Blido Posted April 3, 2016 Author Report Share Posted April 3, 2016 Jeśli chodzi o koszty granatów, to koszty materiału są stosunkowo niskie - symulacja różnych wariantów wskazuje, że zużyję od 22 do 45 metrów filamentu, co przekłada się na koszt od 2,86zł do 5,85zł... Ale czas wydruku kosmiczny, jeden kompletny granat F1 z zapalnikiem i klamką będzie się drukował 4 godziny. Na własny użytek czy dla mojej drużyny mogę wydrukować takie granaty, ale nie wiem czy w celach komercyjnych da się je wypuścić. Z drukowanymi granatami to trochę skóra niewarta wyprawki. Tanio, szybko i dobrze można zrobić granaty z papieru, jak to robią nasi koledzy z Rosji http://s018.radikal....c6ddc5722e6.jpg http://s017.radikal....57096df2ade.jpg Co do samego druku 3D to chętnie bym zobaczył airsoftowy adapter magów M4 do AK. Robiłem coś takiego i nawet działało, ale czasem się zacinało i projekt porzuciłem, bardziej to ciekawostk niż coś co można praktycznie wykorzystać, oto efekty mojej pracy: https://photos.google.com/share/AF1QipPELhcLakzzjWFP7LeKI8G6VdfFAA0r2a6FyVnFKpuewElpM2dxD_ed6UZ_4UMedw/photo/AF1QipOOBOXKcIpoW5e6pkeMvXr8C_qqf5oGMPWyK6U1?key=cFRwZW1rdHA3bVpHWDlUeHhoSHpfd3NfX2c0UWV3 Quote Link to post Share on other sites
Spirit_ Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 Adapter purystom nie przypasuje ale według mnie jest super. Te granaty tekturowe zacinały się przez zapalnik? Jakby wsadzić tam zwykły, najprostszy mechanizm na bazi petardy tak jak robi się to teraz? Fakt, nie byłoby "łychy" ale koszt niższy, nie trzeba szukać elementów zapalnika po strzelance no i będą bezawaryjne. Quote Link to post Share on other sites
Beryl Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 (edited) Projekty takich adapterów sa w sieci tylko takie z drukarki musiały by kosztować około 80 zł jesli mówimy i wydruku który trochę posłuży.Blido nie licz kosztu materiału ani prądu bo to nie na tym polega policz amortyzację sprzętu i popraw delikatnie jakość druku bo na chwile obecna to co mas w komisie to ma niska jakość. Wiecie dlaczego się spinam na te ceny ? Bo sam projektuje rzeczy i np sensowny adapter ma nagi ar do AK to jest kilka godzin projektowania kilka poprawek i kilka 3 godzinnych wydruków testowych do sensownej jakości powiedzmy 4 dni roboty i kilka złotych a potem ktoś kto spotyka się z opiniami ze 10 zł to drogo nie da za taki adapter więcej niż 20 zł bo przecież druk 3d jest tani Pozatym komercyjne wykorzystanie plików z thingiverse wywołało 2 mc temu aferę bo ludzie się dziela plikami aby umożliwić posiadaczom drukarek wydruk własnych egzemplarzy a nie zeby janusze biznesu zarabiały na czyjejś pracy Edited April 3, 2016 by Beryl Quote Link to post Share on other sites
Blido Posted April 3, 2016 Author Report Share Posted April 3, 2016 Co masz na myśli pisząc "popraw delikatnie jakość druku"? Quote Link to post Share on other sites
Beryl Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 Albo masz nieponapinane paski albo za duży przepływ. Tolerancja wymiarowa Ci popłynie z tego co widzę ze zdjęć. Quote Link to post Share on other sites
Blido Posted April 3, 2016 Author Report Share Posted April 3, 2016 Albo masz nieponapinane paski albo za duży przepływ. Tolerancja wymiarowa Ci popłynie z tego co widzę ze zdjęć. I jesteś w stanie stwierdzić to ze zdjęcia wydrukowanego przedmiotu? :o Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 No wiesz, wady drukarki rozpoznaje się właśnie po wydruku. Po niczym innym :) Quote Link to post Share on other sites
Blido Posted April 3, 2016 Author Report Share Posted April 3, 2016 Tylko że Berylowi wystarczyło samo zdjęcie wydruku, w dodatku średnio wyraźne, no ale może ja nie znam się tak dobrze jak on i czegoś nie zauważam. Quote Link to post Share on other sites
Beryl Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 Tylko że Berylowi wystarczyło samo zdjęcie wydruku, w dodatku średnio wyraźne, no ale może ja nie znam się tak dobrze jak on i czegoś nie zauważam. Może dlatego że z pierwszymi drukarkami walczyłem 7 lat temu... To naj sam pierw. Masz coś z przepływem albo wysokościa warstwy masz regularny overflow. Quote Link to post Share on other sites
Blido Posted April 3, 2016 Author Report Share Posted April 3, 2016 Tylko jeden egzemplarz tak się wydrukował, wrzuciłem zdjęcie innego który wygląda lepiej. Dodam że te niedoskonałości są niemal niewidoczne gołym okiem, aparat w trybie makro je łatwej wychwytuje. Quote Link to post Share on other sites
Beryl Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 Blido Wydrukuj sobie pierścień r zewnętrzny 10mm i drugi z r wewnętrzny 10mm długości 30mm i powinieneś je bez piłowania szlifowania wsunąć jeden w drugi tzw tolerancja 0 jeśli Twoja drukarka takie rzeczy czyni nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Tylko nie używaj do pasowani ich młotka a jedynie gołych dłoni. Ja nie chcę Ci ubijać świetnego biznesu a jedynie pomóc bo komuś mogą te częsci nie pasować po prostu. Tu masz części z dzisiaj tłumik łączony na środku takim włąśnie pierścieniem korki też na wcisk. sory za jakośc ale telefon w słabym świetle nie czyni cudów. Wydruk z jakością średnią i na warstwie 0.25 Tylko jeden egzemplarz tak się wydrukował, wrzuciłem zdjęcie innego który wygląda lepiej. Dodam że te niedoskonałości są niemal niewidoczne gołym okiem, aparat w trybie makro je łatwej wychwytuje. Jak drukarka drukuje dobrze to żaden się tak nie wydrukuje. Dobra drukarka to taka kiedy ktoś chce od Ciebie 300 elementów Ty je puszczasz i jesteś spokojny o to że są wydrukowane poprawnie a nie robisz quality check i odżuty. Jaką masz drukarkę to powiem Ci gdzie masz błąd. Na jakiej śrubie masz oś Z? Quote Link to post Share on other sites
Blido Posted April 8, 2016 Author Report Share Posted April 8, 2016 Dodałem jako formę wysyłki również list polecony - 4,20zł Quote Link to post Share on other sites
Blido Posted April 28, 2016 Author Report Share Posted April 28, 2016 Dodałem do oferty atrapę granatu F1 (dekoracyjną) w cenie 25zł: http://wmasg.pl/pl/consignment/show/709616 Wkrótce dodam także tańsze jednorazówki do zastosowania z petardami. Quote Link to post Share on other sites
Spirit_ Posted April 28, 2016 Report Share Posted April 28, 2016 Próbowałeś go polerować w jakiś sposób albo "obmywać" acetonem albo toluenem? Jeżeli tak mógłbyś wrzucić fotki do tego tematu tak żebyśmy wiedzieli jak wygląda ręcznie dopracowany? Quote Link to post Share on other sites
Blido Posted April 28, 2016 Author Report Share Posted April 28, 2016 Próbowałeś go polerować w jakiś sposób albo "obmywać" acetonem albo toluenem? Jeżeli tak mógłbyś wrzucić fotki do tego tematu tak żebyśmy wiedzieli jak wygląda ręcznie dopracowany? Korpus granatu ze zdjęcia w ogłoszeniu był "malowany" acetonem, co dało mu wysoki połysk, ale nadal warstwy są lekko widoczne, choć mniej niż przy stanie surowym. Quote Link to post Share on other sites
Blido Posted April 30, 2016 Author Report Share Posted April 30, 2016 Dziś do oferty dodam flash killer do lunety (dostępny będzie w dowolnym rozmiarze) Testy wytrzymałościowe: Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted April 30, 2016 Report Share Posted April 30, 2016 Wygląda na Prusę I3. Na swoje potrzeby i kolegów spoko- komercyjnie już słabiutko... Quote Link to post Share on other sites
Blido Posted April 30, 2016 Author Report Share Posted April 30, 2016 To Prusa i3. Drukuję głównie dla siebie, a to co wydrukuję przy okazji wystawiam w komisie. Oczywiście druk na większą skalę nie wchodzi w grę, za długie czasy wydruku. Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted April 30, 2016 Report Share Posted April 30, 2016 Chciałbym takiego flashkillera :) Byłaby możliwość zamówienia u Ciebie czegoś? Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted April 30, 2016 Report Share Posted April 30, 2016 http://wmasg.pl/pl/consignment/show/710005 :icon_lol: Quote Link to post Share on other sites
Blido Posted April 30, 2016 Author Report Share Posted April 30, 2016 Chciałbym takiego flashkillera :icon_smile: Byłaby możliwość zamówienia u Ciebie czegoś? Już jest do kupienia: http://wmasg.pl/pl/consignment/show/710005 Quote Link to post Share on other sites
matrigs Posted May 2, 2016 Report Share Posted May 2, 2016 A jak prace nad spacerami do AK? Wystrugałem coś dzisiaj takiego z plexi, ale chciałoby się mieć taki element na miarę zrobiony. Quote Link to post Share on other sites
Blido Posted May 2, 2016 Author Report Share Posted May 2, 2016 Jutro powinny byc spacery Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted May 3, 2016 Report Share Posted May 3, 2016 Blido, a masz chłodzenie na wydruk bezpośrednio (tak poza chłodzeniem hotendu) albo przynajmniej jakieś 2-w-1 ( jeden duży wentylator i ducty na hotend i wydruk)? Może to by trochę polepszyło jakość... No i jak używasz dyszy którą dostałeś w zestawie to weź ją wywal, bo piszą, że 0.4 a dają tak z grubsza 0.8... :-P Quote Link to post Share on other sites
Blido Posted May 3, 2016 Author Report Share Posted May 3, 2016 Na razie wszystko w drukarce jest stockowe. Dysza niby 0.3 i chyba rzeczywiście tyle ma, bo jak raz mi się zatkała to musiałem przetykać drucikiem grubości ludzkiego włosa. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts