Loferk Posted February 5, 2016 Report Share Posted February 5, 2016 Cześć Zakupiłem ostatnio baterię: http://www.taiwangun.com/akumulatory-9-6v-2/akumulator-nimh-4-5sc-9-6v-2200mah-typ-large-sf-do-serii-twm4-8fields?campaign-id=14 I mam ładowarkę: INPUT; AC 220V 50Hz OUTPUT;DC 8.4V 250mA I Pytanie do was: 1. Czy można naładować tą baterię ? 2. ile czasu powinno się ładować tą baterię ? Quote Link to post Share on other sites
Szajnatałn Posted February 5, 2016 Report Share Posted February 5, 2016 Ładować czasu aż naładowane będzie. Naładować baterię tą można. Ale nie tą ładowarką. Quote Link to post Share on other sites
Loferk Posted February 5, 2016 Author Report Share Posted February 5, 2016 hymm. a jaką ładowarką ? Quote Link to post Share on other sites
durrr Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 Musisz mieć jakąś ładowarkę 9,6v. A wzór na ładowanie to (pojemność akumulatora X1,4) przez ilość mA z ładowarki. Quote Link to post Share on other sites
Loferk Posted February 6, 2016 Author Report Share Posted February 6, 2016 durrr dzięki za podanie wzoru ;) A czy nową baterie nie trzeba ładować trochę dłużej ? Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted February 6, 2016 Report Share Posted February 6, 2016 (edited) Tyle się właśnie ładuje zupełnie pustą, nową baterię. Taką trochę używaną (nie do końca rozładowaną) teoretycznie krócej, a w praktyce przy takich ładowarkach i takich bateriach i tak nie ma to znaczenia. Najlepiej ładować jakimś imaxem; przynajmniej sam wykryje naładowanie pakietu i przerwie, niezależnie, czy ładował 10 minut, czy 6h. Edited February 6, 2016 by hindus Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted February 7, 2016 Report Share Posted February 7, 2016 OUTPUT;DC 8.4V 250mA (pogrubienie moje) A zmierzyłeś to napięcie? Zakładam, że masz chińską gównowarkę z zestawu z repliki. To są najczęściej zwykłe transformatorki z prostownikiem. I wcale nie dają 8,4V bo: Po pierwsze: naładowany zestaw na full ma dużo więcej niż 8,4 , gdyż zwykle NiMH ładują się do 1,44-1,46 V (chyba - poprawcie mnie jakby co, ale jak się pomyliłem to najwyżej o setne części) co jak łatwo policzyć daje 7x 1,46 = 10,22. Po drugie: Ładowarka w takiej postaci musi dawać co najmniej "troszkę" więcej, bo nigdy nie naładujesz baterii do końca. Po trzecie: tłuką je seryjnie do wszystkich replik. również takich, do których "fabrycznie" dają baterie 9,6 V (które de facto też nie są 9,6 przy naładowaniu na full tylko 11,68 :) ) - a dają bo miałem taką replikę (tak - fabrycznie z baterią 9,6 V) Z własnego doświadczenia wiem, że te "ładowarki" dają dużo powyżej 12 V nawet. Najczęściej jest to około 15 V. Więc, w ciemno, zakładam, że - tak - możesz tę baterię ładować tą ładowarką, ale lepiej sprawdź, co jest na wyjściu :) Za duże napięcie samo w sobie nie jest problemem, jeśli śledzisz proces ładowania. Ale to upierdliwe i powinieneś mieć woltomierz. Co nie jest może wyprawą po złote runo bo hipermarketowy kosztuje już 15 zyla i zazwyczaj pokazuje dobrze. Ale zamiast tego lepiej kupić ładowarkę mikroprocesorową, która za Ciebie załatwi pomiar i dozór i nie kosztuje majątku bo około 120 zł z zasilaczem :) Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted February 7, 2016 Report Share Posted February 7, 2016 chińskie gównowarki dają właśnie na ogół wiecej, a wartości na naklejce znamionowej mówią o napięciu pod obciążeniem (wg normy). Tak samo jak bacteria AA czy AAA ma podane 1.5V a jak zmierzysz bez obciążenia to będzie tego 1.64, czy aku samochodowe 12V I ok 14.4V bez obciążenia.... Jeszcze w swojej karierze nie spotkałem ładowarki dającej napięcie jak ta podana wartość znamionowa. Inna sprawa,że chińszczyzna nie trzyma parametrów w drugą stronę I skutecznie zmniejsza ilość cykli ładowania przez sbyt wysokie napięcie... Quote Link to post Share on other sites
Loferk Posted February 9, 2016 Author Report Share Posted February 9, 2016 (edited) To tak, patrzyłem miernikem ładowarkę i wykazało że ma 11,98V I podstawiłem pod wzór: 9.6Vx1.4:250mAh= 12.32 Edited February 9, 2016 by Loferk Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted February 9, 2016 Report Share Posted February 9, 2016 A więc mówisz, że pojemność Twojego akumulatora wynosi 9.6V... :icon_mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Loferk Posted February 9, 2016 Author Report Share Posted February 9, 2016 No tak pojemność akumulatora (bateria) wynosi 9.6 v Quote Link to post Share on other sites
Szajnatałn Posted February 9, 2016 Report Share Posted February 9, 2016 Jesteś pewien, że pojemność Twojego akumulatora nie jest równa np 83,94zł? Lub na przykład 5 luty 2016? Upewnij się, ja mam w domu akumulator o pojemności "śledź po żydowsku". Miałem podobny problem z ładowarką (musiałem użyć ostatecznie ładowarki dającej prąd "środa po południu" i ładować przez "bitwa pod Grunwaldem" godzin). Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted February 9, 2016 Report Share Posted February 9, 2016 (edited) Od kiedy mAh to jednostka pojemności elektrycznej? Skończyłem liceum 8 lat temu ale mnie uczyli na fizyce, że mili ampero godzina to natężenie przepływu prądu w czasie. Edited February 9, 2016 by samael16 Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted February 9, 2016 Report Share Posted February 9, 2016 (edited) @samael podejrzewam, że od wprowadzenia jednostek SI :icon_wink: http://encyklopedia....na;3868876.html @Loferk - do przeczytania (ze zrozumieniem!) http://wmasg.pl/pl/articles/show/609084?highlight=akumulatory Edited February 9, 2016 by hindus Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts