Bart_Forrester Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 Poszukuję wielkości i miejsc, w których wybijane były numery. Chcę dobrać numeratory i wybić na swoich AK, więc proszę o pomoc w miarę możliwości :) Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted November 24, 2015 Report Share Posted November 24, 2015 Polskie AKMy/AKMSy miały numerowane pokrywy komory z tyłu, przy zatrzasku. Trafiłem też na numerowane suwadła (od środka, nie jak u ruskich) Posiadam również fosfatowaną rurę gazową, która ma numer od spodu ( co występuje również w rumuńskich wersjach) Posiadam również fosfatowaną rurę gazową (polską od AKM), która ma numer od spodu ( co występuje również w rumuńskich wersjach) Poszczególne elementy lufy w AKM/AKMS również mają swoje oznaczenia. Kolanko AKM ma u dołu cyfrę (zasłania ją zamontowany wycior), podstawa muszki ma również jakieś znaczki (umieszczone losowo, nawet nie każda to ma) To już mniej w temacie, ale... Wersje szkoleniowe oprócz otworów przekrojowych tu i tam oraz czerwonych oznaczeń na łożach, kolbach czy chwytach miały także numer na łożu, po lewej stronie - na wzór rosyjskiego (np. AKM/AKMS, czy AKS74U). Czy inne to miewały - nie wiem, osobiście nie spotkałem się z polskim, bojowym łożem od akms/akm z numerami. To szkoleniowe miałem. Wszystko co tu opisałem to moje własne, naoczne doświadczenia. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 24, 2015 Author Report Share Posted November 24, 2015 Ooo, dzięki wielkie, czegoś takiego mi było trzeba. Mógłbyś zmierzyć wielkość samych cyfr? Czy wszystkie są identyczne, czy np. niektóre to 8mm, a inne 3mm? Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted November 24, 2015 Report Share Posted November 24, 2015 Które dokładnie? bo suwadła i dekla już nie mam. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 24, 2015 Author Report Share Posted November 24, 2015 Które dokładnie? bo suwadła i dekla już nie mam. Najlepiej na tych częściach, które posiadasz - dałoby mi to pogląd na to, czy są one w jakimś stałym rozmiarze, a jeżeli nie - który najczęściej się przewija. Sam ma jedynie numeratory 5mm... Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted November 24, 2015 Report Share Posted November 24, 2015 Zasadniczo w polskich AK/AKM etc. numery można było spotkać z tego co słyszałem i widziałem to w 14 czy nawet 17 miejscach. Tak na szybko z głowy to powiem, że numerowane części to: - komora zamkowa z lewej strony - pełny numer - pokrywa komory zamkowej pod wycięciem na zatrzask/urządzenie powrotne - pełny/niepełny numer - zamek - pełny numer - suwadło z tłokiem - pełny/niepełny numer - bezpiecznik od strony zaczepu ognia pojedynczego/ciągłego - niepełny numer - rura gazowa - bagnet - pochwa bagnetu To tak na szybkości bo jakiś czas już nie miałem w pełni bojowego AKGN/AKMS w rękach. Jedyne na czym mogę sprawdzić to na "rezerwiście". Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted November 24, 2015 Report Share Posted November 24, 2015 (edited) - komora zamkowa z lewej strony - pełny numer Chodziło Ci o obsadę lufy, tak? @Lesio - aktualnie posiadam tylko wcześniej wymienioną rurę gazową, 3 polskie bagnety z różnych okresów. Nie wiem czy to Ci jakoś pomoże. Edited November 24, 2015 by senkuPH Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 24, 2015 Author Report Share Posted November 24, 2015 (edited) Lepsze niż nic :icon_smile: Edited November 24, 2015 by Lesio Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted November 24, 2015 Report Share Posted November 24, 2015 (edited) Tu widać co nieco. Od biedy można by sobie zwymiarować. Edited November 24, 2015 by senkuPH Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted November 24, 2015 Report Share Posted November 24, 2015 @senkuPH: obsada lufy też, ale przypomina mi się, że widziałem również numerowane komory zamkowe. Miałem w rękach kiedyś zestaw z numerowanymi magazynkami, a jakiś czas temu przerabiałem numerowane magazynki z 30 nb na 20 nb. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted November 24, 2015 Report Share Posted November 24, 2015 @senkuPH: obsada lufy też, ale przypomina mi się, że widziałem również numerowane komory zamkowe. Miałem w rękach kiedyś zestaw z numerowanymi magazynkami, a jakiś czas temu przerabiałem numerowane magazynki z 30 nb na 20 nb. O, no to ciekawostka. Ogólnie temat wart drążenia. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 24, 2015 Author Report Share Posted November 24, 2015 Tu widać co nieco. Od biedy można by sobie zwymiarować. no własnie jestem na wyjeździe i nie mam dostępu do żadnej części AK, by móc sobie przenieść wymiary, dlatego liczyłem, że ktoś może mi po prostu linijką zmierzyć wysokość takiej cyferki. Jak wrócę do domu, to już sam sobie ściągnę z mojego AK, chciałem tylko wiedzieć, czy nie jest tak, że cyfra przy logo works11 ma na przykład 8mm, ale już ta na suwadle 5mm :) Quote Link to post Share on other sites
x54 Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 Logo " works11" - dobre! :-) Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 U mnie są wybicia w AKM na: - mniej więcej połowa lufy, jakieś cyferki, nie wiem jakie jest ich znaczenie :P - suwadło - numer broni: 3mm, na powierzchni styku z zamkiem, od środka, jest jeszcze wybita jakaś liczba - zamek - numer broni: 3mm - żerdź sprężyny (akurat wymieniałem na inną ze starego AK, ale też wys. 3mm) - bezpiecznika nie chce mi się wyjmować, ale stawiam, że też 3mm Cyferka "1" w logo Worksa - 4mm Wysokość cyfry/litery w roczniku i numerze broni: 3mm Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 25, 2015 Author Report Share Posted November 25, 2015 U mnie są wybicia w AKM na: - mniej więcej połowa lufy, jakieś cyferki, nie wiem jakie jest ich znaczenie :icon_razz: - suwadło - numer broni: 3mm, na powierzchni styku z zamkiem, od środka, jest jeszcze wybita jakaś liczba - zamek - numer broni: 3mm - żerdź sprężyny (akurat wymieniałem na inną ze starego AK, ale też wys. 3mm) - bezpiecznika nie chce mi się wyjmować, ale stawiam, że też 3mm Cyferka "1" w logo Worksa - 4mm Wysokość cyfry/litery w roczniku i numerze broni: 3mm O, dokładnie o takie coś mi chodziło, bardzo dziękuję! Trzeba będzie dokupić, bo najmniejsze są u mnie piątki... Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 Lesio, na czym zamierzasz wybijać ów oznaczenia? Bo i sam się tym zainteresowałem. :D Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 25, 2015 Author Report Share Posted November 25, 2015 Lesio, na czym zamierzasz wybijać ów oznaczenia? Bo i sam się tym zainteresowałem. :icon_biggrin: Na swoim AKS-74U, używając zwykłych numeratorów - takich, jak u każdego w garażu leżą :P Tylko muszę znaleźć w których miejscach dokładnie je ruski wbijał. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 O, proszę. Akurat ja takowych nie mam. :D Dobrze wiedzieć. Pewnie kupię i ja sobie przyzdobię replikę. ^^ Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 25, 2015 Author Report Share Posted November 25, 2015 Mnie natchnęły podczas porządków, ale mam jedynie 8mm, a tu się okazuje, że 4mm to maks. Jakbyś znalazł jakieś dobre zdjęcia miejsc, gdzie AKSU ma powybijane końcówki numerów, to daj znać. Jak u siebie zrobię, to wrzucę fotki w temat :) Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 (edited) Mnie natchnęły podczas porządków, ale mam jedynie 8mm, a tu się okazuje, że 4mm to maks. Jakbyś znalazł jakieś dobre zdjęcia miejsc, gdzie AKSU ma powybijane końcówki numerów, to daj znać. Jak u siebie zrobię, to wrzucę fotki w temat :icon_smile: Czekaj, czekaj. Zawracasz kitę o AK, AKM a planujesz to tylko na AKS74U...? 1 min szukania w google. Mega lenistwo :icon_smile: Edited November 25, 2015 by senkuPH Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 25, 2015 Author Report Share Posted November 25, 2015 Planuję na każdym AK w ekipie, ale chcę eksperymentować na swoim :) z tym, że bez wysokości cyfr to można tylko gdybać. Z E&L i ForceCore nie chciałem brać wymiarów, bo one mają jakiś biedagrawer... Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted November 25, 2015 Report Share Posted November 25, 2015 Mnie natchnęły podczas porządków, ale mam jedynie 8mm, a tu się okazuje, że 4mm to maks. Jakbyś znalazł jakieś dobre zdjęcia miejsc, gdzie AKSU ma powybijane końcówki numerów, to daj znać. Jak u siebie zrobię, to wrzucę fotki w temat :icon_smile: Lesio to chyba musi przejść kurs z obsługi google: http://www.conrad.pl/Punce-Mannesmann-243-Z-3MM,-cyfry-0-9,-wys.-3-mm.htm?websale8=conrad&pi=800066&ci=SHOP_AREA_17551_1513024 Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted November 25, 2015 Author Report Share Posted November 25, 2015 Lesio to chyba musi przejść kurs z obsługi google: http://www.conrad.pl...A_17551_1513024 Miałem na myśli, że 4mm to maksymalna wielkość, jaka się przyda, a nie, że maksymalny rozmiar puncy w internetach. :P Już trójki znalazłem i lecą do mnie. Quote Link to post Share on other sites
fumfel hubert Posted November 26, 2015 Report Share Posted November 26, 2015 Tak na szybko z głowy jeśli chodzi o zewnętrzne numery... Chyba wszystkie "suczki" jakie widziałem miały wybite numery na widocznej-prawej stronie suwadła, ostatnie trzy cyfry lub więcej oraz skrobanie pokrywy nad numerem obsady lufy (trochę imo bez sensu, bo pokrywa jest na zawiasie i nie wymaga demontażu przy czyszczeniu), tak bym zrobił i moim zdaniem byłoby najkoszerniej. Zdarzyło się jeszcze kilka ekstremalnych przypadków wybicia numeru na lewej stronie łoża oraz skrobaniu bezpiecznika, jak pokazał Senku. Jeśli zajmujesz się już detalami to zadbaj może o dodatkowe pierdoły :icon_wink: Przedewszystkim prawie wszystkie "suczki" były sklepane w Tule (gwiazdka na obsadzie lufy). Przez kilka lat otrzymywały one wentylowane okładziny drewniane, zmieniono je na niewentylowane jakoś ok. '86, natomiast od ok. '88 czy '89 zrezygnowano z pinowania elementów na lufie na rzecz zgrzewania. Niezwykłą rzadkością stanowiły aks74u czyli z szyną boczną, co o ile się nie myle w świecie asgejuwy jest codziennością. Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted November 26, 2015 Report Share Posted November 26, 2015 Z szyną boczną to chyba AKS74UN jest. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts