Kryngerus Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Witam forumowiczów. Chcę zacząć swoją zabawę w ASG gdzieś na początku przyszłego roku, ale już z pełnym wyposażeniem. Posiadam mundur wz.2010, więc pora wziąć się za osprzęt. O to moje wytyczne: Replika: Rodzinka AR-15 (najlepiej M4), szyna RIS, magazynki Mid-Cap; propozycje: Specna Arms (SA-B03) lub DYTAC (np. DY-AEG06-BK), cena ~1000/1100 zł Kamizelka: pełna kamizelka w kamuflażu wz.93, mogą być MOLE ~200 zł Hełm: oczywiście coś na wzór wz. 2000/2005; moją propozycją jest MICH ~150/200 zł Rękawice: no, tu nie mam pojęcia :D ~100 zł Okulary: najlepiej gogle ~100 zł Co do repliki, podajcie coś na początek, tzn. czy trzeba przegląd zerowy, co zrobić od razu po kupnie lub o co poprosić serwisanta w sklepie. Z góry wielkie dzięki za pomoc! Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Mole jak sobie nałapiesz, to nawet będą za free :teeth: O kamizelce w tej cenie i wuzecie zapomnij. Musiałaby się trafić jakaś niespotykana okazja. No chyba, że mowa o OLV/Lubawce... TC2000 kupisz (chińską kopię) w okolicach stówy. Rękawice: Mechanixy Ci wystarczą. Z goglami ciężko, od biedy zainwestuj w Uvex Ultrasonic (chyba, że masz duże skłonności do pocenia). Link to post Share on other sites
Kryngerus Posted August 16, 2015 Author Report Share Posted August 16, 2015 OLV czy Lubawka spokojnie mi wystarczą. A coś takiego? http://www.milder.com.pl/product.php?id_product=11 Natomiast wracając do gogli, niestety mam bardzo duże tendecje do pocenia, więc może być problem. Mogę podnieść budżet do ~150 zł. Hełm rozumiem TC2000 + pokrowiec w wz.93? Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Ani one wygodne, ani lekkie czy przewiewne ;) Przemyśl to jeszcze :) Milder nie jest szczytem techniki, jeżeli o to chodzi ^^ Musiałbyś wobec tego celować albo w modele przewiewne konstrukcyjnie (Bolle X800/810), albo w takie wyposażone w systemy elektronicznej wentylacji (ESS z systemem Turbofan bądź pochodne). Tak, jak najbardziej TC2000 + pokrowiec w wuzecie. Od biedy 'goły' hełm też będzie ok. Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Kryngerus, nie pisz, że coś Ci spokojnie wystarczy w sensie kamizelki, bo to jest bardzo indywidualna sprawa. Niektóre rozwiązania są po prostu niewygodne (warto poprzymieżać przed zakupem), a te, które mają na stałe wszyte kieszenie moga okazać się nieergonomiczne dla Ciebie. Dlatego radzę z dobrego serca - wstrzymaj się z zakupem kamizelki. Poprzymierzaj na strzelankach różne rozwiązania, przemyśl co i w jakiej ilości będziesz nosił i dopiero wtedy kupuj. Link to post Share on other sites
Kryngerus Posted August 16, 2015 Author Report Share Posted August 16, 2015 Wiesz, narazie jest to tak jakby zestaw początkowy typu "żeby było coś". W następnych latach będę planował kupić Woodland lub nawet zainwestuje w MultiCam jeżeli po przeprowadzce będzie gdzie się bawić w CQB :) Wtedy będę mógł zwiększyć budżet i coś wypatrzeć do tych 400 zł w Coyote czy MultiCamo. A teraz może replika. Co bardziej mi się opłaca, gdyż myślę, że taką replikę już sobie zostawię na te 5 lat do tuningu itp. Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Wiesz, aby coś było to takie dosyć śliskie działanie, bo jednak w airsoft można się bawić i bez kamizelki. Najpotrzebniejsze rzeczy (czyli kulki, woda i jakaś kanapka) można upchać w mundur. Tymczasem wydać 100 czy 200zł na coś, co będzie nie praktyczne to wyrzucenie kasy w błoto. Szczególnie jeśli okaże się, że kamizelka jest na tyle niewygodna, że w ogóle nie będziesz jej nosił. Miesiąc Cie nie zbawi, a nawet po miesiącu już jakąś wiedzę będziesz miał. Zrobisz jednak jak zechcesz. Link to post Share on other sites
OFF Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Podawaliśmy już kiedyś różne tanie kamizelki ;) Np. FLC, mini chest z PSTG, brytyjski chest itd. - poszukaj, poczytaj ;) Będziesz w tym trochę biegał, więc warto jednak zainteresować się tym tematem. Link to post Share on other sites
Kryngerus Posted August 16, 2015 Author Report Share Posted August 16, 2015 @up No jednak z wz.93 z tego co wiem jest dość duży problem, a narazie nie mam zamiaru kupować MultiCam czy innego kamuflażu, gdyż po pierwsze primo posiadam już wz.2010 a po drugie primo ultimo mój teren nie pozwala mi na użycie jasnego kamuflażu. Czyli najprawdopodobniej stanie na OLV Lubawa. Teraz wolałbym skupić się na tym cudeńku zwanym repliką. Co sądzicie o moich propozycjach? A może macie własne? Chętnie spojrzę na nie. Moje wymagania to AEG, szyna RIS i rodzinka AR-15. Może jeszcze dodam, że chciałbym do niej kupić jakiś kolimatorek :) Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 To kup kamizelkę w neutralnych barwach, tj. w jednolitym kolorze. Kupowanie OLV bo "musisz coś mieć mimo, że jej na oczy nie widziałeś" jest sporym błędem i niepotrzebnym wydatkiem. Po drugie nigdzie nie widziałem dekalogu zakazującego mieszania kamuflaży/kolorów, co pewnie masz na myśli... Link to post Share on other sites
OFF Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Już tak nie upieraj się na kamizelkę w wz.93 :icon_razz: Olive/Ranger green też dają radę. Z daleka i tak będziesz zielonym ludkiem, kamizelka w wz.93 za wiele nie pomoże :icon_biggrin: - to tylko moje własne zdanie. Poza tym możesz dokupić ładownice w wz.93. Link to post Share on other sites
Kryngerus Posted August 16, 2015 Author Report Share Posted August 16, 2015 (edited) OLV Lubawa ma mój kolega i nie narzeka. Po drugie wolałbym mieć coś w wz. a nie w Olive. Ale jeśli nie da rady, no to cóż będziemy wybierać. //EDIT http://www.taiwangun.com/kamizelki-taktyczne-2/bojowa-kamizelka-taktyczna-z-systemem-qr-olive-8fields?from=listing&campaign-id=19 albo http://www.taiwangun.com/kamizelki-taktyczne-2/kamizelka-typu-hard-armor-plate-carrier-olive-8fields?from=listing&campaign-id=21 Czy jednak coś innego? Edited August 16, 2015 by Kryngerus Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 https://jarmix-militaria.pl/kamizelki-taktyczne/redriver-kamizelka-taktyczna-typu-chest-rig-zintegrowany-quot-midi-quot-wz-93?from=listing&campaign-id=19 Na początek wystarczająca. Generalnie problemem początkujących jest parcie na badziew za wszelką cenę ("pełny pancerz"), które kończy się zakupem OLV/chińśkiego CIRASa albo innego guana, które u nowego właściciela powoduje po krótkim czasie frustrację, natomiast w jego otoczeniu budzi jedynie politowanie zamiast oczekiwanego splendoru godnego komandosa. Link to post Share on other sites
Kryngerus Posted August 16, 2015 Author Report Share Posted August 16, 2015 180 zł za to!? Bez jaj, to jednak jedziemy w Olive. Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Kolego... nie rozumiemy się. A raczej to Ty nie rozumiesz, że to jest naprawdę drogie hobby. To i tak niska cena jak za użyte do szycia materiały. Różnica między sprzętem markowym, a chińskim jest prosta - to drugie potrafi się rozsypać (dosłownie!) od samego patrzenia. Spójrz na cenę tego chesta: http://www.first-spear.com/product.php?productid=17604&cat=273&page=1 , albo tego: http://www.sprzetmilitarny.pl/product-pl-3394-Chest-Rig-TI-ZERO-Pencott-Greenzone-Stronghold-Group.html Link to post Share on other sites
OFF Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 http://forum.wmasg.p...zalozysz-temat/ Miałem chińskiego CIRASa (http://www.taiwangun...&campaign-id=19) na początku swojej przygody z ASG. Nie polecam, ciężkie, niewygodne, badziewny i świecący się materiał. Jedyny jego plus to, że zarobiłem na nim :icon_lol: Serio lepiej zainwestować lub chwilę polatać bez kamizelki. Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 180 zł za to!? Bez jaj, to jednak jedziemy w Olive. Ta, ale Milder za 230 z poliestru, taśm PP, chińskich plastików, gównianych zamków, szyty białą nicią prostym szwem godnym Singera z XIX wieku to już jest ok... Link to post Share on other sites
Kryngerus Posted August 16, 2015 Author Report Share Posted August 16, 2015 A jeżeli dozbierałbym, to opłacałoby mi się kupować tą? http://miwo-military.pl/?p=8.2.%27KP-12%27.A-01.MIWO-MILITARY Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Osobiście nie widzę większego sensu w zakupie tego typu kamizelek opartych na pełnym materiale, a nie siatce. Szczególnie za taką cenę, bo jednak jest to dość specyficzny typ szpeju, który nie każdemu podchodzi. Link to post Share on other sites
OFF Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Z cordury czy poliestru? :icon_biggrin: Zdajesz sobie sprawę z tego, że na ładownice wydasz wtedy prawdopodobnie drugie tyle co na kamizelkę? :icon_biggrin: Zagadaj lepiej do jakiegoś prywatnego krawca z forum, albo do PSTG :icon_wink: - podforum "Producenci", tam znajdziesz opinie. Kwestia też tego co chcesz przenosić i w jakiej ilości. Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Kup sobie holenderkę w oliwce, przynajmniej będziesz mógł ją potem sprzedać bez żalu. Link to post Share on other sites
Kryngerus Posted August 16, 2015 Author Report Share Posted August 16, 2015 (edited) Hmm... to może jednak na początek weźmiemy coś prostszego na te 4-5 lat. Wolałbym jakąś pełną kamizelkę, jeśli jednak do tych 200 zł nie znajdzie się nic innego to wezmę to co jest. Nie musi być wuzeta :icon_smile: //EDIT @up Tą? http://armyworld.pl/product-pol-1447-Kamizelka-Modulowa-Holenderska-Wojskowa-oliv-Oryginal-.html Edited August 16, 2015 by Kryngerus Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Ta. Widzę, że co prawda ostatnio cena podskoczyła, ale nadal nic podobnego w jednolitym kolorze taniej nie kupisz. Tylko uważaj na rozmiar. A wracając do repliki, to Specna za taką cenę to delikatnie mówiąc, mocno średni interes. Link to post Share on other sites
Kryngerus Posted August 16, 2015 Author Report Share Posted August 16, 2015 A SA-B01 lub B02? Czy jednak inwestować w DYTAC'a? A może macie coś od ASG czy EA? Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Mam samo body EA i nie ma najmniejszego porównania do Specny, niemniej jednak nie orientuję się ile są tam warte obecne bebechy. Link to post Share on other sites
Recommended Posts