Cheess Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 (edited) Witam kupiłem cymkę 028 po tuningu i mam baterie turnigy 2200mAh i ładowarkę turnigy 2s/3s, i mam pytanie jak się to ładuje. Edited March 17, 2016 by Cheess Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 Przez złącze balansera. Masz z boku ładowarki takie dwa porty obok siebie - jeden na wtyczkę balansera 3s drugi na 2s. Podłączasz do tego, do którego pasuje twoja bateria. Prościej się nie da :) Wtyczki "głównej" baterii nie podłączasz nigdzie. Ma tak być. Quote Link to post Share on other sites
Cheess Posted March 18, 2016 Author Report Share Posted March 18, 2016 Chodziło mi sensie bardziej do czego się podłącza, bo pierwszy raz lipo mam. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 Z baterii lipo wychodzą dwie końcówki. Ta mała biała to wyjście do balansera. Wpinasz to z boku ładowarki tam gdzie pasuje i tyle. Quote Link to post Share on other sites
Spirit_ Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 Koledze chyba chodzi o zasilacz do samej ładowarki. W mojej jest wbudowany, tutaj nie mam pojęcia jak. Quote Link to post Share on other sites
CiV_1994 Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 Zasilacz nie jest wbudowany, jest to na filmach na youtube, np w .Na filmie widzisz jak to podłączać (jeżeli znasz rosyjski, to dostaniesz też lekki opis :D ). Podłączanie z tego co widzę jest analogiczne do tego, co jest w tej instrukcji. Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 (edited) Chodziło mi sensie bardziej do czego się podłącza, bo pierwszy raz lipo mam. Co się do czego podłącza? Mógłbyś się wyrażać jaśniej? Poprzednio napisałeś: (...)mam pytanie jak się to ładuje(...) to Ci odpowiedzieliśmy. Jeśli chcesz skutecznej pomocy to sformułuj poprawnie problem. Edited March 18, 2016 by GuloGulo Quote Link to post Share on other sites
Cheess Posted March 18, 2016 Author Report Share Posted March 18, 2016 Do czego się podłącza ten czarne i czerwone złączki. Jaśniej chyba się nie da. :) Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 Czarne i czerwone złączki podłącza się do źródła prądu :) Ale wiem, że taka odpowiedź też Ci nic nie powie. Chinole produkują te ładowarki jak tarczyński kabanosy. Nie wiedzą na jaki rynek trafią, więc dodają takie "coś", żebyś sobie podłączył do swojego zasilacza. Ale pewnie nie będziesz wiedział jak :) Może napiszę Ci to tak: na jednej ze ścianek ładowarki masz gniazdo do podłączenia zasilania. Poznasz je po tym, że pasuje tam ta okrągła wtyczka co jest na końcu kabelka z tym czymś czerwonym i tym czymś czarnym. Podłączasz tam zasilacz (najlepiej stabilizowany, ale nie jest to krytyczne wymaganie bo ładowarka ma swój wewnętrzny stabilizator) o napięciu co najmniej 12V a co najwyżej 18V – choć to lepiej sprawdzić w instrukcji obsługi. Oczywiście, najlepiej jak ten zasilacz będzie miał pasującą wtyczkę. Jeśli nie – to możesz zastosować tę z tego kabelka – z dużym prawdopodobieństwem będzie pasować. W takim wypadku – uważaj na właściwą polaryzację. BTW. RTFM! :) Quote Link to post Share on other sites
Cheess Posted March 18, 2016 Author Report Share Posted March 18, 2016 A można tymi kabelkami do prostownika? Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 (edited) Tego to ja nie wiem. Ale obawiam się że nie. To tak jakbyś podłączył ładowarkę na wyjściu innej ładowarki. Karkołomne połączenie. Odradzam. Weź sobie kup na najpopularniejszym portalu aukcyjnym zasialacz 12V, 500 mA do zasilania linii diodowych. Kosztuje jakieś kilkanaście złotych. Jest mnogość typów i rozwiązań. Spytaj sprzedawcy jaka jest średnica wtyczki. Jak nawet nie będzie takiego z twoją to najwyżej obetniesz oryginalną i do gołych kabli podłączysz te krokodylki z zestawu i zaizolujesz izolką. Po co ryzykować z jakimś prostownikiem. Edited March 18, 2016 by GuloGulo Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 (edited) Na ładowarce powinieneś mieć parametry napięcia i natężenia jakie przyjmuje, jeżeli twój prostownik ma zgodne to możesz. Zazwyczaj prostownik ma napięcie około 12V, co jest ok dla większości ładowarek. Ale może mieć amperaż +30A, co się może ładowarce i baterii nie spodobać :icon_wink: Kup zwykły zasilacz który pasuje do ładowarki i tyle. Edited March 18, 2016 by Huba_lbn Quote Link to post Share on other sites
Nosferatu272 Posted March 29, 2016 Report Share Posted March 29, 2016 Jeżeli masz laptopa to sprawdź parametry na zasilaczu- może się okazać, że będzie to odpowiadało ładowarce. Mój Redox Alpha V2 chodzi właśnie na takim zasilaczu, nawet koncówka pasuje ;) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted March 30, 2016 Report Share Posted March 30, 2016 Nie wolno podłączać ładowarki pod prostownik! Co za głupoty pieprzysz Huba! Krokodylki te należy podłączyć albo pod zasilacz 12V lub pod akumulator żelowy 12V. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted March 30, 2016 Report Share Posted March 30, 2016 Odróżnimy prostownik od ładowarki akumulatorów samochodowych. Quote Link to post Share on other sites
ligo1997 Posted March 30, 2016 Report Share Posted March 30, 2016 (edited) Ale prostownik sam w sobie nie zmniejsza napięcia, ani nie zmienia prądu przemiennego na stały, on tylko powoduje to że zostaje prąd przemienny (dokładniej tętniący) jednego znaku (tego samego kierunku przepływu prądu), czyli jak w prądzie przemiennym zmienia się na zmianę znak prądu (+/-) tak po zastosowaniu prostownika zostaje albo sam "-" albo sam "+". W tym wypadku zostaje tylko zastosowanie zasilacza AC/DC, a jest on złożony z transformatora (zmiana napięcia), prostownika (w/w) i filtra (zmiana prądu tętniącego na prawie stały). A "prostownik" samochodowy działa na zasadzie zasilacza AC/DC, więc jego użycie (przy odpowiednich parametrach) wchodzi w grę. Edited March 30, 2016 by ligo1997 Quote Link to post Share on other sites
seger Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 Nie nie wchodzi. Nawet w instrukcji pisza producenci aby nie podłączać ładowarki pod prostownik. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts