Rogaś Posted September 30, 2016 Report Share Posted September 30, 2016 Nie. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted October 5, 2016 Report Share Posted October 5, 2016 Takie przymiarki do drukowanego ptt :) Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted October 5, 2016 Report Share Posted October 5, 2016 Co to za złącza? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted October 6, 2016 Report Share Posted October 6, 2016 A jakieś zwykłe przemesłowe 5pin z zabezpieczeniem przed wyszarpaniem kabla i w dodatku są skręcane. 2.5zł/szt Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted October 6, 2016 Author Report Share Posted October 6, 2016 Fajnie wyszło, choć wygląda na dość ciasny. Nie myślałeś nad tym, by jeden przycisk umieścić na krótki boku obudowy? Btw. ja stworzyłem dokładnie taki PTT, o jakim pisał C4Int. Ta sama obudowa, nawet takie same przyciski znalazłem :) Wykorzystałem przewód spiralny od gruszki z podwójnym PTT Baofenga, która i tak była niezdatna do użytku. W środku jest dużo miejsca - zmieści się jeszcze gniazdo na jacka do podłączenia telefonu oraz przełącznik, przełączający między odbiorem z radiotelefonu a apartu komórkowego. Jak by się uparł, to wcisnąłby jeszcze mały mikrofon (również z gruchy Baofenga) i wtyk microjacka, żeby podpiąć zestaw kamuflowany. Do pełni szczęścia zabrakłoby już tylko łączności bezprzewodowej ;) Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted October 6, 2016 Report Share Posted October 6, 2016 Tak mam zrobione w obecnej wersji takiej na szybko ale zrezygnowalem aby miec uklad przewodow z radia i do boemana w jednej lini bo tak mi najwygodniej :) Mysle jeszcze nad jednym przycisku takim podluznym na glowny kanal, ktorego uzywac bede priorytetowo, a mniejszy na gornej scianc do komunikacji z innymi. Ale to na razie tylko pomysly. Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted October 7, 2016 Report Share Posted October 7, 2016 Będziesz zamawiał płytkę pod to czy może wpinał kable w kostki? Obstawiam, że pajęczyna odpada. ;) Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted October 7, 2016 Report Share Posted October 7, 2016 W srodku na pająka wszystko lutowane. Płytka nie potrzebna. Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted October 9, 2016 Report Share Posted October 9, 2016 A finalnie będzie to na pająku czy jednak kostki? Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted October 9, 2016 Report Share Posted October 9, 2016 Ale po co kostki? Zeby jeszcze wiecej lutowania było. Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted October 11, 2016 Report Share Posted October 11, 2016 Kostka i lutowanie? Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted October 11, 2016 Report Share Posted October 11, 2016 Skręcania miało być :teeth: Myślałem nad płytką z ścierzkami ale też sobie daruje. Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted October 12, 2016 Report Share Posted October 12, 2016 Ja myślałem o zwykłej kostce elektrycznej, skręcanej, zawsze to troche lepiej niż taki pająk. ;) Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted October 12, 2016 Report Share Posted October 12, 2016 Skręcanie kabelków lepsze od lutowania? To ja chyba nie znam sie na elektronice... Pisząc na pająka mam na myśli że wszystko jest do siebie polutowane. Tak jak powinno być i jest robione w innych ptt. Wszystko w obudowie. A Ty możesz sobie zrobić jak zechcesz :) Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted October 15, 2016 Report Share Posted October 15, 2016 Po wymianie przewodu na skręcany z mikrofonoglosnika Baofenga. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted October 15, 2016 Report Share Posted October 15, 2016 Dobre! Co to za antena? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted October 16, 2016 Report Share Posted October 16, 2016 Orginalna z bao 82. Nastwpna wersja ptt bedzie jeszcze z dodatkowym wyjsciem pod sluchawki na jacku 3.5mm. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted October 18, 2016 Author Report Share Posted October 18, 2016 @Rogaś: ładnie wyszło. Mam pytanie praktyczne - montowałeś w PTT jakieś dodatkowe elementy czy po prostu połączyłeś przewody? U mnie, po prostym połączeniu przewodów słyszę świetnie, ale nadawanie jest bardzo ciche - tj. rozmówcy ledwo mnie słyszą i to gdy mikrofon mam praktycznie przytknięty do ust. Nie wiem teraz, czy to kwestia mikrofonu w zestawie słuchawkowym czy konieczna jest jakaś przeróbka w samym PTT. Kolejne pytanie, już do ogółu - zna ktoś jakieś źródło, gdzie można dostać gniazdo Lemo 5 pin za rozsądną cenę? Dorwałem oryginalny zestaw słuchawkowy Bowman od Selexa z wtykiem Lemo właśnie i chciałbym go dostosować do tego PTT, który posiadam, nie rozwalając przy tym złącza. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted October 18, 2016 Report Share Posted October 18, 2016 Wszystko polaczone kabelkami. Rozbieralem nawet orginalny zestaw sluchawkowy od uv82 i na plytce nie ma zadnych dodatkowych elementow. To samo sie tyczy mikrofonoglosnika do uv82. Nie ma dodatkowych elementow oprocz rezystora na diode w mikrofonoglosniku. Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted October 18, 2016 Report Share Posted October 18, 2016 ...U mnie, po prostym połączeniu przewodów słyszę świetnie, ale nadawanie jest bardzo ciche - tj. rozmówcy ledwo mnie słyszą i to gdy mikrofon mam praktycznie przytknięty do ust. Nie wiem teraz, czy to kwestia mikrofonu w zestawie słuchawkowym czy konieczna jest jakaś przeróbka w samym PTT... Jeśli zestaw słuchawkowy jest oryginalny-wojskowy to potrzeba wzmacniacza do mikrofonu. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted October 18, 2016 Author Report Share Posted October 18, 2016 Jeśli zestaw słuchawkowy jest oryginalny-wojskowy to potrzeba wzmacniacza do mikrofonu. To było testowane na zestawie Z-tactical - jakaś kopia Bowmana I czy II generacji. Quote Link to post Share on other sites
Przypadek Posted April 26, 2017 Report Share Posted April 26, 2017 Witam, czy ktoś mógłby wrzucić schemat kreskowy dla takiego PTT? Poszukuję od kilku dni i nie mogę znaleźć Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts