mikoma Posted June 11, 2016 Report Share Posted June 11, 2016 Hej, ostatnio naczytałem się w internecie o akumulatorach Li Ion i ich odzyskiwaniu z różnych urządzeń i od razu naszła mnie myśl na wykorzystanie ich w replice. Ogólnie myślałem nad wsadzeniu trzech lub dwóch cylindrycznych celli do mojego MP5 Galaxy. W zasadzie powinny pasować idealnie w miejsce stokowego Ni-Mha. I w tym miejscu pojawia się moje pytanie. Czy ktoś z was próbował zasilać takimi akumulatorami replikę ? Chodzi mi w zasadzie o to czy mają one odpowiednią moc przy starcie... Mógłbym sobie w sumie zaprojektować i wytrawić układ mosfet ale jeśli będę mógł tego uniknąć to byłbym bardzo szczęśliwy :) Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted June 11, 2016 Report Share Posted June 11, 2016 Nie nie nie nie i jeszcze raz nie. Quote Link to post Share on other sites
mikoma Posted June 11, 2016 Author Report Share Posted June 11, 2016 A konkretniej czemu ? Co stoi na przeszkodzie? Chodzi o wydajność prądową? Bo poprotu "nie" mi nie wystarczy :P Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 11, 2016 Report Share Posted June 11, 2016 Żeby Lion mógł dawać odpowiedni prąd, to trzeba by go w plecaku nosić, albo wozić taczką :teethh: Quote Link to post Share on other sites
mikoma Posted June 11, 2016 Author Report Share Posted June 11, 2016 (edited) Czyli rozumiem, że ogniwa Li Ion nie dają odpowiedniej wydajności prądowej ? W uproszczeniu "dają za mało Amperów" ? Z drugiej strony są przecież dostępne ogniwa Li Ion przeznaczone pod ASG... chyba póki nie spróbuje to się nie przekonam :) Edited June 11, 2016 by mikoma Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted June 11, 2016 Report Share Posted June 11, 2016 Chyba Li-Pol znajdź mi li ion o prądzie rozładowania ciągłym na poziomie 20 amper. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 11, 2016 Report Share Posted June 11, 2016 Ani to tańsze, ani ogólnodostępne, ani jakkolwiek inaczej lepsze, no ale jak chcesz to ładuj kasę i czas w szajs. Quote Link to post Share on other sites
roos Posted June 11, 2016 Report Share Posted June 11, 2016 (edited) Dawno temu miałem GE Power 11.1V 1350mAh 15C Li-ion 2+1 w CA SCAR (dla ułatwienia dodam ze zrobiony był na 440 fps @0.2). Wątpię, aby pobierał więcej niż 20A, dokładne wyniki ulotniły się z czasem po sprzedaniu repliki. O taki to był model: Aktualnie łatwiej dostać LI-FE niż powyższy zabytek. Edited June 11, 2016 by roos Quote Link to post Share on other sites
mikoma Posted June 12, 2016 Author Report Share Posted June 12, 2016 Tyle, że ja nie chce niczego kupować. Chciałbym takie celle wyciągnąć z uszkodzonych pakietów np. z packów do laptopów. Zasadniczo tego typu batki maja jedną niedziałającą celle lub uszkodzone ścieżki. Cała reszta jest zazwyczaj zdrowa i można je spokojnie popakować we własne pakiety. Zapytam się na Elektrodzie co o tym sądzą... o ile nie karzą mi wymienić zasilacza ;P Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted June 12, 2016 Report Share Posted June 12, 2016 Akumulator z laptopa to zabawka dla dzieci a nie ogniwo przemysłowo wysokoprądowe potrzebne do asg. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 12, 2016 Report Share Posted June 12, 2016 Dobre do latarek, ale latarka świeci, a silnik naciąga kilkanaście kilogramów, które daje sprężyna. Quote Link to post Share on other sites
KaXardas Posted June 13, 2016 Report Share Posted June 13, 2016 Z powodzeniem można stosować akumulatory od laptopów. Tak, byłem, widziałem, sprawdzałem. Można, aczkolwiek bardzo przeszkadzają gabaryty i kształt ponieważ nie ma gdzie tego schować. No i umiejętnie trzeba wszystko polutować. Gdzieś na YT był filmik jak typeczek podłączył taką do jakiegoś scara, poszukaj. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted June 13, 2016 Report Share Posted June 13, 2016 Są ogniwa li-ion wysokoprądowe. Samsung, LG, Panasonic. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 13, 2016 Report Share Posted June 13, 2016 Jeśli masz dostęp do takich starych pakietów z laptopów, to możesz spróbować - sam ocenisz czy efekt Cię zadowala. Ale jeśli to sprawne pakiety, może taniej będzie sprzedać je i zamiast tego kupić LiPo? A jeśli takich zużytych pakietów jeszcze nie masz i miałbyś je kupować - naprawdę lepiej będzie dołożyć 4 dyszki do pełnoprawnego pakietu, niż tak cudować... Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted June 13, 2016 Report Share Posted June 13, 2016 Większość elektronarzędzi posiada baterie lion, Dewalt miał life ale się z nich wycofał. A lipo to tylko do zabawek typu ASG i RC sie używa. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted June 13, 2016 Report Share Posted June 13, 2016 Bo są różne pojemności, wielkości i wydajności. :) Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted June 14, 2016 Report Share Posted June 14, 2016 Ktoś zrobił fajne ogniwa (lipo), małe, wydajne, o stosunkowo dużej pojemności, niestety mają drobną wadę, przy uszkodzeniach mechanicznych płoną. Niestety ta drobna wada całkowicie eliminuje ogniwa z jakiegokolwiek użytku profesjonalnego. Więc rzucili je na rynek asg... Life, lion też mają różne pojemności wielkości i kształty, jednak bardziej zorientowane pod odbiorcę a nie różne konfiguracje kilku typów ogniw jak to ma miejsce w lipo. Dodatkowo lion też posiada ogniwa wysokoprądowe, jednak w normalnym świecie dąży się do zmniejszenia prądów zasilania przez odpowiednią konstrukcją mechaniczną. W ASG jest dokładnie odwrotnie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts