Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam wszystkich jako nowa osoba na forum.

Bardzo poważnie myślę nad rozpoczęciem zabawy z ASG i mam klika pytań do ludzi którzy już uprawiają ten sport.

1. Mam 34 wiosen czy nie jestem już za stary?

2. Czy kupując replikę np RK-2 muszę coś z nią robić (chodzi mi tu o ewentualnie zmniejszenie jakoś ilości fps abym mógł grać w okolicach Warszawy?)

3. Jakie mam opcje zabezpieczenia oczu nosząc okulary

4. Co potrzebuje na początek poza repliką ochroną oczu i kulkami?

Pozdrawiam.

Cześć,

1. NIE

2. Zależnie od imprezy to już kwestia dogadania/ doinformowania się.

3. Możesz używać gogli pod które wejdą normalne okulary albo okularów/ gogli z wkładkami korekcyjnymi, ewentualnie zawsze zostają soczewki

4. Niby wystarczy to co napisałeś ale mogą się przydać dla bezpieczeństwa ochraniacze na kolana i rękawice.

34 lata-w części ekip możesz zaniżać średnią wieku.

Jesteś pewien RK? Jakim budżetem dysponujesz? Może znajdziemy coś lepszego w tej kwocie?

Nie polecam gogli na okulary-nie jest to wygodne. Jeśli możesz używaj szkieł kontaktowych. Jeśli nie- Bolle, Revision, Ess maja w swojej ofercie gogle i okulary z wkładkami do szkieł korekcyjnych.

1. Starsi od ciebie się w to bawią. Do tego masz zapewne lepiej poukładane we łbie niż najmłodsi a to podnosi bezpieczeństwo zabawy.

2. Przy dłuższych rozgrywkach przydaje się woda do picia i taktyczny baton. Bardzo ważne są buty, które ustywnią kostkę. Wystarczą nawet jakieś trekkingowe.

Witam wszystkich jako nowa osoba na forum.

Bardzo poważnie myślę nad rozpoczęciem zabawy z ASG i mam klika pytań do ludzi którzy już uprawiają ten sport.

1. Mam 34 wiosen czy nie jestem już za stary?

2. Czy kupując replikę np RK-2 muszę coś z nią robić (chodzi mi tu o ewentualnie zmniejszenie jakoś ilości fps abym mógł grać w okolicach Warszawy?)

3. Jakie mam opcje zabezpieczenia oczu nosząc okulary

4. Co potrzebuje na początek poza repliką ochroną oczu i kulkami?

Pozdrawiam.

Dostałeś już parę odpowiedzi, ale dla potwierdzenia :D

1. Nie.

2. Zależy od imprezy, niektóre mają limity FPS. Może przydać się zmiana gumki HU i do tego prec lufa. Wygodne zawieszenie również, ale dobre kosztują swoje :)

3. Okulary balistyczne (ESS, Bolle, Revision), a do tego wkładki specjalne i u optyka wyrabiasz szkła. Soczewki lub gogle - Bolle ma model X1000 z miejscem na okulary. Tylko tutaj licz się z tym, że mogą mocno parować. Chyba są też wkładki do gogli np. ESS.

4. Dobre obuwie za kostkę, skarpety trekingowe jakieś. Ewentualnie odzież termoaktywna (też można wyrwać z demobilu brytyjskiego?), mundur (DPM, Flecktarn na początek, kosztują grosze). Przede wszystkim jednak głowę na karku ;)

34 lata-w części ekip możesz zaniżać średnią wieku.

Jesteś pewien RK? Jakim budżetem dysponujesz? Może znajdziemy coś lepszego w tej kwocie?

Nie polecam gogli na okulary-nie jest to wygodne. Jeśli możesz używaj szkieł kontaktowych. Jeśli nie- Bolle, Revision, Ess maja w swojej ofercie gogle i okulary z wkładkami do szkieł korekcyjnych.

Idzie się przyzwyczaić. Jeśli nie jesteś osobą "potliwą' to gogle na okulary zdają egzamin. Ja używam Bolli X500.

Mało "taktyczne" ale za to funkcjonalne i bezpieczne są według mnie gogle Bolle Pilot.

http://allegro.pl/gogle-ochronne-bolle-pilot-pilopsi-i6122700687.html

Bez problemu mieszczą moje duże okulary korekcyjne. Nie miałem jeszcze problemu z parowaniem, może dlatego, że używam antyfoga. Dodatkowo pod dolną część gogli podkładam maskę stalker tworząc delikatną szczelinę zabezpieczoną maską. Na ostatnim spotkaniu dostałem 3 razy w jape i gogle nieruszone. Być może takie rozwiązanie Cie zainteresuje :)

Pozdrawiam.

Matys, mazowieckie warunki powodują że:

-czyste cqb czyli budynki. Większość ekip rejestrowanych na WW2 dopuszcza 350fps i singiel czyli ogień pojedyńczy

- miejscówki mieszane: 350 fps i singiel w budynkach z budynków i do budynków mazowiecki stock

- zielone: do 450 fps auto, do 550 singiel powyżej 550 strzelamy tylko powyżej 20m.

Niestety pęd do fpsów na mazowszu nie umarł więc mazowieckie stoki tłuką dużo. Acz z rk02 można spokojnie zacząć.

O okularach i butach pisali, od siebie dodam że na 100% potrzebne będą rękawiczki i nakolanniki.

Rękawice na pewno się przydadzą. Nakolanniki moim zdaniem też. Ilość rys na moich dowodzi że kolana powinny kupić im weekend w spa za tak dobrą ochronę. Mam zwykłe, zielone chińczyki zapinane na dwa rzepy każdy i nawet po 3 godzinach dosyć intensywnego biegania po killhousie nie muszę ich poprawiać. Kwestia wielkości nogi, moje są "ponadprzeciętne" ... przypadłość narciarza.

Edited by Spirit_

O siebie dodam, że mógłbyś zainteresować się także nabyciem maski-drucianki do ochrony twarzy a przede wszystkim zębów. Koszt maski ver. 1 to jakieś 20-30 pln.

W kwestii okularów korekcyjnych i ochrony oczu. Sam noszę okulary na co dzień. Od zeszłego roku na strzelanki zakładam jednak szkła kontaktowe i szczerze powiem, że znacznie podnoszą one komfort zabawy, jednak wiadomo iż nie wszyscy dają radę używać 'kontaktów'. Jeśli Twoje oczy tolerują soczewki to polecam to rozwiązanie.

W kwestii gogli, to np revision'y (mam) są słabo kompatybilne z moimi okularami (3 różne oprawki), jednak same gogle są bardzo fajne i wygodne (dobrze pasują do większością hełmów). Przy zakupie jakiekolwiek ochrony oczu lepiej wybrać się do jakiegoś sklepu i dobrze sobie wszystko zmierzyć niż kupować w ciemno.

Witam.

Dziękuje wszystkim za rady.

Pojeżdżę jeszcze trochę po sklepach i zobaczę które z zaproponowanych rozwiązań najlepiej się sprawdzi z moimi okularami w ostateczności założę soczewki.

Co do budżetu nie chce inwestować więcej niż 550zł w replikę.

RK-2 miałem już w łapskach i replika zrobiła na mnie spore wrażenie.

Równie dobre wrażenie zrobiła na mnie replika Specna Arms SA-B02 niestety jest prawie dwa razy droższa od RK.

Mam jeszcze pytanie co do samego munduru a mianowicie rozmiarówki spodni.

Większość producentów szyje spodnie z maksymalnym obwodem pasa do 112cm

Niestety ja mam 118cm zna ktoś jakiegoś producenta który szyje większe rozmiary?

Pozdrawiam.

Witaj mam 37 lat. W asg od 4-5 co do fps to zależy jakie grupy jaki mają limity,są i takie ze nie ma. Oczy! Panie to podstawa okulary , gogle ale firmowe takie z wyższej półki. Ja polecam bolle. Mundur nie koniecznie ale kamuflaż w lesie super sprawa większe szanse przeżycia. Buty ważniejsze.

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka