kluczyki Posted May 8, 2017 Report Share Posted May 8, 2017 (edited) Witajcie!To mój pierwszy post, jak i będzie to mój pierwszy wybór repliki. Stwierdziłem, że na start chciałbym kupić coś używanego. Znalazłem ofertę, a dokładniej mowa o BI-5781M RASII CQB za 470zł. Na zdjęciach wygląda bardzo ładnie, jak z pudełka oraz w samym opisie jest napisane, iż była ona użyta dwa razy. Czy ta replika jest godna brania pod uwagę? Dodam, że zapewne wymieniłbym w niej gumkę, lufę oraz sprężynę. Ktoś ma, ktoś strzelał, ktoś wie? Liczę na waszą pomoc i pozdrawiam! ;) Edit. Znalazłem jeszcze g36 od JG z wymienionym GB od cm048, sprężyna i gumką, która generuje ok. 420fps. Ogólnie gieta mi się bardzo podoba a cena to tylko 350zł ;) Edited May 8, 2017 by kluczyki Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted May 8, 2017 Report Share Posted May 8, 2017 Nie napiszę nic odkrywczego, ale jak jesteś zielony to odpuść sobie używki oraz daruj sobie eMki w takim przedziale cenowym. Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted May 8, 2017 Report Share Posted May 8, 2017 Jeżeli masz ambicję zostać januszem airsoftu to kupuj śmiało. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted May 8, 2017 Report Share Posted May 8, 2017 Po pierwsze: Używane repliki nie są polecane zielonym bo nigdy nie wiadomo w jakim są stanie. Możesz kupić taką jeżeli: - dogadasz się ze sprzedawcą na czas testu w którym sprawdzisz jak z repliką jest - sprawdzenia tego dokona ktoś kto się zna na serwisie i tuningu replik - kupujesz od kogoś kogo znasz i mu ufasz ( wtedy można odpuścić sprawdzanie) Inaczej to tylko szukanie kłopotów. Po drugie: Nikt ci nie powie o replice widząc zdjęcie. Bywały akcje ( i w naszym komisie też) że zdjęcia były jednej a sprzedawano inną replikę. Po trzecie: Kupując replikę ze sklepu masz i gwarancję i możliwość pierwszych modyfikacji repliki w jej cenie ( i cenie części oczywiście) Po czwarte: Naprawdę warto ciut pocierpieć i odłożyć kasy i kupić lepszą trochę replikę. Na przykład RK01 Boya niż Cymę 028/31. Tanie repliki mają ograniczone możliwości rozbudowy, i za powiedzmy rok trzeba będzie zmienić replikę. Po piąte: Tanie eMki mają słabe gerboxy. Tak że jakikolwiek tuning może je uszkodzić. Tanie eMki można tuningować w zasadzie tylko komorą i lufą. Acz dobra komora, z gumą i niezłą lufą plus robocizna będzie kosztowała 3/4 ceny taniej repliki (lub więcej) więc po co tak inwestować. Po szóste ( i ostatnie) : Poczytaj tematy przyklejone. Tam masz wskazówki co i jak przy ograniczonym budżecie. Quote Link to post Share on other sites
kluczyki Posted May 9, 2017 Author Report Share Posted May 9, 2017 (edited) Dzięki bardzo za sensowną odpowiedź! Nie chodzi o to, że budżet mnie ogranicza, równie dobrze mógłby kupić replikę od razu za kafla, ale po prostu tego nie chcę robić. Chciałem zamknąć się w cenie ok. 500zł, a chciwość pewnie trochę też do tego doszła haha :icon_wink:. Jeśli chodzi i używkę-najprawdopodobniej wymieniłbym ja za pół roku czy coś w tym stylu gdy faktycznie już mnie to pochłonie. Dzięki raz jeszcze za odpowiedź, coś jeszcze pomyślę, poczytam, a jak nie będę pewny-napiszę :icon_smile: Edited May 9, 2017 by arend Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted May 9, 2017 Report Share Posted May 9, 2017 Jak masz taki budżet, to zainteresuj się modelami RK-01 i RK-02 od Boyi, albo rodziną replik G-608 od JG. Na start nadadzą się bardzo dobrze. Quote Link to post Share on other sites
The-Naturat Posted May 9, 2017 Report Share Posted May 9, 2017 (edited) Możesz wziąć używkę, ale tylko jeśli masz możliwość przetestowania jej, choćby przez tą jedną strzelankę. Znajomi z twojego środowiska pobliskiego pewnie mają coś na sprzedaż, wystarczy popytac na lokalnych forach. Z nówek to tak jak wspominali, seria rk od boyi. Edited May 9, 2017 by arend Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts