mroczek55 Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 Witam. Chciałbym zasięgnąć waszej rady.Postanowiłem dzisiaj włożyć sp150(skróconą o jakiś centymetr,może nawet z kawałkiem) guardera do srt-20,w którym mam nadal stokową m125.Po złożeniu oddaję strzał ale aeg dociągnął sprężynę prawie do końca i zdaje się,że mocy już mu nie starczyło na oddanie strzału.Pierwsze co mi przychodzi na myśl to wymiana zębatek o innym przełożeniu albo zakup mocniejszego silnika.Problem w tym,że nie wiem jakie przełożenie ma mój spartacz stokowo i co bym musiał zakupić.Szkoda,żeby taka sprężynka leżała w pudle.Uprzedzam,że spartacz jest po tuningu.Czekam na wasze propozycje i z góry dzięki. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 (edited) 200:100 shs bez lożyskowania. Od m140 do m180 wg mnie najlepsze zębatki w dobrej cenie. Sprawdź czy tłok nie blokuje się na lozyskowaniu (ja te z prowadnicy wywalam), unikam podwójnych łożyskowań. Oraz czy bez springa cofa się bez problemu do końca (na zamkniętym szkielecie). Edited March 31, 2017 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 Teraz zostaje kwestia - na jakiej baterii ? Podstawa to lipol 11.1 Teraz masz do wyboru - albo wymieniasz zebatki na wolniejsze i wtedy tracisz na rofie ale ci to pociagnie. Albo wymieniasz silnik na neodymowy torque - i dostajesz lepszy rof i pociagnie nawet na stockach. Tylko ze stocki zebatki potrafia sie zmielic na 11.1 i silniku neodymowym. Mozna wyciagnac z 25-30 kulek na sekunde nawet na M150 - a to dosc mocno daje w szkielet i zebatki. Wtedy pelna metalowa szczeka na tloku to podstawa. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 200:100 100:200, a nie 200:100. To nie przełożenie (które wynosi ok. 24:1) tylko nazwa, nie ma po co poprawiać. Ad meritum: ja bym zmienił silnik na chińskiego niebieskiego neodyma, zawsze to taniej niż nowe zęby. A jak się coś ma posypać, to i tak się posypie :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 Ja dorzucę pytanie od siebie: w jakich przypadkach trzeba sięgnąć po zębatki 100:300? Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 Jak masz kiepski silnik i chcesz miec niski rof to mozesz uzywac 100:300 albo nawet 32:1 Przy lipo 11.1 i silniku elementa na zebatkach stockowych i M140 - mialem 28 kulek na sekunde i 535 fps. Dość zabójcza kombinacja. Zębatki starczały (stocki za 15 zł z allegro kupione od razu 4 komplety) na około 15 k kulek. Przy tak mocnych springach nie zabija sprezyna - zabija duzy rof. ps. Przy M150, porządnej lufie 6.01 o sensownej długości można dojść do chorych fpsów... Nie dziwiło by mnie 580. Udało mi się 450 zrobić na M110 mocno ubitej. Quote Link to post Share on other sites
mroczek55 Posted March 31, 2017 Author Report Share Posted March 31, 2017 Teraz zostaje kwestia - na jakiej baterii ? Podstawa to lipol 11.1 Teraz masz do wyboru - albo wymieniasz zebatki na wolniejsze i wtedy tracisz na rofie ale ci to pociagnie. Albo wymieniasz silnik na neodymowy torque - i dostajesz lepszy rof i pociagnie nawet na stockach. Tylko ze stocki zebatki potrafia sie zmielic na 11.1 i silniku neodymowym. Mozna wyciagnac z 25-30 kulek na sekunde nawet na M150 - a to dosc mocno daje w szkielet i zebatki. Wtedy pelna metalowa szczeka na tloku to podstawa. mam 9,6v 2200mAh firmy gfc Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 mam 9,6v 2200mAh firmy gfc Duża szansa, że batka za słaba... zależy jeszcze jaki silnik. Quote Link to post Share on other sites
Potfurr Posted April 1, 2017 Report Share Posted April 1, 2017 Do spartaka z plasticzanym body taki spring? Nie jestem pewien czy to żart czy serio? Ciekawe czy body wytrzyma. Do tego nie zapomnij szkeletu wymienić na np cnc bo o m-blocku przy plastik body możesz zapomnieć. Kupisz zębatki, silnik łożyska itp i wartość części przekroczy kilkukrotnie wartość repliki. Jak dla mnie bez sensu lepiej kupić lub nazbierać kasy na sensowną replike niż ładować kase w spartaka. Quote Link to post Share on other sites
Potfurr Posted April 1, 2017 Report Share Posted April 1, 2017 Aaa no tak pierwszy kwietnia dzisiaj :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts