VeloPL Posted March 8, 2017 Report Share Posted March 8, 2017 Siemanelo Powoli zaczynam przeglądać artykuły dot. ładowarek i akumulatorów i planuje sobie zakup. Chodzi mi o dobrą batke, która mi dłużej posłuży, niż Ni-Mh ze stocka Cm.28, a nie o szybszy ROF. Wybrałem: Batke - http://gunfire.pl/pr...-25C-stick.html Ładowarke - http://gunfire.pl/pr...GFC-Energy.html I tutaj pytanie : Biorąc pod uwagę to, że będe chodzić na strzelanki w sezonie letnim wyszukałem w necie, że lipole przechowuje się w naładowaniu 40%. Czy ta ładowarka ma opcje przygotowania akumulatora do przechowywania, czy będe musiał z tym bawić ? Quote Link to post Share on other sites
a5d4f1 Posted March 9, 2017 Report Share Posted March 9, 2017 Z tego co pamiętam to można nią jedynie ładować. Zawsze możesz sam ładować na 40%, mierząc napięcie. Mój egzemplarz ładowarki GFC lubił mocno się nagrzewać, "skwierczeć" i problem z diodami. Dość szybko sprzedałem. Od siebie bardziej bym polecał Redox Alpha V2. Dołożysz ok 50zł, ale masz ładowarkę na lata, którą wszystko naładujesz. Jeśli chodzi o baterię to zmiana na LiPo, tak czy siak, podniesie nieco ROF. Ta, którą podałeś, spuchła mi przy może 5. ładowaniu (poprawnie używana). W przypadku zasilania stawiałbym na sklepy i firmy skierowane na rynek modelarski. Baterie Redoxa zawsze świetnie mi służyły, chociaż nadal nie jest to wygórowana półka. Jeśli masz stałą kolbę to możesz próbować upchnąć coś większego. Pamiętaj, że czasem lepiej dołożyć trochę kasy i mieć bezawaryjny sprzęt na lata ;) Quote Link to post Share on other sites
władek Posted March 9, 2017 Report Share Posted March 9, 2017 Tak jak mówi kolega a5d4f1 warto dołożyć odrobinę więcej i mieć spokój niż kupić po taniości i za parę miesięcy kupować jeszcze raz bo się zepsuje. Sam posiadam Redox Alfa i polecam tą ładowarkę, możliwość ładowania wszystkich typów baterii, na potrzeby ASG śmiało wystarczy. Co do baterii to polecam Turnigy nanotech i Redoxy te "mocniejsze" z czerwoną naklejką. Szukaj na allegro lub na stronach sklepów modelarskich. Quote Link to post Share on other sites
VeloPL Posted March 9, 2017 Author Report Share Posted March 9, 2017 Ok spróbuję rozbierać : ) A odnośnie mierzenia napięcia to jak to z tym jest, bo u mnie z elektryką gorzej niż z air softem O cholera i ałem na mojej śli rozbierać xD (pisałem z fona) Quote Link to post Share on other sites
VeloPL Posted March 9, 2017 Author Report Share Posted March 9, 2017 I znowu źle -.- sorry ale nie ogarniam klawiatury. Chodzi mi o słowo "dozbierać" Quote Link to post Share on other sites
władek Posted March 9, 2017 Report Share Posted March 9, 2017 Tak warto dozbierać. A mierzenie napięcia to prosta sprawa trzeba mieć multimetr lub bardziej polecałbym pierwszą opcję, do kupienia od 30zł wzwyż Żeby zmierzyć przykładasz te igły do dwóch różnych styków balansera (mała wtyczka zwykle biała) i masz wynik z danej celi. Quote Link to post Share on other sites
VeloPL Posted March 9, 2017 Author Report Share Posted March 9, 2017 Ok dzięki za odpowiedzi :) Poszukam w necie jakąś listę dobrych baterii, a podejrzewam, że to na pewno znajde i nie chce robić prawdopodobnie kolejnego spam-wątku ;P Quote Link to post Share on other sites
VeloPL Posted March 9, 2017 Author Report Share Posted March 9, 2017 No nie no... znowu poruszam ten temat :\, ale to nie daje mi spokoju. Po głębokim zastanowieniu się, myślę, że taka duża ładowara nie będzie mi aż tak potrzebna... I jeszcze ta cena(a nie nam źródła zarobku) Może bardziej się przyda coś mniejszego http://gunfire.pl/product-pol-1152199930-Mikroprocesorowa-ladowarka-LiPo-REDOX-230V-z-balancerem.html Quote Link to post Share on other sites
Foton Posted March 9, 2017 Report Share Posted March 9, 2017 (edited) Większe czy mniejsze to akurat drugoplanowa sprawa. W tej jak piszesz "dużej" masz możliwość ustawiania prądów ładowania i także rozładowywania pakietu. Do tego można kilka pakietów ładować i to różnych typów (i jeszcze dużo dużo więcej opcji - wystarczy się wczytać w opis). W "małej" działa ładowanie pakietu Lipo i tylko do tego służy - nią nie rozładujesz. Można próbować amatorskimi sposobami rozładowywać ale istnieje ryzyko uszkodzenia baterii i wtedy jest problem to naładować jak trzeba. Sam mam podobnego typu (Imax B4) i działa bez zarzutu (kupiłem używaną na próbę i została u mnie). Ogarnia 2 baterie Lipo do Ak i do pistoletu i nie ma problemów (ładowałem kilkanaście razy). Jak nie dysponujesz środkami to od biedy lepsze to niż stock (choć i na stocku ludzie strzelają i działa). Co do baterii to polecam Turnigy (mam obie i bez problemów działają). Do CM028 pewnie Ci np. to podejdzie :icon_smile: Towar i dostawca sprawdzony. http://allegro.pl/li...6589576125.html Edited March 9, 2017 by Foton Quote Link to post Share on other sites
VeloPL Posted March 9, 2017 Author Report Share Posted March 9, 2017 Ok wielkie dzięki, czyli kupuję tą batkę i "małą" ładowarkę (oszczędzając 45 zł :P), i myślę, że temat może być zakończony. Jeszcze raz dzięki : ) Quote Link to post Share on other sites
władek Posted March 9, 2017 Report Share Posted March 9, 2017 Twoja sprawa "zaoszczędzisz" a po 3 miesiącach się spali i wyrzucisz do śmieci. Lepiej dołożyć raz i mieć spokój. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts