neckol Posted October 21, 2017 Report Share Posted October 21, 2017 Hej, wybrałem 3 modele replik. Będą używane w lesie i dużych terenach. Docelowe fps 420-450 (mało istotne). Generalnie jak najlepszy zasięg skuteczny. Mogę nawet biegać z 400 fps. Nie mam na to parcia. Mam 3 repliki do wyboru. Cena nie gra roli, chyba, że brać pod uwagę, że l8 jest tańsza o 150 zł od reszty. L85a1 od army hk 416 od specny m27 iar od specny. W przypadku hk416 zapewne bym sobie wydłużył lufkę o tłumik. Przez pierwszy rok ma być strzelana na stocku (w przypadku l85 drobne modyfikacje na starcie). Co do wyglądu lubię wszystkie 3 repliki. Co wybrać? Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted October 21, 2017 Report Share Posted October 21, 2017 (edited) Brałbym SA przez wzgląd na pewien stopień zaufania do tych chińczyków i odgłosach użytkowników co do problematyczności z L85. Edited October 21, 2017 by Budweiser Quote Link to post Share on other sites
neckol Posted October 21, 2017 Author Report Share Posted October 21, 2017 A czy różnica w długości lufy 02 i 03 znacząco wpływa na zasięg? Generalnie bym przedłużył 02 o długość tłumika i była by to pewnie różnica pewnie już niewielka, ale jednak. Quote Link to post Share on other sites
Urban47 Posted October 21, 2017 Report Share Posted October 21, 2017 Jak na zwykłe użytkowanie na strzelanki (nie jakieś reko czy stylizacje) to zdecydowanie SA będzie lepszym wyborem. Elka ma sporo wad i konstrukcyjnych i "airsoftowych". Trzeba uwielbiać ten model i mieć smykałkę do grzebania w replikach żeby się z tym dobrze bawić (chociaż, przynajmniej u mnie, tłok jest w wersji z metalowymi zębami). Quote Link to post Share on other sites
neckol Posted October 21, 2017 Author Report Share Posted October 21, 2017 To wezmę specnę w takim razie. Lubię grzebać i to bardzo, ale skoro "trzeba uwielbiać ten model" to nie ma co się na siłę pchać. Bardziej myślałem o tej replice ze względu na długą lufę i niepowtarzalność. A co do specn - ten centymetr-cztery zrobi różnicę w strzelaniu? Nie wiem czy sięgać po 02 czy może jednak 03 Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted October 21, 2017 Report Share Posted October 21, 2017 Moim zdaniem, istotne żeby replika przede wszystkim była doszczelniona i miała dobrą osiowość. Wydłużenie lufy raczej będzie lepszym pomysłem, gdy już podkręcisz resztę podzespołów ( tłok, cylinder itd.). Razem powinno dobrze wszystko współgrać. Przykładowy zestaw do Specny - zasięg do 70m, 450-470 fpsów: - tłok - lekki tłok (14 zębów) - SHS - głowica tłoka - łożyskowana, czerwona - SHS - cylinder - typ 0 , LCT - zębatki - 18:1 - SHS - lufa - Modify Hybrid, w tym konkretnym przypadku 6.01mm. Quote Link to post Share on other sites
neckol Posted October 21, 2017 Author Report Share Posted October 21, 2017 Nie chcę przekraczać 450 fps. DMR z 416 to co najmniej słaby pomysł :/ Dzięki za set-up :) Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted October 21, 2017 Report Share Posted October 21, 2017 Fakt, chociażby z praktycznego punktu widzenia rodzi problemy przy eventach typu Misja Afganistan. Bo ni to parasnajperka ni szturmówka. No ale, gdy dobierzesz sobie dobrą sprężynę o satysfakcjonujących parametrach to będzie git. ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts