UnTiTleD Posted July 17, 2016 Report Share Posted July 17, 2016 Witam, od nowości mam problem z moją repliką cm.011, a właściwie z hop-upem. Nawet na zerowym ustawieniu przy celowaniu kulki lecą ponad linię celowania. Gumka była zmieniona na przezroczystą guardera. I jeszcze jedno pytanie: gumka ma przebieg kilka tysięcy kulek i zaobserwowałem na wybrzuszeniu małe wyszczerbienie. Czy to normalne? Quote Link to post Share on other sites
UnTiTleD Posted July 21, 2016 Author Report Share Posted July 21, 2016 Dodam jeszcze, że przyrządy celownicze są wyregulowane, a hop-up kręci nawet na zerowym ustawieniu. Quote Link to post Share on other sites
UnTiTleD Posted July 24, 2016 Author Report Share Posted July 24, 2016 Czy nowa komora hop-up może rozwiązać sprawę? Ta się nada?: http://gunfire.pl/product-pol-1152211665-Wzmocniona-komora-Hop-Up-for-do-replik-G36.html Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted July 24, 2016 Report Share Posted July 24, 2016 Raczej powinna słabiej kręcić. Jeżeli możesz, zmień gumkę spowrotem na stocka, ew. złóż jeszcze raz komorę Quote Link to post Share on other sites
UnTiTleD Posted July 24, 2016 Author Report Share Posted July 24, 2016 (edited) Gumkę mogę zmienić na stocka, chociaż brzmi to bezsensownie. Przecież przezroczysty guarder jest lepszy niż cymowska gumka. A komorę rozkładałem i ściągałem gumkę już 3 razy. Ostatni raz miałem problem ze zsunięciem gumki (została na ściankach komory, nie na lufie) i być może stąd uszkodzenie. A co do tej nowej komory: warto ją kupić? Chodzi o całkowite rozłożenie komory? razem z tym elementem ze sprężynką? Edited July 24, 2016 by UnTiTleD Quote Link to post Share on other sites
UnTiTleD Posted July 27, 2016 Author Report Share Posted July 27, 2016 Wygląda na to, że problem rozwiązany. Rozmontowałem komorę, wyjąłem guardera (napuchnął przez zbyt dużą ilość smaru, może stąd problem) i założyłem chińskiego stocka. Teraz kulki lecą równo z linią celowania. Na najbliższej strzelance jeszcze wyreguluję. Chyba kupię tego guardera jeszcze raz, ale teraz uważniej złożę. Quote Link to post Share on other sites
Szycha201 Posted July 28, 2016 Report Share Posted July 28, 2016 (edited) Kup czarną systemę, jest mniej delikatna. Na youtube zobacz na czym polega teflon fix. Jeśli podkręca za mocno na ustawieniu 0 to do wymiany dystanser. Najtańszy i dobry to po prostu docięcie z cienkiego wkładu do długopisu;) Edited July 28, 2016 by Szycha201 Quote Link to post Share on other sites
UnTiTleD Posted July 28, 2016 Author Report Share Posted July 28, 2016 Dzięki za podpowiedź, ale czy czarna systema nie jest do mocniejszych sprężyn? Moja generuje 360 fps. Quote Link to post Share on other sites
UnTiTleD Posted July 28, 2016 Author Report Share Posted July 28, 2016 Jednak problem nierozwiązany :( Wczoraj, po złożeniu kulki leciały dobrze, ale dzisiaj znowu to samo. Może to jednak nie wina gumki? Quote Link to post Share on other sites
UnTiTleD Posted July 28, 2016 Author Report Share Posted July 28, 2016 Słyszałem, że czasem po ustawieniu hop-upa całkowicie na zero cos się dzieje i kulki mogą gorzej lecieć. Kiedy wczoraj składałem komorę, złożyłem ją z ustawieniem mniej więcej na połowę i kulki latały dobrze. Dzisiaj przed strzelaniem ustawiłem na zero i juz leciały źle. Może to mieć związek z problemem? Quote Link to post Share on other sites
UnTiTleD Posted July 31, 2016 Author Report Share Posted July 31, 2016 Ogólnie to problem wygląda tak, jakby kulki nie wylatywały z lufy prosto, tylko po skosie w górę. Quote Link to post Share on other sites
UnTiTleD Posted July 31, 2016 Author Report Share Posted July 31, 2016 (edited) Wydaje mi się, że dysza jest nieco skrzywiona: http://www.fotosik.pl/zdjecie/a2c6af653574086a Czy mógłby ktoś spojrzeć wprawnym okiem i orzec, czy moje podejrzenia są słuszne? Edited July 31, 2016 by UnTiTleD Quote Link to post Share on other sites
ZłyDuch Posted August 4, 2016 Report Share Posted August 4, 2016 Jeżeli na zerowym hopku widzisz wybrzuszenie w lufie, to znaczy, że dystanser jest do dupy. Napisał Ci to zresztą kolega kilka postów wyżej. Zmień go na bardziej miękki. Druga sprawa - nie licz, że kulki będą miały idealną trajektorię na stockowej lufie. Upewnij się jednak, że jest ona dobrze osadzona w komorze, czyli nie jest krzywo (jak spojrzysz od dołu komory, to wcięcie na lufie powinno być idealnie na środku miejsca na klips mocujący). Ciężko orzec ze zdjęcia, czy dysza jest dobrze ustawiona, ale rzeczywiście może być problem z centrycznością. Sprawdź to najlepiej za pomocą linijki albo innego prostego przedmiotu - ustaw ów przedmiot prostopadle do czoła gearboxa tuż przy dyszy, jeżeli zobaczysz nawet małą przerwę pomiędzy dyszą a przedmiotem, to ewidentnie masz problem z jej centrycznością w komorze hop siup i to również może być powodem złej trajektorii lotu kulki. Quote Link to post Share on other sites
UnTiTleD Posted August 5, 2016 Author Report Share Posted August 5, 2016 (edited) Dzięki za odpowiedź. Rzeczywiście, na zerowym ustawieniu po spojrzeniu w lufę widać wybrzuszenie. Dystanser razem z gumką idą w najbliższym czasie do wymiany. Jutro wyjmę gearbox i sprawdzę, czy dysza jest prosto osadzona. Jeśli będzie skrzywiona, to pozostaje mi chyba tylko odesłać na gwarancję, bo gearbox jest zaplombowany. Edited August 5, 2016 by UnTiTleD Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts