Grzesp331 Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 Witam wszystkich Kilka lat uprawiałem strzelectwo pneumatyczne HFT. Brakowało mi tam dynamiki, ciągle te sama postawy itd. Poza tym bardziej "rajcuje" mnie sam sprzęt. Uwielbiam główkować nad zmianami wizualnymi itd Mam rok przerwy, potrzebuje nowego Hobby. chciałbym zacząć z ASG. Jestem świeżo po lekturze poradników (chwała autorowi za posty przekaz). Nadal waham się między zakupem repliki gazowej a elektrycznej. Na pierwszym miejscu stawiam wygląd, musi być maksymalnie zbliżony do pierwowzoru. Wstępnie wytypowałem: Gazowa Replika karabinka szturmowego HK416 D14.5RS GBB UMAREX zamiennie Replika karabinka Raptor GBB - czarna firmy WE Elektryczna: Replika karabinka GC16 Carbine - czarny firmy G&G Czy możecie pomóc mi w odrzuceniu lub utwierdzeniu się w wyborze lub zaproponować inne warianty? Na pewno będę chciał aby był celny (wymiana lufy, uszczelnień, itp) oraz zaopatrzę się w "niezbędne" akcesoria Quote Link to post Share on other sites
Grzesp331 Posted March 15, 2016 Author Report Share Posted March 15, 2016 jest jeszcze opcja: G&P - LMT Defender 2000 - Czarny - Proline Quote Link to post Share on other sites
Barsad Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 Jak stawiasz na realizm to proponuję M4 GBB w standardzie WA i później konwersję HPA Daytona gun. Otrzymujesz realistyczną i niezawodną replikę. Quote Link to post Share on other sites
drlecter Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 O ile nie przeszkadza koledze bieganie z mambą i mała butlą Quote Link to post Share on other sites
Grzesp331 Posted March 15, 2016 Author Report Share Posted March 15, 2016 oj, doczytałem. Nie będę biegał z butlą. Już się natachałem przy HFT ;-) Karabinek M4 GBB wygląda ciekawie. Nie znalazłem jednak go w polskich sklepach. Radzicie iść w green gas? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 Jak masz kasę na realcapy (30 kulek) za 200PLN/sztuka i kasę na części zamienne (bo gaziaki zużywają się znacznie intensywniej niż aegi), nie przeraża Cię syfonowanie, to że strzelanie uzależnione jest od pogody (konkretnie temperatury), to GBBRki są super sposobem na utopienie w airsofcie konkretnych pieniędzy (been there, done that, twice;)). Quote Link to post Share on other sites
Barsad Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 (edited) A jeszcze lepszym sposobem jest właśnie daytona gun, brak syfonów, nie martwisz się o temperaturę używasz magazynków od aega. Jedynym minusem jest butla w plecaky i wężyk przy replice. I oczywiście nie małe koszta samej konwersji. Edited March 15, 2016 by Barsad Quote Link to post Share on other sites
Szajnatałn Posted March 15, 2016 Report Share Posted March 15, 2016 Masz, że tak zachwalasz? Daytona to nadal większośc flaków z "oryginału", zmienia sie jedynie sposób zasilania. Więc zawodność nadal wysoka. Czy też niezawodność niska. Kolego Grzesp, nie pchaj się w żadne GBB. Utopisz kasę, zjesz nerwy a nadal nie postrzelasz, połowę czasu spędzisz na serwisie, czekając na części albo coś w tym stylu. Quote Link to post Share on other sites
Grzesp331 Posted March 16, 2016 Author Report Share Posted March 16, 2016 Widzę sporo replik z oznaczenie, GBB. Co to oznacza? Czytałem o zamiennych systemach zasilania, wolałbym pozostać przy "oryginalnym". Green gas wygląda obiecująco ze względu na realizm działania. Elektryki z kolei są tańsze z eksploatacji. Jak pisałem dopiero zaczynam i stawiam na wygląd repliki. zależy mi tez na celności więc zapewne wymiana uszczelek i lufy, które wolałbym zrobić od razu. Być może z czasie samodzielnie będę coś dłubał. HK416 od UMAREX wygląda najlepiej i można ciekawie rozbudować. Z elektryków LMT Defender 2000 Oba kosztują ok 2K, czy warto tyle wydać? Po modyfikacjach pewnie 3K do tego osprzęt. kolimator, latarka, montaże ..... co jeszcze? Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 (edited) Myślałeś o replikach typu PTW, lub replikach Next Generation Tokyo Marui? W pierwszym przypadku dostajesz duży realizm budowy zewnętrznej (możesz zamontować prawie wszystkie akcesoria od orginału), stosunkowo przyjazną przy grzebaniu mało zawodną mechanicznie replikę (choć elektronika potrafi sprawić problemy), a w drugim dobre wykonanie zewnętrzne i wewnętrzne, za to mało części, które w dodatku są drogie. Obie te repliki zapewniają większy realizm użytkowania, niż normalne AEGi. Edited March 16, 2016 by Kopcik Quote Link to post Share on other sites
Grzesp331 Posted March 16, 2016 Author Report Share Posted March 16, 2016 (edited) Obejrzałem film z (PTW) M4A1 wygląda ciekawie, Znalazłem w sklepie i cena mnie na kolana powaliła ;-( Edited March 16, 2016 by Grzesp331 Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Patrzyłeś na Systemę, czy na chińskie kopie, jak np. A&K lub Celsius? Ta druga firma wypuszcza też w nieodległej przyszłości AK oparte o podobnej idei, ale jego konstrukcja jest BARDZO dziwna. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Nikt nie mówił że to tanie hobby, zwłaszcza jak już się wkręcisz. GBB - Gas Blow Back, czyli replika na Green Gas lub CO2 z ruchem zamka. Są też NBB, czyli nic się nie rusza. Na przykład Beretta STTI. NBB jest bardziej ekonomiczne i mniej awaryjne, ale jeszcze bardziej bezawaryjne są elektryki. Idziesz albo w realizm - Replika GBB, duże koszta, zależnośc od pogody, albo w dobrą zabawę i bierzesz elektryka Repliki PTW są mniej popularne ze względu na cenę, takie elektryki które są bardziej podobne do gaziaków. Quote Link to post Share on other sites
Grzesp331 Posted March 16, 2016 Author Report Share Posted March 16, 2016 Huba_lbn - bardzo dziękuję za objasnienia Teraz znalazłem jeszcze tańsze wersje od A&K http://gunfire.pl/product-pol-1152201364-Replika-karabinka-PTW-MK4.html Wersja elektryczna, to już do zaakceptowania. W między czasie śledziłem kolejne wątki na forum. Mocno polecane są repliki KWA. Czy naprawdę są tak dobre? Spodobał mi się szczególnie model KM4 SR10, właśnie studiuje obszerna lekturę na forum. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 MK4 SR10 to bardzo dobry wybór jak na AEG. Co do PTW A&K, to ja mam mieszane uczucia. To fajna alternatywa dla Systemy, ale ma swoje mankamenty. Miałem w ręku, postrzelałem, zabaweczka fajna, potem właścicielowi padła w niej elektronika (wymiana na Etiny), silnik (wystarczyło przewinąć), klęknął cylinder (wymiana na KA, cięło kulki, wymiana na Systemę i szafa gra), padł "zwalniacz suwadła" (wystarczyło sprężynę zwalniacza wymienić na inną), to wszystko zanim replika osiągnęła próg 10000 kulek wystrzelonych. Trochę mnie to zmroziło i dałem sobie siana. Do PTW części są sporo droższe niż do AEG, inna sprawa-pasują graty od palnego, co jest bardzo fajne. Rozważ M4 od Tippmana z linią HP, blowback ma, przyjmuje magazynki, lufy i gumy od AEGów, prosta konstrukcja, nieuciążliwy serwis, sporo różnych modów, regulacja fps. Quote Link to post Share on other sites
Grzesp331 Posted March 16, 2016 Author Report Share Posted March 16, 2016 Sprzęt dość drogi ale zasilanie co2? Co magazynek nowy nabój. Zastosowali ciekawe materiały, aluminium i kompozyty mogli schować gdzieś butle. Osobnej butli nie chcę. Przy okazji szukania znalazłem w przecenie karabinek K&K HK416 http://www.hobby4men.com/air-soft-gun-asg/karabiny-maszynowe-asg/karabin-asg-hecklerkoch-hk416-cqb-kal-6mm-bb NIe wiem jak wypada w porównaniu z wersja UMAREX Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Na tej stronie którą podesłałeś, w zakładce z danymi technicznymi, jest info że to Umarex. Quote Link to post Share on other sites
Grzesp331 Posted March 16, 2016 Author Report Share Posted March 16, 2016 Masz rację. Niezła cena :icon_razz: Quote Link to post Share on other sites
drlecter Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Tippmann m4 oferuje ciekawą opcję. Można zamiennie używać magazynków z co2 i hpa z mambą. Ma lekkie minusy ale która replika nie ma Z elektryków ciekawą opcją może być coś od ICS. Mam PAR Mk3 i jestem pozytywnie zaskoczony. Baardzo Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Od razu napiszę: M4 od WA sobie odpuść, chyba, że stać Cię na Viper tech/Inokatsu, albo zbudowanie repliki od podstaw. Jakiś czas temu na rynek weszła . Sprawdź i powiedz jak wrażenia. Quote Link to post Share on other sites
Grzesp331 Posted March 17, 2016 Author Report Share Posted March 17, 2016 Tokyo Marui: M4A1 MWS ZET - wygląda zacnie. Nie ma jej w polskich sklepach, przynajmniej ja nie znalazłem Ciekawe czy wzmocnione komponenty sa tak wytrzymałe jak zapewniają Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted March 21, 2016 Report Share Posted March 21, 2016 Muszą, to przecież TM. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts