supermichi4444 Posted December 20, 2015 Report Share Posted December 20, 2015 Witam, wiem, że stworzyłem już podobny temat poniżej z E&L ale teraz wybór padł już dobitnie między te 2 repliki. Moje pytanie brzmi która z nich będzie lepsza tzn. zarówno pod względem wykonania jak i niezawodności i tiuningu. Wiele fps mi nie trzeba, w granicach 430 bo w terenie biegam. Bardzo zależy mi na opinii względem gearboxa i użytych weń komponentów. Dla przykładu - cyma ma w stoku 430 fps i to jest naprawdę fajne bo nie trzeba już dla mnie nic wymieniać oprócz gumki i lufy które de facto mam. Z kolei w Forcecore wypadałoby wymienić springa na mocniejszego i teraz pytanie, czy wytrzyma on takiego sp120 guardera lub sp130 aby ten próg fps osiągnąć czy trzeba coś jeszcze wymieniać ? Quote Link to post Share on other sites
Adek2360 Posted December 20, 2015 Report Share Posted December 20, 2015 Uważaj z tym 430 w cymce, moja miała 450 na kartce w pudełku(krakmanowe chrono), a na pierwszej strzelance tydzień później 475 w stoku... i była to poprawna wartość, wiele osób sprawdzało wtedy to chrono z niedowierzania. Nie wiem jak forcecore, ale w składzie mamy trzy 0.48 i od kilku lat dziesiątki tysięcy kulek(zazwyczaj dumdumy bo my z tego robimy demokrację na lipo 11v i kablach głośnikowych) i tylko w moim egzemplarzu się kolba złamała. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 20, 2015 Report Share Posted December 20, 2015 CM.048 to okropieństwo ze znalem we wszystkich ważnych miejsach, FC wykonaniem zewnętrznym bije je sto razy na głowę. Quote Link to post Share on other sites
supermichi4444 Posted December 20, 2015 Author Report Share Posted December 20, 2015 A jak z bebechami ? Czy warte jest to kupna czy już ta cyma lepiej ? Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted December 20, 2015 Report Share Posted December 20, 2015 (edited) Bebechy i tak się wymienia, chociaż jednak z FC można strzelać od razu po wyjęciu z pudełka. Edited December 20, 2015 by EndeBeats Quote Link to post Share on other sites
supermichi4444 Posted December 20, 2015 Author Report Share Posted December 20, 2015 Ale np. jak wsadzę guardera SP120 to mechanizm wytrzyma ? akurat miałbym te 430 fps z preclufą tylko właśnie boję się tego gearboxa. a w cm 0.48 mam już znany mechanizm i sprawdzony :/ Quote Link to post Share on other sites
Toczu-Toczu Posted December 25, 2015 Report Share Posted December 25, 2015 Sprawa prosta jak budowa kałasza, chcesz mieć spokój na początek, tylko z ze średnim wykonaniem zewnętrznym bierze 0.48, chcesz po jakimś czasie mieć maszynkę co nie tylko strzela ale zajebiście wygląda bierz nieślubnego syna E&L. Tylko do AK od Force Score trzeba mieć magi od tej firmy albo w skorupach od ostrego bo reszta nie pasuje zbytnio bo ma gniazdo jak ostry. Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted December 25, 2015 Report Share Posted December 25, 2015 Lepiej kupić raz, a porządnie. Bierz FC. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 25, 2015 Report Share Posted December 25, 2015 ze średnim wykonaniem zewnętrznym bierze 0.48 Niestety, wykonanie zewnętrzne cymy jest 'średnie' dla kogoś, kto się bawi cm028, porównywać cm.048 z FC to tak jakby porównać 0.28 ze stalowym Boyi. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted December 25, 2015 Report Share Posted December 25, 2015 Jako czteroletni użytkownik CM.048 - Pierwsza padła kolba, zaczęła się rozszczepiać w okolicach mocowania kolby - Ułamanie obsady kolby to kwestia czasu a wtedy nie ma przebacz - nowy korpus na liście zakupów - Cholernie wytrzymały szkielet gearboxa, przemielił już z całą pewnością grubo ponad 100 000 kulek, jednak używanie pełnowymiarowego suwadła ze sprężyną spowodowało wyłamanie się skrzydełek zaczepu blokady pokrywy - Śruba dociskająca lufę pod jakichś dwóch latach została przywrócona do łask, bo obsada lufy zaczęła ścierać się i pojawiły się pierwsze luzy - Po zdjęciu muszki i kolanka gazowego z lufy i po założeniu ich z powrotem pojawiły się na nich luzy, zwłaszcza na muszce - Kable i gumka hop-up do wymiany na start - Komora Hop-Up dalej radzi sobie wyśmienicie, będąc cała zaśniedziała i mając ułamane skrzydełko do regulacji hopa - Gwint na przejściówce do urządzenia wylotowego jest cały rudy. On nie jest tylko zardzewiały, on jest kompletnie rudy i od dłuższego czasu są luzy na urządzeniu wylotowym - Lufa w połowie... przekrzywiła mi się w lewo, o dobre 3 stopnie. Za nowe CM.048 dziś dałbym maksymalnie 600zł a najchętniej kupiłbym wydmuszkę czegoś innego i wstawił gearbox z cymki bo już fabrycznie ma przyzwoite części. Całość gearboxa jest wymieniona, z zewnątrz wymieniłem korpus na Boyia i zmodyfikowałem tył, by móc używać kolb rozsuwanych. Quote Link to post Share on other sites
supermichi4444 Posted January 15, 2016 Author Report Share Posted January 15, 2016 Dzięki dzięki, jednak wziąłem CM 0.48. Mimo różnych opinii porozmawiałem zarówno z użytkownikami tej repliki na moich strzelankach jak i dopytałem się tutaj i koniec końców wyszło na to, że replika jest warta swojej ceny. Te nowe CYMY od starszych z wcześniejszych lat róznią się jakością wykonania na Plus. A ponadto ten gearbox jest naprawdę świetny i to mnie najbardziej podkusiło :). Tak czy inaczej bardzo dziękuję wszystkim za wszelką udzieloną pomoc a w szczególności SirHawk - owi. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted January 15, 2016 Report Share Posted January 15, 2016 XD to na strzelankach niezłych 'ekspertów' miałeś. niech służy długo. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts