rotsaved Posted May 10, 2016 Report Share Posted May 10, 2016 (edited) Otóż zamówiłem sobie pewną pierdółkę z Redwolfa, wszystko fajnie pięknie UC zatrzymał oclił jest jedno ale, nie wydał kurierowi paczki który powinien ją dalej dostarczyć po ocleniu tylko obciążył mnie dodatkowymi kosztami wysyłając to do mnie PP, mam szansę jakiekolwiek to odzyskać? http://imgur.com/iS0Px9H Edited May 10, 2016 by rotsaved Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted May 10, 2016 Report Share Posted May 10, 2016 Wątpliwa sprawa, mnie się nigdy nie udało nic odzyskać, nawet, jak mi policzyli cło i vat od dolara hongkongskiego, a nie US. Quote Link to post Share on other sites
SCRUBBY Posted May 10, 2016 Report Share Posted May 10, 2016 Jeżeli miałeś do zapłaty cło + VAT, to UC powinien wstrzymać wydanie aż do uregulowania należności i puścić dalej tym samym kurierem/przewoźnikiem. W końcu agencja celna znajduje sie przy przewoźniku, więc paczka nawet nie opuszcza magazynu. Jaki był to przewoźnik? P.S. Co do odzyskania kasy, to sprawa prosta. Występujesz oficjalnie listem poleconym o powód takiej metody wykonania obowiązków przez UC, potem czekasz, potem ponaglasz, potem się odwołujesz, potem... suma wydatków na listy polecone wyższa niż koszt przesyłki. Quote Link to post Share on other sites
rotsaved Posted May 10, 2016 Author Report Share Posted May 10, 2016 (edited) Jeżeli miałeś do zapłaty cło + VAT, to UC powinien wstrzymać wydanie aż do uregulowania należności i puścić dalej tym samym kurierem/przewoźnikiem. W końcu agencja celna znajduje sie przy przewoźniku, więc paczka nawet nie opuszcza magazynu. Jaki był to przewoźnik? P.S. Co do odzyskania kasy, to sprawa prosta. Występujesz oficjalnie listem poleconym o powód takiej metody wykonania obowiązków przez UC, potem czekasz, potem ponaglasz, potem się odwołujesz, potem... suma wydatków na listy polecone wyższa niż koszt przesyłki. W Polsce to szczerzemówiąc nie wiem kto rozwozi paczki z HK Edited May 10, 2016 by rotsaved Quote Link to post Share on other sites
SCRUBBY Posted May 10, 2016 Report Share Posted May 10, 2016 (edited) Do mnie z HK zawsze trafiały poprzez PP chyba, że zamówiłem kuriera z dopłatą. P.S. Jak przyszła do mnie raz paczka z koniecznością uiszczenia cła i VAT'u, to na poczcie dostałem papier do podpisania, kasę wpłaciłem no a paczkę - odebrałem. UC nic nie kisił na cle pocztowym. Edited May 10, 2016 by SCRUBBY Quote Link to post Share on other sites
Jarmoluh Posted May 10, 2016 Report Share Posted May 10, 2016 Niedawno zamówiłem replikę z HK i zapłaciłem za kuriera. Paczka od początku do końca szła kurierem. Oni załatwili wszystkie sprawy z cłem i podatkiem. Do mnie podjechał tylko kurier, któremu dałem pieniądze za podatek i cło. Wszystko, o nic nie musiałem się martwić. Następnym razem paczka zwykłą pocztą w HK i PP na terenie polski. Pomijając to, że w UC mieli problemy z serwerami, miliony papierów i ogólną opieszałość, to listonosz dostarczył paczkę i wziął pieniądze za cło i podatek. Tyle. Więc nie wiem dlaczego Tobie nagle wyskoczyli z pocztą. Może to wina kuriera? Jaki Kurier? Quote Link to post Share on other sites
rotsaved Posted May 10, 2016 Author Report Share Posted May 10, 2016 (edited) Niedawno zamówiłem replikę z HK i zapłaciłem za kuriera. Paczka od początku do końca szła kurierem. Oni załatwili wszystkie sprawy z cłem i podatkiem. Do mnie podjechał tylko kurier, któremu dałem pieniądze za podatek i cło. Wszystko, o nic nie musiałem się martwić. Następnym razem paczka zwykłą pocztą w HK i PP na terenie polski. Pomijając to, że w UC mieli problemy z serwerami, miliony papierów i ogólną opieszałość, to listonosz dostarczył paczkę i wziął pieniądze za cło i podatek. Tyle. Więc nie wiem dlaczego Tobie nagle wyskoczyli z pocztą. Może to wina kuriera? Jaki Kurier? Do mnie z HK zawsze trafiały poprzez PP chyba, że zamówiłem kuriera z dopłatą. P.S. Jak przyszła do mnie raz paczka z koniecznością uiszczenia cła i VAT'u, to na poczcie dostałem papier do podpisania, kasę wpłaciłem no a paczkę - odebrałem. UC nic nie kisił na cle pocztowym. Nie mam pojęcia jaki kurier powinien mi to dostarczyć, jedynie tutaj mam tyle co widać. @Scrubby Jak powinno takie pismo brzmieć, bo w sumie to nigdy czegoś takiego nie pisałem. http://imgur.com/cw0Brsk Edited May 10, 2016 by rotsaved Quote Link to post Share on other sites
SCRUBBY Posted May 10, 2016 Report Share Posted May 10, 2016 @ rotsaved - pisz normalne zapytanie dlaczego tak się stało a nie inaczej. Poproś o podstawę ich postępowania. Nic nadzwyczajnego. Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted May 11, 2016 Report Share Posted May 11, 2016 HONG KONG AIR MAIL CENTRE to nie czasem poczta HK? ;) Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted May 11, 2016 Report Share Posted May 11, 2016 Jesli zamawiales kurierem ems to u nas te uslugi swiadczy pocztex/poczta polska. Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
anek Posted May 14, 2016 Report Share Posted May 14, 2016 HONG KONG AIR MAIL CENTRE to nie czasem poczta HK? :icon_wink: Tak to jest poczta HK. W takim przypadku doręczycielem na terenie Kraju Polskiego Jest Poczta Polska. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts