-BK), cena ~1000/1100 zł

Kamizelka: pełna kamizelka w kamuflażu wz.93, mogą być MOLE ~200 zł

Hełm: oczywiście coś na wzór wz. 2000/2005; moją propozycją jest MICH ~150/200 zł

Rękawice: no, tu nie mam pojęcia :D ~100 zł

Okulary: najlepiej gogle ~100 zł

Co do repliki, podajcie coś na początek, tzn. czy trzeba przegląd zerowy, co zrobić od razu po kupnie lub o co poprosić serwisanta w sklepie. Z góry wielkie dzięki za pomoc!

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Mole jak sobie nałapiesz, to nawet będą za free :teeth:

O kamizelce w tej cenie i wuzecie zapomnij. Musiałaby się trafić jakaś niespotykana okazja. No chyba, że mowa o OLV/Lubawce...

TC2000 kupisz (chińską kopię) w okolicach stówy.

Rękawice: Mechanixy Ci wystarczą.

Z goglami ciężko, od biedy zainwestuj w Uvex Ultrasonic (chyba, że masz duże skłonności do pocenia).

Ani one wygodne, ani lekkie czy przewiewne ;)

Przemyśl to jeszcze :) Milder nie jest szczytem techniki, jeżeli o to chodzi ^^

Musiałbyś wobec tego celować albo w modele przewiewne konstrukcyjnie (Bolle X800/810), albo w takie wyposażone w systemy elektronicznej wentylacji (ESS z systemem Turbofan bądź pochodne).

Tak, jak najbardziej TC2000 + pokrowiec w wuzecie. Od biedy 'goły' hełm też będzie ok.

Kryngerus, nie pisz, że coś Ci spokojnie wystarczy w sensie kamizelki, bo to jest bardzo indywidualna sprawa. Niektóre rozwiązania są po prostu niewygodne (warto poprzymieżać przed zakupem), a te, które mają na stałe wszyte kieszenie moga okazać się nieergonomiczne dla Ciebie. Dlatego radzę z dobrego serca - wstrzymaj się z zakupem kamizelki. Poprzymierzaj na strzelankach różne rozwiązania, przemyśl co i w jakiej ilości będziesz nosił i dopiero wtedy kupuj.

Wiesz, narazie jest to tak jakby zestaw początkowy typu "żeby było coś". W następnych latach będę planował kupić Woodland lub nawet zainwestuje w MultiCam jeżeli po przeprowadzce będzie gdzie się bawić w CQB :) Wtedy będę mógł zwiększyć budżet i coś wypatrzeć do tych 400 zł w Coyote czy MultiCamo. A teraz może replika. Co bardziej mi się opłaca, gdyż myślę, że taką replikę już sobie zostawię na te 5 lat do tuningu itp.

Wiesz, aby coś było to takie dosyć śliskie działanie, bo jednak w airsoft można się bawić i bez kamizelki. Najpotrzebniejsze rzeczy (czyli kulki, woda i jakaś kanapka) można upchać w mundur. Tymczasem wydać 100 czy 200zł na coś, co będzie nie praktyczne to wyrzucenie kasy w błoto. Szczególnie jeśli okaże się, że kamizelka jest na tyle niewygodna, że w ogóle nie będziesz jej nosił. Miesiąc Cie nie zbawi, a nawet po miesiącu już jakąś wiedzę będziesz miał. Zrobisz jednak jak zechcesz.

@up

No jednak z wz.93 z tego co wiem jest dość duży problem, a narazie nie mam zamiaru kupować MultiCam czy innego kamuflażu, gdyż po pierwsze primo posiadam już wz.2010 a po drugie primo ultimo mój teren nie pozwala mi na użycie jasnego kamuflażu. Czyli najprawdopodobniej stanie na OLV Lubawa. Teraz wolałbym skupić się na tym cudeńku zwanym repliką. Co sądzicie o moich propozycjach? A może macie własne? Chętnie spojrzę na nie. Moje wymagania to AEG, szyna RIS i rodzinka AR-15. Może jeszcze dodam, że chciałbym do niej kupić jakiś kolimatorek :)

To kup kamizelkę w neutralnych barwach, tj. w jednolitym kolorze.

Kupowanie OLV bo "musisz coś mieć mimo, że jej na oczy nie widziałeś" jest sporym błędem i niepotrzebnym wydatkiem. Po drugie nigdzie nie widziałem dekalogu zakazującego mieszania kamuflaży/kolorów, co pewnie masz na myśli...

Już tak nie upieraj się na kamizelkę w wz.93 :icon_razz: Olive/Ranger green też dają radę. Z daleka i tak będziesz zielonym ludkiem, kamizelka w wz.93 za wiele nie pomoże :icon_biggrin: - to tylko moje własne zdanie. Poza tym możesz dokupić ładownice w wz.93.

OLV Lubawa ma mój kolega i nie narzeka. Po drugie wolałbym mieć coś w wz. a nie w Olive. Ale jeśli nie da rady, no to cóż będziemy wybierać.

//EDIT

http://www.taiwangun.com/kamizelki-taktyczne-2/bojowa-kamizelka-taktyczna-z-systemem-qr-olive-8fields?from=listing&campaign-id=19

albo

http://www.taiwangun.com/kamizelki-taktyczne-2/kamizelka-typu-hard-armor-plate-carrier-olive-8fields?from=listing&campaign-id=21

Czy jednak coś innego?

Edited by Kryngerus

https://jarmix-militaria.pl/kamizelki-taktyczne/redriver-kamizelka-taktyczna-typu-chest-rig-zintegrowany-quot-midi-quot-wz-93?from=listing&campaign-id=19

Na początek wystarczająca.

Generalnie problemem początkujących jest parcie na badziew za wszelką cenę ("pełny pancerz"), które kończy się zakupem OLV/chińśkiego CIRASa albo innego guana, które u nowego właściciela powoduje po krótkim czasie frustrację, natomiast w jego otoczeniu budzi jedynie politowanie zamiast oczekiwanego splendoru godnego komandosa.

Kolego... nie rozumiemy się. A raczej to Ty nie rozumiesz, że to jest naprawdę drogie hobby.

To i tak niska cena jak za użyte do szycia materiały. Różnica między sprzętem markowym, a chińskim jest prosta - to drugie potrafi się rozsypać (dosłownie!) od samego patrzenia.

Spójrz na cenę tego chesta: http://www.first-spear.com/product.php?productid=17604&cat=273&page=1 , albo tego: http://www.sprzetmilitarny.pl/product-pl-3394-Chest-Rig-TI-ZERO-Pencott-Greenzone-Stronghold-Group.html

Z cordury czy poliestru? :icon_biggrin: Zdajesz sobie sprawę z tego, że na ładownice wydasz wtedy prawdopodobnie drugie tyle co na kamizelkę? :icon_biggrin: Zagadaj lepiej do jakiegoś prywatnego krawca z forum, albo do PSTG :icon_wink: - podforum "Producenci", tam znajdziesz opinie.

Kwestia też tego co chcesz przenosić i w jakiej ilości.

Hmm... to może jednak na początek weźmiemy coś prostszego na te 4-5 lat. Wolałbym jakąś pełną kamizelkę, jeśli jednak do tych 200 zł nie znajdzie się nic innego to wezmę to co jest. Nie musi być wuzeta :icon_smile:

//EDIT

@up

Tą? http://armyworld.pl/product-pol-1447-Kamizelka-Modulowa-Holenderska-Wojskowa-oliv-Oryginal-.html

Edited by Kryngerus

Ta. Widzę, że co prawda ostatnio cena podskoczyła, ale nadal nic podobnego w jednolitym kolorze taniej nie kupisz. Tylko uważaj na rozmiar.

A wracając do repliki, to Specna za taką cenę to delikatnie mówiąc, mocno średni interes.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...