PajkerFajker Posted August 21, 2017 Report Share Posted August 21, 2017 Warto kupić używaną lufę (przez oczywiście chudy portfel)? Czy lufa sie zużywa? Bo nie widzi mi sie płacić ponad 300 za kawałek rurki :/ Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted August 21, 2017 Report Share Posted August 21, 2017 Zależy jaka firma. Promyki i pdi to używek kupiłem kilka. Za każdym razem bdb. Za to mosiądz to najczęściej porażka. Wiele osób nie czyści luf i sprzedaje szrot. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted August 21, 2017 Report Share Posted August 21, 2017 Zależy do czego ta lufa ma być i oczywiście od stanu lufy. Do replik z których strzelać się będzie precyzyjnie na większe odległości przyda się lufa nowa. Do cekubowych rozpylaczy z lufami rzędu 30cm moim zdaniem silenie się na precki nie ma sensu i tu można kupić używkę ( porządniejszą niż w stoku oczywiście). Osobiście bardzo lubię stare stokowe mosiężne lufy CA i TM. Mam je w obu aksu. Problem polega tylko w ocenie stanu kupowanej lufy bo do tego trzeba ją mieć i w ręku i przy oku. A i oczywiście że lufy się zużywają. Zależy to od ilości i jakości przemielonych kulek i materiału lufy. Pamiętam że takie zielonkawe bioP&J w ciągu 4 dni wytłukły mi teflonową powłokę z luf. A któreś z podkalibrowych kulek zostawiły widoczne wgniecenia w aluminiowej precce madbula. Quote Link to post Share on other sites
Krzywica Posted August 22, 2017 Report Share Posted August 22, 2017 Używana lufa jak używane cokolwiek: jeśli używana lufa jest w dobrym stanie to warto a jak nie to nie. Pytanie jest trochę dziwne. Warto kupić używanego passata? Kupując używane rzeczy wiele razy trafiłem świetne okazje. Ale zakupy robiłem starannie i ostrożnie. Znam natomiast wiele (WIELE) sytuacji, gdzie kupno używki było strzałem w stopę i potem były same problemy- czy to ze sprzętem czy z egzekwowaniem zwrotu kasy za sprzedany crap. Arend, pytanie jest o preckę a Ty wymieniasz stocki? I to zwłaszcza TM? One mają średnice wiadra i z precką akurat wspólnego nic nie mają. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted August 22, 2017 Report Share Posted August 22, 2017 A gdzie ty masz pytanie o preckę? Quote Link to post Share on other sites
Krzywica Posted August 22, 2017 Report Share Posted August 22, 2017 Chryste, racja, z góry założyłem, że pytanie jest o preckę :D. Ale na jaką cholerę wymieniać stocka na innego stocka? Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted August 22, 2017 Report Share Posted August 22, 2017 Moim zdaniem ładowanie się w preckę nie jest dobrym pomysłem. W pierwszej kolejności upewniłbym się czy stockowa lufa jest czysta, a replika zapewnia w miarę dużą powtarzalność strzału. Quote Link to post Share on other sites
Krzywica Posted August 22, 2017 Report Share Posted August 22, 2017 Moim zdaniem ładowanie się w preckę nie jest dobrym pomysłem. Nie przypuszczałem, że kiedyś coś takiego przeczytam :| Quote Link to post Share on other sites
arend Posted August 22, 2017 Report Share Posted August 22, 2017 No sam się zastanów po co precka do aksu, p90, mp5k czy mioteł w tym guście? Co ona ci da? Przyrost prędkości kulki o 10fps, czy poprawę skupienia o centymetr? Pakujesz 6,05 teemowską i wiesz że przy wysokim rofie i tak wypluje wszystko, a na cqbowym dystansie rozrzut w zasadzie nie ma znaczenia. Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted August 23, 2017 Report Share Posted August 23, 2017 (edited) No sam się zastanów po co precka do aksu, p90, mp5k czy mioteł w tym guście? Co ona ci da? Przyrost prędkości kulki o 10fps, czy poprawę skupienia o centymetr? Pakujesz 6,05 teemowską i wiesz że przy wysokim rofie i tak wypluje wszystko, a na cqbowym dystansie rozrzut w zasadzie nie ma znaczenia. Ale OP nie napisał nic o CQB ani w ogóle jaką ma replikę i co z nią robi. Edited August 23, 2017 by kukunamuniu Quote Link to post Share on other sites
Krzywica Posted August 23, 2017 Report Share Posted August 23, 2017 6,05 teemowską? One mają coś około 6,12mm a nie żadne 6,05. Stocki TMa to bardzo słabe lufy, już lepsze stocki są faktycznie od CA czy G&P. I gdzie Ty masz w ogóle mowę o CQB? I po co zmieniać stocka na stocka? :D I czemu doradza ktokolwiek kto nie wie jaki jest sens montowania precek? :| Quote Link to post Share on other sites
arend Posted August 23, 2017 Report Share Posted August 23, 2017 Przeczytaj mój pierwszy post proszę. Znajdziesz tam odpowiedzi na wszystkie swoje pytania. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts