Yahalom Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Powiedzmy, że mam replikę JG201 / CM041K / G5K. Chciałbym zamontować w niej tzw. kolbę typu "UMP-style". Chciałbym zamontować krótką szynę RIS w okolicach przedniego chwytu z jednej ze stron (nie konwersję, tylko krótką szynę). Która z tych replik najlepiej nada się do przeróbki? Swego czasu dopasowałem kolbę a'la UMP w wersji płytkiej do MP5K w wersji GBB - do AEGów podchodzi wersja pełna do MP5, czy również muszę szukać płytkiej? Co z szyną na chwycie przednim? Są gotowe do kupienia, czy trzeba kombinować we własnym zakresie? Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 W aegu również masz inny sposób montażu kolby dla MP5k. Zagadaj do użytkownika 0wn, przerabiał kolbę ump od "pełnej" MP5 do wersji k GBB WE. Z tego co mi wiadomo, przycinał montaż kolby i osadzał kolbę na tym endcapie od MP5k. http://forum.wmasg.pl/topic/79648-mp5k/page__st__20#entry2100428 Wcześniej w sumie wrzucał zdjęcia z jakiegoś aega: http://forum.wmasg.pl/topic/79648-mp5k/page__st__20#entry1915591 Jeśli chodzi o szynę... może jakaś krótka szyna w systemie m-lok? Nie powinno być chyba problemu ze zrobieniem otworu pod nią. Ewentualnie, coś takiego, tylko nie wiem jak z dostępnością do replik, szczególnie aegów: Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 20, 2016 Author Report Share Posted September 20, 2016 Manewr użyty przez Owna również stosowałem w swoim GBB - i jest to najlepsze wyjście przy tego typu replikach. Jednak ze względu na to, że wpuszcza się wówczas śrubę do body, podejrzewam, że nie będzie to współgrało z AEGiem (w którym wkłada się w to miejsce baterię). A propo's m-loka i montażu na śruby. Bawił się już ktoś tak? Da się taką operację przeprowadzić bezboleśnie i w sposób nie kolidujący z resztą konstrukcji? :) Śruby/nakrętki mieszczą się wewnątrz? Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Jakiś mocny klej epoksydowy nie byłby w stanie związać dobrze dopasowanej kolby do endcapa? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 20, 2016 Author Report Share Posted September 20, 2016 Ale rozumiem, że kolba musiałaby być ta płaska, a nie MP5'tkowa? Moje GBB wyglądało tak: http://airsoftphotos.net/album/show/529040 Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 20, 2016 Author Report Share Posted September 20, 2016 No właśnie, czyli dupa. Wszystko przez tę a'la osłonę-prowadnicę na body Kurza... Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Ona jest akurat najmniejszym problemem - w MP5k nie ma tego wypustu do kolby z lowera, dlatego jest kolba "płytka". Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 20, 2016 Author Report Share Posted September 20, 2016 No nie najmniejszy, bo to właśnie ona uniemożliwia włożenie standardowej kolby - właśnie brak tego wypustu (który osłonięty jest plastikiem) powoduje brak kompatybilności :) Chociaż można to obejść, co widać na moich fotkach wrzuconych powyżej - kupiłem wtedy drogą jak cholera kolbę CA i... dociąłem ją brzeszczotem :teeth: Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted September 20, 2016 Report Share Posted September 20, 2016 Robota Owna wygląda niebo lepiej ;) Zauważ, że on docinał kolbę dużo mocniej i wpuszczał endcapa do środka kolby. No nie najmniejszy, bo to właśnie ona uniemożliwia włożenie standardowej kolby - właśnie brak tego wypustu (który osłonięty jest plastikiem) powoduje brak kompatybilności :icon_smile: Czy na pewno mówimy o tym wygiętym prostokąciku, który jest "dospawany" na boku korpusu? Jeśli tak, to on naprawdę jest najmniejszym problemem, większym jest właśnie to, że zarówno upper jak i lower są skrócone na wyjściu kolby, ergo nie masz gdzie jej założyć :P Zobacz gdzie jest miejsce na pin w jednym i w drugim lowerze. Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted September 23, 2016 Report Share Posted September 23, 2016 (edited) Robota jest bardzo prosta do wykonania. Zrobisz to bez problemu w cm 041k/pdw. kolbę zamocujesz dwoma śrubami. Dziury będziesz miał w endcapie od 041k pdw jak tylko odkręcisz standardową kolbę. Śruby w niczym nie przeszkadzają. Kolbę ucinasz za dziurą na kołek i wybierasz od środka tak aby wszedł endcap. Dolną ściankę kolby musisz usunąć aby wszedł endcap i wszystko było równo. Tutaj jest już zapodane zdjęcie cm 041k pdw A tutaj Wersja GBB od WE: Co do kolby to można nawet przyciąć i założyć kolbę od mp5a2. Jedynie byłby problem z wersją rozsuwaną. Edited September 23, 2016 by 0wn Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 23, 2016 Author Report Share Posted September 23, 2016 Mógłbyś pstryknąć fotki kolby po przeróbce ze zbliżeniem na detale? Czym ciąłeś? Brzeszczot? Wyrzynarka? Kątówka? Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted September 23, 2016 Report Share Posted September 23, 2016 Ciąłem brzeszczotem- jest to 1 cięcie więc nie jest potrzebna super precyzja. Większe zbieranie materiału dremel'em. Wykańczanie pilnikiem/papierem 520. Jak znajdę chwilę czasu to zdemontuję kolbę z we i zrobię zdjęcie. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 24, 2016 Author Report Share Posted September 24, 2016 Nooo, jak sobie przypomnę swoje cięcie to to zdecydowanie było więcej niż "1 cięcie" :D Będę wdzięczny - nic tak nie wspomaga koncepcyjnego myślenia jak zdjęcia poglądowe :teeth: Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted September 24, 2016 Report Share Posted September 24, 2016 Chodziło mi o to, że jest to pierwsze/wstępne cięcie nie wymagające precyzji. Kolejne docinanie wykonuję dremelem. Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted September 24, 2016 Report Share Posted September 24, 2016 Zdjęcia: Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 24, 2016 Author Report Share Posted September 24, 2016 Dzięki wielkie :) Ta śruba mocująca end-cap do kolby wchodzi w tą wystającą czarną tuleję? Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted September 24, 2016 Report Share Posted September 24, 2016 Nie w AEGu. Za to widzę, że powinieneś być w stanie wpuścić w kolbę nakrętki kłowe, które złapią śruby mocujące kolbę do endcapa, później zrobię foty tego, jak kolba w AEGu jest przykręcana do endcapa. Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted September 24, 2016 Report Share Posted September 24, 2016 (edited) Dokładnie o tym mówiłem. Używasz dziur w endcapie aeg które zostają po kolbie pdw. Śruba wchodzi w tę tuleję. Oryginalnie wchodzi tam bączek od zawieszenia. Edited September 24, 2016 by 0wn Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted September 24, 2016 Report Share Posted September 24, 2016 Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 24, 2016 Author Report Share Posted September 24, 2016 To to wiem, bo tak zrobiłem w GBB - pytanie, które mi się nasunęło brzmi: czy nakrętka zmieści się między endcapem a tylną ścianką GB :) Dzięki w każdym razie, zamówię G5 i zobaczymy co z tego wyjdzie :) Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted September 24, 2016 Report Share Posted September 24, 2016 Tak, zmieści się - patrz jakie grube łby mają śruby, ostatni post, poprzednia strona ;) Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted September 24, 2016 Report Share Posted September 24, 2016 Btw, nie lepiej dołożyć trochę i kupić metalowe CM.041k? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts