Dominik24 Posted October 21, 2017 Report Share Posted October 21, 2017 Witam ostatnio wymieniałem styki razem z kostką w gearboxie v3 i teraz mam problem który kabelek podłączyć do odpowiedniego styku . Wiem że głupio zrobiłem i przyznaję się do błędu bo mogłem to zrobić od razu po tym jak wymieniłem kostkę ale cóż , człowiek uczy się na błędach . Wracają do tematu : nie wiem który kabel z silnika ma iść do którego wtyku w kostce stykowej i który kabel ma iść do gniazda baterii . W internecie znalazłem schematy ale one nie pokazują szczegółowo który kabelek idzie do konkretnego wtyku . Liczę na pomoc z Waszej stroni i z góry dziękuję :maniak_OK: Quote Link to post Share on other sites
Rych33 Posted October 21, 2017 Report Share Posted October 21, 2017 Nic nie piszesz o mosfecie, więc rozumiem że chodzi Ci o "czystą" instalację. Jeśli tak. To do gniazda baterii idzie czarny przewód od silnika. A czerwony do górnego styku w kostce. Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted October 22, 2017 Report Share Posted October 22, 2017 Tak na prawdę, to nie ma to większego znaczenia ważne żeby długość przewodów Ci pasowała. Quote Link to post Share on other sites
mikoma Posted October 23, 2017 Report Share Posted October 23, 2017 W zasadzie montaż polega na podłączeniu plusa wtyczki męskiej do plusa silnika, a minusa silnika do minusa wtyczki. Tylko po drodze gdzieś musisz dać przełącznik, czyli kostkę stykową. I czy będzie ona położona na przewodzie +, czy - to nie ma żadnego znaczenia. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted October 23, 2017 Report Share Posted October 23, 2017 (edited) Jak podłączy odwrotnie, to będzie musiał robić "powrotkę" kablem czarnym. Wtedy zamiast 2 kabli przy osłonie ośki silnika, będzie miał trzy. Kolory kabli podane "orientacyjnie". Edited October 23, 2017 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
Dominik24 Posted October 28, 2017 Author Report Share Posted October 28, 2017 Ok , już wiem prawie wszystko , tylko jedna rzecz mnie męczy Który kabel podłączyć do plusa a który do minusa na wtyczce ( które wejście to plus a które minus :icon_biggrin: ) górny kabel na zdjęciu idzie od kostki a dolny od silnika Quote Link to post Share on other sites
Wyborow Posted October 28, 2017 Report Share Posted October 28, 2017 Na silniku powinieneś mieć oznaczone które to +, a które -, potem plus do plusa, minus do minusa. Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
The-Naturat Posted October 28, 2017 Report Share Posted October 28, 2017 Ma wtyczce przy miejscu na kut, masz malutki + i - zaznaczone. A jak nie znajdziesz to patrcz na wtyczke baterii jak chodzi, i czerwona strona plus czarna minus, do minusa. Quote Link to post Share on other sites
Dominik24 Posted October 28, 2017 Author Report Share Posted October 28, 2017 (edited) Na silniku właśnie nie ma :icon_sad: szukałem wszędzie . Na wtyku baterii znalazłem tylko nie wiem co z tym silnikiem Edited October 28, 2017 by Dominik24 Quote Link to post Share on other sites
Wyborow Posted October 28, 2017 Report Share Posted October 28, 2017 Może masz takie kolorki. Wtedy czerwony to plus a srebrny to minus. Wyślij zdjęcie tego silnika łatwiej bedzie doradzić. ;) Wysłane z mojego ASUS_Z017D przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Dominik24 Posted October 28, 2017 Author Report Share Posted October 28, 2017 tak mam te kolorki , to rozwiązuje sprawę , dzięki wielkie . Zlutuję wszystko i jutro się okaże czy będzie dobrze Quote Link to post Share on other sites
mikoma Posted October 28, 2017 Report Share Posted October 28, 2017 Jak pomylisz bieguny to nic się złego nie stanie.... o ile nie będziesz trzymał w takiej sytuacji długo spustu i czekał na reakcję. Sygnałem pomylenia polaryzacji powinien być cichy dźwięk "cyknięcia" z okolic silnika. Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted October 29, 2017 Report Share Posted October 29, 2017 Gdzie masz problem, skoro po akumulatorze widzisz, jaki kolor gdzie ma być? Quote Link to post Share on other sites
The-Naturat Posted October 29, 2017 Report Share Posted October 29, 2017 No i daj jeszcze na osłonę jakieś termokurczki żeby się przypadkiem nie zetknęły kable. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts