Zomm3r Posted June 4, 2017 Report Share Posted June 4, 2017 Witam, chciałem rozpocząć przygodę z ASG, szukałem jakiegoś karabinka na GG w miarę wykonanego do 800 zł, im więcej ze stali tym lepiej, wiem, że za tą cenę to wybór jest znikomy i nie ma co wymagać cudów. Moją uwagę przyciągnął ten: https://www.militaria.pl/well/karabinek_szturmowy_gbb_g74a_g74a_g_p65915.xml?cat=121 Co o nim powiecie? Quote Link to post Share on other sites
Zomm3r Posted June 4, 2017 Author Report Share Posted June 4, 2017 Żeby nie trzeba było klikać w link, to chodzi o Karabinek szturmowy GBB G74A (G74A) G od Well Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted June 4, 2017 Report Share Posted June 4, 2017 Odradzę Ci w ogóle repliki na GG/CO2 jako broń główną. Słabo (albo wcale) działają w niskich temperaturach. Wymagają częstszego serwisu i trzeba o nie bardziej dbać. Ale przede wszystkim: przyjrzyj się, masz w zestawie jeden magazynek. Na 30 kulek. Magów do tej repliki nie znalazłem w sklepach, więc nie wiem ile kosztują, ale magi na 32 kulki do MP5 tego samego producenta to około 90-100 PLN. Co oznacza, że jeśli będziesz chciał mieć przy sobie 120 kulek, musisz mieć 4 magi po 30 kulek każdy i wydać na nie łącznie około 400 złotych. Przeciętny magazynek mid-cap do szturmówki ma 100-140 kulek. Ludzie mają ich po 4-10 sztuk. Jak widzisz swoje szanse w boju? ;) Quote Link to post Share on other sites
Zomm3r Posted June 4, 2017 Author Report Share Posted June 4, 2017 Właśnie jakoś ciągnie mnie w stronę GG/co3, magazynek znalazłem za ok 40$. Narazie wystarczy 1 na oswojenie, później w miarę czasu się dokupi, a właśnie specjalnie zaglądałem za magazynkami real-cap żeby było jak ori ostra wersja. Jak to jest z serwisowaniem, co wymieniamy itp? Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted June 4, 2017 Report Share Posted June 4, 2017 Jak to jest z serwisowaniem, co wymieniamy itp? Tu niestety potrzebujesz kogoś innego, szturmówki na GG znam tylko z opowieści i tego co wyczytałem na forum. Nadal stanowczo odradzam, ale to już Twoja decyzja. Quote Link to post Share on other sites
Lhash1 Posted June 4, 2017 Report Share Posted June 4, 2017 Z ciekawości zapytam...dlaczego GG, a nie AEG? Po co "komplikować" sobie życie? :D Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to post Share on other sites
Zomm3r Posted June 4, 2017 Author Report Share Posted June 4, 2017 Z ciekawości zapytam...dlaczego GG, a nie AEG? Po co "komplikować" sobie życie? :icon_biggrin: Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Realizm, BlowBack, efekty:P Quote Link to post Share on other sites
Lhash1 Posted June 4, 2017 Report Share Posted June 4, 2017 W AEG też możesz mieć blowback, choć dla mnie to zbędny bajer. Jak widać każdy ma inne priorytety, gdyby nie to świat byłby nudny :P Podobnie jak kolega wyżej odradzam Ci ten pomysł, ale decyzja należy do Ciebie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to post Share on other sites
Zomm3r Posted June 4, 2017 Author Report Share Posted June 4, 2017 A co myślicie ogólnie o wymienionym karabinie? Quote Link to post Share on other sites
Matrixar Posted June 4, 2017 Report Share Posted June 4, 2017 (edited) Up. Kup AEGa. Cymki w stocku walą po 55 metrów na kulkach 0.25/0.28 i mają po 400 fps. Mowa o takim czymś: https://gunfire.pl/p...wego-CM041.html A ja osobiście jakimś cudem rok temu wyrwałem to oto cudo: https://gunfire.pl/p...wego-CM049.html za 550zł. I podobno strzela 425 fps. A tu i tak mieści się w twoim budżecie i ma blowback :icon_smile: Masz jeszcze do wyboru: https://gunfire.pl/p...-Blow-Back.html Oraz: https://gunfire.pl/p...ego-CM049J.html Ja niestety miałem pecha i się zepsuło full auto bardzo szybko... Tylko bateria jest tragiczna więc jak coś to lipo stick 1200mah od Electroriver i gumka specny bo ta to jest tragedia - musi się rozgrzać kilkuma strzałami co pół minuty jak nie strzelasz. Do gęstego lasu wystarczy a do cqb troche za dużo ale jakbyś do cqb potrzebował to byś się raczej nie pytał bo o to dosyć łatwo... Jednak na troche bardziej otwarty teren za mało więc ja jeszcze precke kupiłem zobaczymy jak się spisze. No chyba że jednak chcesz coś do cqb to jakiś g36 np. https://gunfire.pl/p...-G-001-EBB.html A jak chcesz realizm i co2 to kup sobie klamke za 5 stówek najlepiej jakiegoś colta 1911 Edit: A co masz na myśli przez wymieniony karabin? Edit2: I jak kiedykolwiek zobaczysz cymke w takiej cenie albo to https://gunfire.pl/p...LR4-RIS-10.html za 950 to bierz. Kiedyś bez promocji to chyba było po 1200. Wydaje mi się czy wszytko strasznie podrożało? Edited June 5, 2017 by arend Quote Link to post Share on other sites
arend Posted June 5, 2017 Report Share Posted June 5, 2017 Żeby mieć jakąkolwiek symulację realności to: - zmienić zasilanie na HPA bo GG/Co2 owszem trzęsą ale lżej niż 22lr (acz przy HPA wystają mamby) - zmienić w środku wszystko (części stokowe owszem wytrzymają trochę zabawy na GG ale o co2 zapomnij) Pozostałymi zaletami są: - koszty podstawowego tuningu - koszty magów ( wybacz z jednym midem to nie zabawa) - koszty eksploatacji (kapsuła starcza na dwa magi) - koszty napraw i serwisu (gaziaki niestety zużywają części dość szybko) I z taniego gaziaka za 7,5 setki momentalnie robi się worek na kasę ;P (miałem M4 WA i ...... i na strzelance byłem z nią raz bo zabił ją propan a części zamienne mnie zabiły finansowo.) Ja wiem, fajne, błyszczące a i człowiek by chciał się pokazać z czymś nietypowym. Tyle że nietypowe repliki z zasady to wór bez dna. Jako miłośnik FALa udało mi się dwa lata temu kupić upragnioną ( no prawie bo chciałem 50-00 lub L1A1 a kupiłem DSA SA58 rifle Classic Army) Falkę. Dałem dobrze stuningowane AK74 Boyja z granatnikiem i wdzianko bieriozkę. Wstępny serwis i drobiazgi wymagał 6 stów. Potem magi ( jeden Hicap miałem) 5x40$. Potem precki srecki ftk bipody risy itp. Fal kosztował mnie już ponad 2 tysiące nie licząc samej repliki. Dlatego powtarzam jak mantrę dwie rzeczy: - zieloni nie powinni zaczynać od używek ( bo bo na nówki jest gwarancja i wiadomo że nie są zastrzelane) - zieloni powinni zaczynać od replik jak najbardziej popularnych ( bo części i akcesoria będą tanie). I odradzę ci gaziaka nie dla tego że nie chcę żebyś się dobrze bawił. Wręcz przeciwnie radząc ci elektryka chcę żebyś się bawił dobrze, łyknął bakcyla a nie frustrował się kłopotami z repliką. Quote Link to post Share on other sites
Zomm3r Posted June 6, 2017 Author Report Share Posted June 6, 2017 (edited) Już niestety, za późno, wczoraj zamówiłem. Opinie na necie nie były nawet takie złe. Teraz po przyjściu będę się zastanawiał właśnie nad jakimś tuningiem bebechów, nie chodzi o zwiększenie FPS lecz właśnie wytrzymałość i niezawodność. Edited June 6, 2017 by arend Quote Link to post Share on other sites
malin2k2 Posted June 6, 2017 Report Share Posted June 6, 2017 Rozumiem, że opinie na największym polskim portalu asg nie są "opiniami na necie" bo tutaj praktycznie każdy odradzał zakup gaziaka . Ciekawe jak będziesz sie "zastanawiał nad tuningiem bebechów" skoro nie masz o tym zielonego pojęcia. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted June 6, 2017 Report Share Posted June 6, 2017 Kupując gaziaka na początek warto sprawdzić w zagranicznych sklepach, czy są dostępne części zamienne. Gaziaki są fajne ale nie jako jedyna replika. Jak już masz AEGa to po przejściu na gaz ładujesz go do bagażnika jako zapas i w razie czego nie tracisz rozgrywki. Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted June 6, 2017 Report Share Posted June 6, 2017 Już niestety, za późno, wczoraj zamówiłem. Opinie na necie nie były nawet takie złe. Teraz po przyjściu będę się zastanawiał właśnie nad jakimś tuningiem bebechów, nie chodzi o zwiększenie FPS lecz właśnie wytrzymałość i niezawodność Masz 14 dni na odesłanie towaru. Zastanów się dobrze. Quote Link to post Share on other sites
Zomm3r Posted June 8, 2017 Author Report Share Posted June 8, 2017 Części z tego co wyczytałem pasują z WE. Narazie jedynie mam problem, ponieważ igła w magazynku ma luzy i niekiedy syczy i gaz marnuje, niekiedy też jak się źle ustawi to ząb zamka jej nie wciśnie. Będę go wysyłał na gwarancję bo jakiś feler się trafił. Chyba że rzeczywiście kupię coś dobrego za tą cenę? Quote Link to post Share on other sites
Lhash1 Posted June 8, 2017 Report Share Posted June 8, 2017 Pewnie że kupisz coś dobrego za te pieniądze, ale AEG. Przemysl to jeszcze. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to post Share on other sites
Zomm3r Posted June 8, 2017 Author Report Share Posted June 8, 2017 (edited) To co polecacie do 1000 z solidnym gearbox'em , dobrą dostępnością części i konstrukcją full metal, coś w stylu g36 Edited June 8, 2017 by Zomm3r Quote Link to post Share on other sites
Hudy01 Posted June 8, 2017 Report Share Posted June 8, 2017 konstrukcją full metal, coś w stylu g36 Przecież palny G36 jest z plastiku, więc nie ma metalowych replik G36. Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted June 8, 2017 Report Share Posted June 8, 2017 AK E&La Quote Link to post Share on other sites
Zomm3r Posted June 8, 2017 Author Report Share Posted June 8, 2017 A co powiecie o m4 od KWA? Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted June 8, 2017 Report Share Posted June 8, 2017 A co powiecie o m4 od KWA? A gdzie znalazłeś poniżej 1000 PLN? Quote Link to post Share on other sites
StuG_Siana Posted June 8, 2017 Report Share Posted June 8, 2017 Teraz na asgshopie m4a1 bez żadnych wodotrysków kosztuje 1100 na przecenie. KWA produkuje solidne repliki, z mocnym gearboxem. Quote Link to post Share on other sites
Zomm3r Posted June 8, 2017 Author Report Share Posted June 8, 2017 Wytłumaczy mi ktoś co daje dłuższa/krótsza lufa?? Na sklepie pisze że krótsza = mniej FPS ? Quote Link to post Share on other sites
arend Posted June 8, 2017 Report Share Posted June 8, 2017 Dłuższa lufa daje zwiększenie fps w zasadzie tylko w replikach gazowych. Jest to jeden z rodzai regulacji mocy. W replikach elektrycznych zmiana prędkości kulki jest pomijalna, acz dłuższa lufa poprawia skupienie i celność. Acz nie ma róży bez kolców i różne długości lufy potrzebują stosowania różnych typów cylindrów ( o różnej objętości dostosowanej do objętości lufy). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts