Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Spalone LiPo?

Recommended Posts

Witam

Wczoraj mój brat kupił 2 batki LiPo 11, 1V 2200mAh Turnigy i chcial zmienic wtyk na t deans po czym wziął obcinaczki do kabli i oba na raz chciał uciąć, efekt byl taki ze polecialy iskry i ten przestraszony rzucil to LiPo i zostawił.

Przyszedłem do domu i zrobiłem wszystko jak trzeba po czym jak przylutowałem kable do wtyku to ... Nic, zero reakcji.

Odlutowalem i przylozylem wtyczke do kabli od ładowaki po czym dalej nic.

Co to może być?

Czy mógł jakoś spalić LiPo?

Z góry Dzięki za pomoc

Nada się jak dasz rade naładować... najlepiej w doniczce (ceramika ma wysoka temperature topnienia).

Szkody już poczynione, reakcja zaszła i może puchnąć pakiet. Modelarze doradzają aby przy reanimacji schłodzić pakiet- wsadzić w worek (strunowy), do zamrażary, po godzincealbo i 3 wyciągnąć, niech odtaje do temp pokojowej , wbić programem NiMh minimum na celę (albo zwykła ładowarką NiMh) i dalej łądowac procesorówką. Wszystko pod kontrolą.

Reanimowałem tak pakiety, tyle ,że mniejsze...

Możesz też rozłożyć tarota, lać wosk przez kluczyk, lub po prostu wziąć ten multimetr i zdiagnozować problem...

Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa

W każdym markecie jak castorama czy inny liroy znajdziesz multimetr za około 20zł, możesz też sprawdzić jakąś zwykła żaróweczką czy małym silnikiem prądu stałego, ale multimetrem będzie znacznie łatwiej sprawdzić, każdą celle osobno. Prąd zwarciowy baterii jest bardzo duży więc szukaj przerwania połączenia w najsłabszych miejscach tj. lutach, zwężeniach blaszek itp. Blaszki w baterii to ogólnie bardzo ciężki materiał do lutowania, użyj dużej ilości kalafonii i niestety będziesz musiał nieźle je rozgrzać, co może być szkodliwe dla akumulatora.

Edited by Galithar

Jeśli uda się przylutować, to da się to odratować, a bateria powinna działać bez zauważalnego upośledzenia. Ja już kilka razy spompowałem swoje do 2.8, 2.7V i nie widzę, żeby miały się gorzej (ale bardzo szybko trafiały na ładowarkę). Kiedyś odratowaliśmy zmasakrowane, opuchnięte lipo, które kumpel odkupił do jakiegoś gimba. Było ładowane przez młodego ładowarką do NiMh :teeth: i zjechane na jednej celi do 1.6V. Po reanimacji padało po kilku magach, ale cud, że w ogóle zadziałało.

Wrzuca się na lipo charge na kilka minut, z minimalnym prądem. Jeśli odmówi ładowania, to robimy to samo na programie dla nimhów, przez chwilę. Potem stawiamy na nogi na lipo balance.