viciuRZ Posted March 8, 2016 Author Report Share Posted March 8, 2016 Zwracam honor, to była G&G . Ja nie przekonuje, staram się znaleźć złoty środek na podstawie dykusji, może ktoś mając podobny dylemat sobie poczyta i zdecyduje :) No więc zestaw: Lufa prometheus 6,03 , komora pro win, niebieska gumka madbull, spring m130, bateria ... 11,1 czy 9,6 ? :) Quote Link to post Share on other sites
Alanos Posted March 8, 2016 Report Share Posted March 8, 2016 Ja bym odpuścił m130. M120 na początek zdecydowanie starczy przy pro winie i promyku, a zdecydowanie wydłuży żywotność części i rofa. No i do tego uszczelniona dysza i będzie super ;) Proponuję gorąco kable i mosfet z wtyczkami t- connect. A gdy będzie hajsu więcej (chyba że budżet pozwoli) ładowarkę mikroprocesorową i lipo 7,4 lub 11,1 (w zależności od tego czego oczekujesz). Quote Link to post Share on other sites
viciuRZ Posted March 9, 2016 Author Report Share Posted March 9, 2016 130 odradza kolega ? Szczerze mówiąc, troche narazie słabo ze tak powiem z "przebijalnością" :D Wiem wiem, to kiepski odnośnik, ale jak miałem ostatnio cm 040 w stocku, stała w pokoju taka choineczka ofoliowana (:D) i przebijała ją na wylot, a ta ma problem się przebić chociażby do środka :P Fajnie by było mieć tak myślę ok. 450 fps. Wiem, też że fpsy to nie wszystko, ale jednak myślę, że nie zaszkodzi je mieć ;D Bo na kartce z taiwana po niby teście na chrono mam wyniki rzędu 380-390 Quote Link to post Share on other sites
The-Naturat Posted March 9, 2016 Report Share Posted March 9, 2016 130 przy odpowiednik wypodkładkowaniu i aoe, da sobie radę spokojnie, i przebieg 200k kulek nie będzie dziwił. Bo i po tyle cymy przerabiają czasem bez otwierania. Quote Link to post Share on other sites
viciuRZ Posted March 9, 2016 Author Report Share Posted March 9, 2016 Ale ja mam RK 10 s :) Quote Link to post Share on other sites
The-Naturat Posted March 9, 2016 Report Share Posted March 9, 2016 W boyi tak jak wspominali, silnik należałoby wymienić i dyszę no i gumkę reszta nie jest zła, jak na spring 120/130 Quote Link to post Share on other sites
viciuRZ Posted March 9, 2016 Author Report Share Posted March 9, 2016 Zastanawia mnie jeszcze , zakladając, że wymieniam lufę [promyk] , dyszę doszczelnioną [wsjo jedno], gumkę HU [Madbull], komorę [Pro Win] (nie liczę batki, mofseta kabli itp ] w jakim stopniu/czy w ogóle poprawi się prędkość wylotowa, jeżeli tak to w jakim stopniu i czy wpłynie to na powtarzalność strzału, jeśli chodzi o odchylenia w prędkości ? Quote Link to post Share on other sites
Alanos Posted March 9, 2016 Report Share Posted March 9, 2016 Wpłynie na powtarzalność w bardzo dużym stopniu, prędkość wylotowa poprawi się na pewno: +ciaszniejsza lufa +szczelniejsza komora + gumka (w zależności od tego jak było w stocku) +szczelniejsza dysza - w zależności od tego ile fpsów uciekało w stocku Innymi słowy przyrost może być naprawdę znaczy, nawet 40-50fps, a może być niewiele. Ogólnie co miałem na myśli z m130 - ogólnie można wsadzić i do stocka i możliwe że nic się nie posypie. Aczkolwiek moim zdaniem już jest strach o części, jeśli nie będzie dobrze poskładana. Dzisiaj chronowałem jedną replikę - 460fps na m125, bez bore up. Także na m120 można uzyskać imponujące wyniki, a nie trzeba nic wymieniać w gb :) Quote Link to post Share on other sites
viciuRZ Posted March 12, 2016 Author Report Share Posted March 12, 2016 (edited) Okej, temat komory, gumki, baterii na razie rozwiązany. Zostaje mi lufka . Z tego co przeanalizowałem na forum i z mojego rozumienia wynika , że mamy trzy rodzaje luf :icon_biggrin: : -aluminiowe - bleeee -mosiężne - 7/10 -stalowe - 10/10 (jeżeli źle to intepretuje, proszę poprawcie mnie :icon_biggrin: ) Teraz pytanie - Do wcześniej wspomnianego RK-10s bardzo chciałbym osiągnąć w miarę celny ogień (sylwetka) na dystansie 50-70m. Mam do wyboru lufę promyka (310zł) tan "najlepsza" stalowa :icon_razz: pytanie czy jest sens ? Jest też opcja promyka mosiężna stówkę tańsza - na nią jestem najbardziej nastawiony, oczywiście ze względu na cenę, tylko czy ona wystarczy żeby osiągnąć w/w wymagania ? Są jeszcze systemy w cenie ok. 200zł, i już nie wiem co zrobić :icon_razz: Edit: Druga sprawa - mofset . Czytałem, że jeśli sie kupi gotową wiązkę i podepnie mofseta - no problem, wszystko musi grać. Ja jednak chciałem kupić wtyki T-connect, kupić z metr wiązki niskooporowej, mofset GATE nanossr, i poskładać to wszsytko sam ( nie jetsem do końca lewy w elektronice, lutowałem już pare układów i chodzą :P ) . Czy jest szansa że coś się spali czy coś ? Ten mofset na stronie pisze że współpracuje z batkami od 7,4V do 12,4V wiec chyba nie powinienem zwracać już uwagi na żadne parametry ? Edited March 12, 2016 by viciuRZ Quote Link to post Share on other sites
Alanos Posted March 12, 2016 Report Share Posted March 12, 2016 Co do lufy, moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu brać systeme/guardera za 200, kiedy możesz brać promyka. To już lepiej od biedy stalowego pps za mniej niż 100zł i zbierać na promyka. Lepiej nie wymienić czegoś w gb, a zainwestować te stówę więcej w dobrą lufę (stalowy promyk). Quote Link to post Share on other sites
viciuRZ Posted March 28, 2016 Author Report Share Posted March 28, 2016 Panowie mam problem . montowalem przed chwila komore prowina do moej erki i nie strzela. Mianowicie kulki nie przeciskają sie przez gumke . Jestem na 99% pewny ze dobrze poskładałem, dystansery wszystko stockowe, kompresja jest raczej bo jeden strzal byl wystrzelily 3 kulki, a tak to 0. Jak wloze kulke do komory jakam lufe z komorą na zewnatrz to jak dmuchne mocniej to ta kulka pojdzie .. Co moze byc przyczyna ? Quote Link to post Share on other sites
viciuRZ Posted April 5, 2016 Author Report Share Posted April 5, 2016 A wiec Panowie chcialbym z tego miejsca bardzo podziekowac za wszelka pomoc :) reasumujac: kupilem rk10s, gdzie w stocku z odleglosci 2m strzelajac dla beki do paczki po conversach jej druga sciana nie kazdym strzalem byla przebita. Na 20m ciezko bylo trafic w puszke. Teraz po paru wymianach paczka z butow + 4 warswty kartonu przebite i jeszcze za nimi folia bombelkowa poprzebijana :D wiem wiem kiepski wyznacznik fps ale nie mam chrono :D kulki leca jak po sznureczku. A wymienilem: -lufa 6,03 PPS stalowa (jestem baaaardzo zaskoczony jakoscia wykonania) -gumk czarna systema -komora pro win CNC -dysza SHS dluga doszczelniona -glowica cylindra SHS bodajze -bateria nuprol 7,4V 1450mAh 30C - no i ladowarka GFC mikroprocesorowa z balanserem Na poczatek osobiscie polecam taki zestaw :) wczesniej w stocku dla przykladu pusty strzal brzmial tak sucho jakby sie mialo cos rozleciec zaraz, a teraz czuc powietrze :) dzieki jeszcze raz za wszelkie porady :) Quote Link to post Share on other sites
viciuRZ Posted April 25, 2016 Author Report Share Posted April 25, 2016 Jak by kogoś to jeszcze interesowało: Po tych zmianach opisanych w tym poście zmiana fps była z 390 na 419-420 :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts