Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

cm.048 serwis po czasie

Recommended Posts

Witajcie! Ostatnio za niewielką kwotę kupiłem wyżej wymienioną cymkę, która miała być lekko uszkodzona i leżeć już długi czas nieużywana. Właściciel powiedział, że do wymiany jest środkowa zębatka w GB i okablowanie, więc kupiłem zębatkę (nowy oryginał cymy) i przewody głośnikowe (100% miedzi). Rozebrałem cały karabin w międzyczasie wyjmując z lufy 7 kulek (nie wiem jak on to zrobił :icon_eek2:) i zabrałem się do dzieła. Wymieniłem zębatkę wszystko psiknąłem smarem teflonowym w spray'u i złożyłem. Wsadziłem palucha w GB i zacząłem kręcić zębatkami żeby zobaczyć jak chodzą. Stwierdziłem, że chodzą luźno (mogłem nimi kręcić bez problemu) więc wszystko skręciłem. Jednak mam pewien problem. Replika działa bardzo wolno, reakcja na spust jest tragiczna i słychać, że chodzi ewidentnie wolniej i niż jakakolwiek inna, a kulki lecą celnie na max 30-40m. Co lepsze lufa zewnętrzna przy każdym strzale lata jak nieokiełznany wibrator. :icon_biggrin: Akumulator to NiMh (od JG), który teoretycznie powinien mieć 8,4v jednak miernik pokazuje w granicach 10,2v po odpowiednim czasie ładowania. :icon_lol: Wiecie co może być przyczyną takiego działania?

Sprawdzałeś styki? Wyrzuć bezpiecznik, jeszcze nie słyszałem żeby kiedykolwiek się przydał. Poza tym wydaje mi się że wina leży w silniku. Sprawdź jak działa na innym. Wymieniałeś kable więc może gdzieś masz spięcie/zwarcie pozakładaj na wszystkie podejrzane miejsca koszulki termokurczliwe lub owiń je izolką.

Edited by Spirit_

Jak wymienił okablowania to nie ma bezpiecznika :icon_lol:

Ja to widzę tak. Masz dwa problemy:

1. ROF. Do sprawdzenia:

- Jakość akumulatora

- Przebicia w układzie

- Silnik

- Podkładkowanie

- Opór tłoka na prowadnicy

2. Zasięg

- Szczelność: Tłok - cylinder, cylinder - głowica cylindra, głowica cylindra - dysza, dysza - gumka HU, gumka hu - lufa, docisk komory HU do GB

- Ilość FPS, sprężyna wszakże mogła się ubić

- stan gumki HU

- czystość lufy

Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem :icon_wink:

Więc, wszystko sprawdziłem i chyba wiem co może być winą. Akumulator pokazuje 9,17V (mimo iż replika przestała strzelać i zachowywała się jak rozładowana) rozkręciłem całość, odkręciłem silnik, który po naciśnięciu spustu (single) robił pół obrotu i stawał. Po kilku naciśnięciach spustu zaczął się normalnie kręcić i zmierzyłem na nim napięcie podczas pracy. Wynosiło w granicach 7,8V, moim zdaniem podczas pracy przy lekkich stratach wszystko jest ok. Przykręciłem silnik z powrotem i nagle replika zaczęła znowu strzelać jak wcześniej.

Ja to widzę tak. Masz dwa problemy:

1. ROF. Do sprawdzenia:

- Jakość akumulatora

- Przebicia w układzie

- Silnik

- Podkładkowanie

- Opór tłoka na prowadnicy

Akumulator jest jakości tragicznej, bo widzę go w bbmaxie za niecałe 30zł.

Przebić brak, sprawdzone.

Silnik może być walnięty, ale nie mam skąd wziąć innego i sprawdzić.

Wydaje mi się, że podkładkowanie jest w porządku, bo zębatki chodzą luźno

Wsadziłem wycior w dyszę i sprawdziłem jak chodzi tłok - moim zdaniem ok, nie czuć oporów i wchodzi "gładko".

2. Zasięg

- Szczelność: Tłok - cylinder, cylinder - głowica cylindra, głowica cylindra - dysza, dysza - gumka HU, gumka hu - lufa, docisk komory HU do GB

- Ilość FPS, sprężyna wszakże mogła się ubić

- stan gumki HU

- czystość lufy

Szczelność moim zdaniem jest świetna w samej komorze hop siup (sprawdzałem to metodą nadciśnienia w ustach :icon_mrgreen: ) jak Sprawdzić szcelność tłoka, cylindra i docisk komory nie mam pojęcia (nie wiem jak to ocenić)

Sprężyna jest w nim od nowości, więc miała prawo się ubić. Jaką polecacie?

Lufa świeżo czyszczona, więc jest git.