Ramboss Posted September 2, 2016 Report Share Posted September 2, 2016 Witam! Następuje od ostatniego czasu taki problem, że kulki przy strzelaniu lecą raz prosto w krzyż, a raz w lewo, raz w prawo, raz bardzo w prawo itd. Dzieje się to od zmiany komory na niby najlepszą na rynku (ProWin) i jak narazie nie mam jak przetestować to na innych komorach ponieważ w stockowej nie chce pobierać nagle kulek, a stara King's Armsa się zepsuła (raz strzelała normalnie a raz nie). Czy to kompletny pech z mojej strony? Generalnie sama komora przyszła z zatrzaskiem na lufę który nic nie daje bo komora się obraca jak chce, a w środku ma też odprysk metalu który widać przez wlot kulek. Zmienione części: - wyciszony zestaw głowicy tłoka i cylindra Systema, - tłok 19 zębów SHS, - zębatki SHS high speed do SR25, - dysza Deep Fire do AUGa (mosiężna), - SP140 Guarder, - komora z ProWin, - gumka czarna Systema. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted September 2, 2016 Report Share Posted September 2, 2016 Jakiej firmy jest Twoja replika? Quote Link to post Share on other sites
Ramboss Posted September 2, 2016 Author Report Share Posted September 2, 2016 A&K Quote Link to post Share on other sites
jarekfn Posted September 3, 2016 Report Share Posted September 3, 2016 Na twoim miejscu sprawdził bym poprawność założenia gumki, przełożył zatrzask lufy z innej komory, nie ma prawa się obracać, następnie stan lufy w środku. Ty na pewno masz komorę od ProWin pytam dlatego że te komory są robione na maszynach cnc i tam żadnych odprysków nie powinieneś uświadczyć. Quote Link to post Share on other sites
Ramboss Posted September 4, 2016 Author Report Share Posted September 4, 2016 Oczywiście że to ProWin i sam jestem zaskoczony. Dopiero na innym zatrzasku komora się nie obracała chociaż łatwo było po przekręceniu mimo wszystko odczepić ten zatrzask. Testowane na 2 różnych lufach i gumkach - efekt ten sam. Póki co nie mam jak wziąć od kogoś innego podobnej komory. Quote Link to post Share on other sites
Ramboss Posted September 10, 2016 Author Report Share Posted September 10, 2016 Any ideas? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 10, 2016 Report Share Posted September 10, 2016 Do komory ProWina polecam zielony zatrzask lufy z komór G&G. Jest szerszy i pasuje idealnie. Te od ProWina od dawna robią za małe i lufa przemieszcza się przód i tył co powoduje odsuwanie się gumki od dyszy. Jeśli masz miejsce to pod gumkę daj teflonu trochę żeby ciasno weszła lufa z gumką do komory. Uważaj żeby nie podwinąć kołnierza gumki. Quote Link to post Share on other sites
Ramboss Posted September 11, 2016 Author Report Share Posted September 11, 2016 Teflonu już nakładałem, a zatrzask z komory King's Arms jak narazie spełniał rolę. Bez zmian jeżeli chodzi o problem. Ale najważniejsze - to raczej nie będzie problem gearboxa? Z tego co zauwazyłem to jeżeli środek byłby winny to kulki skręcały by raczej w jedną stronę... Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 11, 2016 Report Share Posted September 11, 2016 Sprawdzałeś czy tak się dzieje z zdjętym tłumikiem dźwięku ? Quote Link to post Share on other sites
Ramboss Posted September 12, 2016 Author Report Share Posted September 12, 2016 Tak, tłumik nie ma znaczenia Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 12, 2016 Report Share Posted September 12, 2016 Lufa czyszczona ? Sprawdź osiowość. Zmień gumkę na twardszą. Quote Link to post Share on other sites
Ramboss Posted September 13, 2016 Author Report Share Posted September 13, 2016 Z gumkami nigdy problemu nie było nie mam zamiaru ich zmieniać. Systemy używają do 600 fps + więc... lufa lustro. Osiowość dyszy z gearboxem wydaje się na miejscu, tyle że ostatnio po zacięciu w komorze zauwazylem ze jest krzywo, ale po strzale bez komory sie ogarnia. tak jakby nie wiem, zachaczała jakoś ta komora Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 13, 2016 Report Share Posted September 13, 2016 Systema jest za miekka do takich mocy. Uwierz mi na slowo i zmien gunke na cos twardszego. Jakich kulek uzywasz? Quote Link to post Share on other sites
Ramboss Posted September 14, 2016 Author Report Share Posted September 14, 2016 Kulek najpierw próbowałem Rockets z serii proffesional trzydziestki, i Blaster Devil też trzydziestki. Serwis mi wysłał nowego ProWina i właśnie i problem nawet się pogorszył, kulki się zacinają co chwile, raz nie wyleci raz wyleci i w dodatku leci gdzie chce... Bez względu czy jest hop na min czy więcej Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 15, 2016 Report Share Posted September 15, 2016 Ten prowin to orginal? Wedlug mnie to wima gumki/komory. Slabej jakosci kulek oraz braku osiowosci. Quote Link to post Share on other sites
matrigs Posted September 15, 2016 Report Share Posted September 15, 2016 A dystanser jaki? To się dzieję na full auto, na singlu? Quote Link to post Share on other sites
Ramboss Posted September 15, 2016 Author Report Share Posted September 15, 2016 Dystanserów próbowałem dwóch i ten sam rezultat na typu H i zwykły. To nie ma znaczenia bo bez gumki dzieje się tak samo. Full auto i singiel tak samo ProWin oryginał Komora umieszczona u kogoś innego działa idealnie... I teraz myślę (zdj powyżej) że to może być wina źle spasowanego body, które w jakiś sposób się odkształciło? Nie wiem. Jak wszystko w replice poskładałem z bebechów to przy końcu pracy, kiedy zasuwałem front repliki to był problem z wciśnięciem przodu tak żeby pin wszedł (zostawało z 2mm luzu w miejscu co widać na górze) - nie była to wina komory ponieważ ona zawsze wcześniej wchodziła dobrze, pożyczałem od innych komory i problem był ten sam więc to wszystko się zaczęło od rozbierania (może kuzyn kopnął albo coś innego). Na zdj powyżej widać małą lukę której wydaje mi się że wcześniej nie było ale nie jestem pewien. Czy to może być dowód że jest coś krzywo? Dziś rano po nasmarowaniu dyszy smarem replika strzelała dobrze... po odstawieniu na 2h problem powrócił (to samo się działo miesiąc temu na każdym zestawie, czy to stock czy nie). Osiowość dyszy i głowicy cylindra bez wątpienia dobra bo mierzyłem i porównywałem do innego gearboxa. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 15, 2016 Report Share Posted September 15, 2016 Jak smarowałeś dyszę ? A jak mierzyłeś ową osiowość ? Wyjaśnij. Quote Link to post Share on other sites
Ramboss Posted September 15, 2016 Author Report Share Posted September 15, 2016 Jak jest skorupa GB, to w połowie przebiega linia styku między dwoma połówkami. Potem linijki. Porównywałem też z obok leżącym działającym gb v2 z M4 i wszystko wygląda tak samo w pionie/poziomie. Odejmijmy ten punkt póki co i pomyślmy nad czymś innym Dyszę posmarowałem pryskając na nią smarem w sprayu (oczywiście tylko dysze, nie brudząc nic komory). Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 16, 2016 Report Share Posted September 16, 2016 Dyszy z zewnatrz sie nie snaruje. Chyba wiem gdzie lezy problem i moja rada jest taka. Jesli nie masz bladego pojecia o serwisowaniu to oddaj replike komus kto sie na tym zna. Quote Link to post Share on other sites
matrigs Posted September 16, 2016 Report Share Posted September 16, 2016 Nie masz na dyszy śladów wytarcia od komory? To brzmi jakby dysza gdzieś konkretnie tarła, a tym psikaniem chwilowo to niwelujesz. Osiowość mierzysz w jeden tylko sposób. Świecisz latarką w rurę od podawania kulek w komorze hopup i patrzysz w lufę. Co powinieneś zobaczyć: Quote Link to post Share on other sites
Ramboss Posted September 16, 2016 Author Report Share Posted September 16, 2016 Rogaś skoro chyba wiesz w czym może leżeć problem to możesz się z tym podzielić?... Wrócę do domu i sprawdzę w ten sposób osiowość i otarcia na dyszy. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 16, 2016 Report Share Posted September 16, 2016 Inny sposob to wyjac komore hu. Zlozyc replike bez komory. Wsadzic lufe precyzyjna do lufy zewnetrznej i przez okno wyrzutnika lusek sprawdzic jak lufa trafia w dysze. Wszelkie luzy w lufie zewnetrznej powinny byc zniwelowane do zera. Sama lufa zas powinna idealnie trafic w dysze. Nie wyzej nie nizej ale idealnie w srodek i powinna sie lufa schowac na fazie dyszy. Quote Link to post Share on other sites
matrigs Posted September 16, 2016 Report Share Posted September 16, 2016 Inny sposob to wyjac komore hu. Zlozyc replike bez komory. Wsadzic lufe precyzyjna do lufy zewnetrznej i przez okno wyrzutnika lusek sprawdzic jak lufa trafia w dysze. Wszelkie luzy w lufie zewnetrznej powinny byc zniwelowane do zera. Sama lufa zas powinna idealnie trafic w dysze. Nie wyzej nie nizej ale idealnie w srodek i powinna sie lufa schowac na fazie dyszy. Słusznie. Mój sposób nie gwarantuje w 100% że jest osiowo ale jedynie pozwala sprawdzić duże odstępstwa. Tak na marginesie powinien być temat z takim tutorialem i przypięty gdzieś do odsyłania osób do niego. Quote Link to post Share on other sites
Ramboss Posted September 16, 2016 Author Report Share Posted September 16, 2016 (edited) A więc tak, mieliście słusznie rację co do tych rzeczy (z osiowością myślałem o czymś kompletnie innym... Mój błąd :icon_wink: ). Po prześwieceniu komory mogłem zauważyć że dysza w środku jest odchylona bardziej w stronę jednej ścianki lufy - zdjęcia zamieścić nie mogę bo aparat wychwytuje tylko słup światła z wnętrza lufy. Po wsadzeniu samej lufy przez lufe zewnętrzną w każdym z przypadków lufa ląduje na górze dyszy, dopiero po przekręceniu jej wpada w fazę dyszy, tak to zawsze ląduje na górze wierzchołka i wygląda podobnie z zewnątrz tak jak przedtem widziałem na prześwietleniu. Co można w takim wypadku zrobić? Edited September 16, 2016 by Ramboss Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts