Giersu Posted February 8, 2007 Report Share Posted February 8, 2007 Chciałem także zapytać Was, jakie firmy produkują oporządzenie dla brytyjskiej armii. Z tego co wiem, to Webtex produkuje kopie... Czy Wyvern to oryginały? Wyvern miał kontrakt na chestrig. Nie jestem pewien, ale zdaje się, że teraz nie robią już nic na zlecenie MOD. Quote Link to post Share on other sites
Mateo Posted February 13, 2007 Report Share Posted February 13, 2007 Zacznijmy od molle. Na razie jedynym oporządzeniem z systemem typu molle w armii brytyjskiej jest kamizelka Osprey. Molle DPM jako tako to na razie fantazja firm. Jak to nie ma jak jest :-) Holenderskie, ale w dpma i ma molle :-) Quote Link to post Share on other sites
YAK21 (Zigi) Posted February 13, 2007 Report Share Posted February 13, 2007 Zgadza się Mateo. U nas poprostu jako Molle DPM znane są modułowe kamizelki holenderskich wojsk aeromoblinych. Z brytyjskich kamizelek widziałem tylko raz fotkę prototypu kamizelki opartej o system Molle w pustynnym DPM (coś ala Plate Carrier - fotka jest gdzieś na forum, ale nie mogę znaleść) Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted February 13, 2007 Report Share Posted February 13, 2007 Wukasz, Tyś się ostatnio zrobił drażliwy niemożebnie. Tytuł tematu, nieco koślawy, brzmi: "Oporządzenia do brytyjskiego (munduru w domyśle)", nie zaś "Oporządzenie brytyjskie (regulaminowe)". Dostrzegam pewną subtelną różnicę... Nie byłbym zaskoczony jeśli paru squaddies przyswoiło sobie modułowe "holenderki" tak jak to robili z ich poprzedniczkami z LMB. DPM jest DPM, sztuka jest sztuka. Ważne czy dobrze służy. Kamizelka Osprey nie jest sensu stricte w Molle bo taśmy mają 20mm szerokosci, tyle że przeszycia w standardzie PALS. Ot taki kwiatek, typowy dla MoD. Quote Link to post Share on other sites
Mateo Posted February 14, 2007 Report Share Posted February 14, 2007 Tytułem sie własnie sugerowałem pokazując zdjecie mojej holenderskiej kamizelki w dpm'a założonej zresztą na brytyjskiego smocka, równiez w dpm'a. A do kamizelki mam podczepiona kopię mollowskiego waistpacka, równiez w dpm'a. :-) Tak wiec kolorystycznie wsjo sie zgadza :-) Quote Link to post Share on other sites
Zgedi Posted February 22, 2007 Report Share Posted February 22, 2007 Mam małą prośbe o pomoc w identyfikacji tego co ma dokładnie podpięte na pasie ten żołnierz na pierwszym planie http://img83.imageshack.us/img83/1054/afgh...ishtroopbw9.jpg Wydaje mi sie ze z tyłu 3 razy utility pouch a po bokach podwojne ładownice na magazynki,ale pewności nie mam Z góry dzięki za pomoc Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted February 23, 2007 Report Share Posted February 23, 2007 Na moje oko to są aż 4 kieszenie utility spięte bungee cordem żeby nie latały, a nad nimi jest siatka maskująca (szal siatkowy) przymocowany strapsami. Z kieszeniami na magazynki jest różnie, niektórzy noszą je tylko po lewej jako "szybkie", a po prawej np. Utility albo nowe ładownice na skrzynkę do Minimi (więcej magazynków wchodzi) zdarzają się też niektóre holenderskie kieszenie. Quote Link to post Share on other sites
Duncan McLain Posted February 23, 2007 Report Share Posted February 23, 2007 Witam. Kieszeni jest oczywiście cztery.Najprawdopodobniej są to jednak nie utility a canteen pouch.Świadczy o tym ich dośc kwadratowy kształt(wynikający ze szwów wewnętrznej kieszeni na hexamę.).Oczywiście tak naprawdę to tylko ten wojak wie co on tam naprawdę ma :)Gdyby nie szal nad kieszeniami z identyfikacją nie byłoby większego kłopotu. Jak pisał wczesniej Catch22-- z kieszeniami na magi jest różnie-wystarczy spojrzec na gościa który kuca po lewej- wyraznie widać ładownicę od ALICE. Pozdrawiam. Duncan McLain Quote Link to post Share on other sites
Sirius_beretta Posted February 24, 2007 Report Share Posted February 24, 2007 Zapytam w tym temacie, co do rozmarów hełmów mk6, czy ktoś ma i mógłby zmierzyć jaki jest dokładny rozmiar S. Quote Link to post Share on other sites
Kalmar Posted August 29, 2008 Report Share Posted August 29, 2008 Wiem, że odgrzewam temat... Ale poco zakładać nowy temat - myślę, że to dobre miejsce. Mianowicie wie ktoś jak nazywa się 'ta czarna' kurtka SAS'u z takim obszernym kapturem na hełm? No i czy g36c + SIGp226 pasują do Brytoli ^^? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 29, 2008 Report Share Posted August 29, 2008 To nie jest kurtka a kombinezon Anson Tactical Quote Link to post Share on other sites
Kalmar Posted August 29, 2008 Report Share Posted August 29, 2008 Ok dzięki. Pewno trudno będzie dostać ale poszukam na allegro itp. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted August 29, 2008 Report Share Posted August 29, 2008 Wiem, że odgrzewam temat... Ale poco zakładać nowy temat - myślę, że to dobre miejsce. Mianowicie wie ktoś jak nazywa się 'ta czarna' kurtka SAS'u z takim obszernym kapturem na hełm? No i czy g36c + SIGp226 pasują do Brytoli ^^? A myślałem, że szauuu po COD 4 już minął... :roll: :-F Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts