Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Problem z hop-up cm.011 g36c

Recommended Posts

Witam, od nowości mam problem z moją repliką cm.011, a właściwie z hop-upem. Nawet na zerowym ustawieniu przy celowaniu kulki lecą ponad linię celowania. Gumka była zmieniona na przezroczystą guardera. I jeszcze jedno pytanie: gumka ma przebieg kilka tysięcy kulek i zaobserwowałem na wybrzuszeniu małe wyszczerbienie. Czy to normalne?

Gumkę mogę zmienić na stocka, chociaż brzmi to bezsensownie. Przecież przezroczysty guarder jest lepszy niż cymowska gumka. A komorę rozkładałem i ściągałem gumkę już 3 razy. Ostatni raz miałem problem ze zsunięciem gumki (została na ściankach komory, nie na lufie) i być może stąd uszkodzenie.

A co do tej nowej komory: warto ją kupić?

Chodzi o całkowite rozłożenie komory? razem z tym elementem ze sprężynką?

Edited by UnTiTleD

Wygląda na to, że problem rozwiązany. Rozmontowałem komorę, wyjąłem guardera (napuchnął przez zbyt dużą ilość smaru, może stąd problem) i założyłem chińskiego stocka. Teraz kulki lecą równo z linią celowania. Na najbliższej strzelance jeszcze wyreguluję. Chyba kupię tego guardera jeszcze raz, ale teraz uważniej złożę.

Kup czarną systemę, jest mniej delikatna. Na youtube zobacz na czym polega teflon fix.

Jeśli podkręca za mocno na ustawieniu 0 to do wymiany dystanser. Najtańszy i dobry to po prostu docięcie z cienkiego wkładu do długopisu;)

Edited by Szycha201

Słyszałem, że czasem po ustawieniu hop-upa całkowicie na zero cos się dzieje i kulki mogą gorzej lecieć. Kiedy wczoraj składałem komorę, złożyłem ją z ustawieniem mniej więcej na połowę i kulki latały dobrze. Dzisiaj przed strzelaniem ustawiłem na zero i juz leciały źle. Może to mieć związek z problemem?

Jeżeli na zerowym hopku widzisz wybrzuszenie w lufie, to znaczy, że dystanser jest do dupy. Napisał Ci to zresztą kolega kilka postów wyżej. Zmień go na bardziej miękki. Druga sprawa - nie licz, że kulki będą miały idealną trajektorię na stockowej lufie. Upewnij się jednak, że jest ona dobrze osadzona w komorze, czyli nie jest krzywo (jak spojrzysz od dołu komory, to wcięcie na lufie powinno być idealnie na środku miejsca na klips mocujący). Ciężko orzec ze zdjęcia, czy dysza jest dobrze ustawiona, ale rzeczywiście może być problem z centrycznością. Sprawdź to najlepiej za pomocą linijki albo innego prostego przedmiotu - ustaw ów przedmiot prostopadle do czoła gearboxa tuż przy dyszy, jeżeli zobaczysz nawet małą przerwę pomiędzy dyszą a przedmiotem, to ewidentnie masz problem z jej centrycznością w komorze hop siup i to również może być powodem złej trajektorii lotu kulki.

Dzięki za odpowiedź.

Rzeczywiście, na zerowym ustawieniu po spojrzeniu w lufę widać wybrzuszenie. Dystanser razem z gumką idą w najbliższym czasie do wymiany. Jutro wyjmę gearbox i sprawdzę, czy dysza jest prosto osadzona. Jeśli będzie skrzywiona, to pozostaje mi chyba tylko odesłać na gwarancję, bo gearbox jest zaplombowany.

Edited by UnTiTleD