kisielowy Posted October 12, 2016 Report Share Posted October 12, 2016 Witam, nie mogłem znaleźć żadnej odpowiedzi na forum, dlatego postanowiłem założyć nowy wątek. Otóż mam pewien problem i potrzebuje porady. Zakupiłem kilka miesięcy temu lufę EdGi 363mm 5,98 ze sklepu Topguns. Lufa przemieliła 3 paczki kulek G&G 0,25 (około 12 tysięcy), nigdy nie używałem innych kulek do czasu, gdy polecono mi kulki firmy 5,95. Jakże wielkie było moje zdziwienie, gdy pierwsza kulka 5,95 zablokowała się w lufie. Gdy wyjąłem lufę, to mnie zamurowało - oto, co zobaczyłem w środku. http://imgur.com/7MUS8Co http://imgur.com/J7SMu59 http://imgur.com/rVtMrL2 http://imgur.com/k4LOxVe Lufa była czyszczona po każdej strzelance i nie wiem jakim prawem zebrał się tak duży osad po kulkach. Problem jest w tym, że ni chu chu nie mogę tego doczyścić. Czy ma ktoś jakiś skuteczny sposób, jak sobie z tym poradzić? Jeśli jest jakiś wątek na forum z tym związany, to przepraszam i prosiłbym moderatorów o przeniesienie. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted October 12, 2016 Report Share Posted October 12, 2016 (edited) Benzyna ekstrakcyjna. Wyjmujemy lufę z repliki, ściągamy gumkę HU... dalej to: 1. Lepiej: - wlewamy benzynę do szklanej/plastikowej rurki (może być ta, w której sprzedawana jest lufa). Zostawiamy na kilka godzin. - dokładnie czyścimy lufę 2. gorzej - kulka papieru nasączona benzyną. Musi wchodzić na wcisk do lufy. Przepychamy wyciorem. Po x razach zmiana kawałka papieru. Szorujemy do skutku. Oby to był tylko brud, bo po tak długim nieczyszczeniu lufy to obawiałbym się, że będą też rysy. Im precyzyjniejsza lufa tym większy reżim czystości kulek/lufy. Sprzedaj tę lufę jakiemuś para-snajperowi (o ile będzie czysta) i kup prometheusa czy PDI. Do szturmowej repliki nie wsadzałbym 5,98mm... zwłaszcza, że skoro używasz 0,25g to strzelasz się na małych-średnich dystansach gdzie wystarczającą precyzję zapewnia prometheus... Lufy czyszczę z grubsza (wycior + papierek z benzyną (odmierzony tak by jakieś 5cm przed hu nie ruszać)) po każdej strzelance i raz na 4 tysiące kulek tak porządnie z wyjęciem całości (w szturmówce). Czyli tak "troszkę" zaniedbałeś EDGI. Zwróć uwagę na materiał z jakiego jest wykonana: mosiądz... wymaga to jeszcze większej uwagi niż PDI i Laylax. Edited October 12, 2016 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
kisielowy Posted October 12, 2016 Author Report Share Posted October 12, 2016 (edited) @mikadorus Masz na myśli, że wkładamy lufę do rurki, a następnie ją zalewamy i czyścimy? Nie będzie to miało jakiegoś szkodliwego wpływu na lufę? Nie znam się na tym, pytanie może głupie, ale wole je zadać niż potem żałować. Skontaktowałem się z EdGi, dostałem odpowiedź, że to nie ich wina i żebym spróbował użyć "a straight clean rod" - angielski znam, ale ktoś wie o co chodzi? Edited October 12, 2016 by kisielowy Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted October 12, 2016 Report Share Posted October 12, 2016 (edited) Zalewamy lufę benzyną i zostawiamy by się syf poodklejał. Po jakimś czasie czyścimy i... jeśli efekt nas niezadowala to powtarzamy procedurę. Możesz czyścić na bierząco, ja jestem leniwy i daję benzynie trochę czasu. Dokładnie w ten sam sposób czyszczę zębatki, prowadnice i wszystko co jest z metalu. Mniemam, że edgi mówi o tajemniczym wyciorze. Edited October 13, 2016 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
matrigs Posted October 13, 2016 Report Share Posted October 13, 2016 Lufa ma otwory przy wylocie? Quote Link to post Share on other sites
kisielowy Posted October 13, 2016 Author Report Share Posted October 13, 2016 @mikadorus W takim razie spróbuje. @matrigs Nie, lufa nie jest portowana. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted October 13, 2016 Report Share Posted October 13, 2016 Lufy 5,98 można używać do szturmówki bo się świetnie sprawdzają, zapewniają idealne skupienie nawet przy małej długości. Niemniej nie wsadziłbym innej kulki do środka niż GG. Polecam wycior KM Head, filcowy krążek nasączony benzyna załatwi sprawę od razu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts