ArchangelMichael Posted February 20, 2018 Report Share Posted February 20, 2018 (edited) Witam jestem początkujący w asg i mam zamiar kupić swoją pierwszą replikę niestety nie wiem co wybrać. Chodzi o replikę AK74M. Zainteresowały mnie te repliki: Cyma 040c http://www.taiwangun...ne/cm-040c-cyma Cyma 047c https://gunfire.pl/p...inu-CM047C.html Wiecie może jakie są różnice? Patrząc moim okiem różnica w wadze. Cyma 047c jest cięższa a taniej kosztuje. Nie wiem też jak z replikami od Boyi a konkretnie rk05 Czy warto kupować używkę? Czy jednak nową replikę? Pytanie w poradniku jest napisane tak, ale jest on trochę przestarzały. Czy konstrukcja CYMY aktualnie jest w systemie VFC? bo nie do końca rozumiem o co chodziło autorowi poradnika w tym wypadku. Chyba,że CM036 i 042 tylko to dotyczy. Z góry dzięki za odpowiedź. Edited February 20, 2018 by arend Quote Link to post Share on other sites
Sedoro Posted February 20, 2018 Report Share Posted February 20, 2018 (edited) Jeśli jesteś początkujący to lepiej kup nową replikę ze sklepu. Co do wyboru między Boyi a Cymą to Boyi jest zewnętrznie wytrzymalszy, bebechy mają podobne. Jak ma być AK-74m to RK-05, ale może popatrz na replikę RK-08s wykonaną cała ze stali oprócz lufy. Edited February 20, 2018 by Sedoro Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted February 20, 2018 Report Share Posted February 20, 2018 (edited) Jeżeli ak metalowe to aktualnie tylko cyma- ludzie skarżą się na nowe wypusty boyia. Edited February 21, 2018 by arend Quote Link to post Share on other sites
Bicozit Posted February 20, 2018 Report Share Posted February 20, 2018 Z tego co szukałem na forum to cm 048 i 040 są dobre, 042 przestarzałe i nie warto. Ludzie odradzają też Boyi tłumacząc, że od paru lat ich jakość się pogarsza. Full metal RK 10s, okazuje się być w większości ze znAlu, zależy od wypustu. Quote Link to post Share on other sites
ArchangelMichael Posted February 20, 2018 Author Report Share Posted February 20, 2018 (edited) RK-08s dla mnie odpada bo wole coś ze zwykła lufą tak jak RK05. Problem jest w tym,że RK-05 obecnie jest nie dostępne tylko RK-02 z inną kolbą a niezbyt mi się podoba. Troszkę podzielone zdania są. Zastanawiam się nad tą Cymką 047c ale nie rozumiem aż tak dużej różnicy cenowej pomiędzy nią a 040c.. Edited February 20, 2018 by ArchangelMichael Quote Link to post Share on other sites
Sedoro Posted February 20, 2018 Report Share Posted February 20, 2018 To może dozbieraj i kup odrazu E&La. Quote Link to post Share on other sites
Hudy01 Posted February 20, 2018 Report Share Posted February 20, 2018 CM.047 to szajs. To znalowe badziewie w standardzie TM. W ogóle cymy nie polecam, jak mam w rękach jakąś cymę, to cały czas mam wrażenie, że się zaraz rozsypie... Quote Link to post Share on other sites
ArchangelMichael Posted February 20, 2018 Author Report Share Posted February 20, 2018 (edited) https://gunfire.pl/p...4-MN-Gen-2.html Chodzi o tą nie? Chyba, że: https://gunfire.pl/p...html#tabs_58676 lub https://gunfire.pl/p...-74N-Gen-2.html Może klasyczne wytrzymalsze od ak74m. Nie wiedziałem, że asg to taka droga zabawa chciałem zacząć od czegoś tańszego. Mój kumpel też boyi rk05 mi polecał i nawet mówił że używkę a też w asg trochę już siedzi. To chyba będę czekał na rk05 jak będzie w sklepie.. bo na tanie militaria cena jest zawyżona. Chyba, że jakąś sensowną używkę rk05. Edited February 20, 2018 by arend Quote Link to post Share on other sites
Sedoro Posted February 20, 2018 Report Share Posted February 20, 2018 Jak masz w okolicy serwisanta to możesz spróbować kupić używkę. Quote Link to post Share on other sites
Bicozit Posted February 21, 2018 Report Share Posted February 21, 2018 (edited) I dobrze przeszukaj forum na temat nowych wypustów Boyi. A jak szukasz klasycznego AK74, to rozejrzyj się za CM 048, naprawdę dobra replika za rozsądne pieniądze, na poczatku musisz dokupić aku+ładowarkę ewentualnie zmienić gumę hop hup i możesz lecieć do lasu. Asg nie musi być drogie. Edited February 21, 2018 by arend Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted February 21, 2018 Report Share Posted February 21, 2018 Szkoda, że nie zadałeś tego pytania ok. miesiąca wcześniej. Ceny powyższych były zdecydowanie bardziej zachęcające z uwagi na wyprzedaże. Quote Link to post Share on other sites
Hudy01 Posted February 21, 2018 Report Share Posted February 21, 2018 (edited) to rozejrzyj się za CM 048, naprawdę dobra replika za rozsądne pieniądze Heh, 800-900zł za znalową, brzydką kupę, która kosztowała w momencie premiery 600-650zł, GG, Kup sobie coś taniego, do 500 ziko (zobacz tematy o rk02 i cm045) i zacznij grać. Wkręcisz się to zacznij zbierać na konkretną, dobrą replikę. Edited February 21, 2018 by arend Quote Link to post Share on other sites
arend Posted February 21, 2018 Report Share Posted February 21, 2018 Przypominam o regulaminowym wymogu respektowania zasad pisowni. Chyba że tęsknicie do kolejnej wojny z analfabetyzmem. To raz. A dwa, to prosiłbym osoby które tydzień temu zaczęły przygodę z asg o powstrzymanie zapędów doradczych. Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted February 21, 2018 Report Share Posted February 21, 2018 Z obu podanych w pierwszym poście model 040 jest nowszy i standardzie vfc. Jego z wymienionych polecam. Quote Link to post Share on other sites
ArchangelMichael Posted February 21, 2018 Author Report Share Posted February 21, 2018 (edited) Szkoda, że nie zadałeś tego pytania ok. miesiąca wcześniej. Ceny powyższych były zdecydowanie bardziej zachęcające z uwagi na wyprzedaże. Może wiesz kiedy znów będą wyprzedaże? Czy to nie wiadomo kiedy? Nie rozumiem jednego cm040c: Na gunfire waga: 3415 g Na taiwangun Waga: 2920g Ciężko mi wybrać między rk05 (czekanie na nową dostawę) a cm40c. Mati86 miałeś ją w ręku? może coś więcej powiesz o tej cymce serio ciężko mi aktualnie wybrać skoro są tak podzielone zdania. Koniec końców i tak wybór musi ode mnie być. Edited February 22, 2018 by arend Quote Link to post Share on other sites
Bicozit Posted February 21, 2018 Report Share Posted February 21, 2018 (edited) Proszę usunąć post, ponieważ na telefonie nie mam takiej opcji. Niestety kupiłem replikę tydzień temu, mimo setek przeczytanych postów na temat replik z rodziny AK, więc mam jakąś (teoretyczną)wiedzę na temat najnowszych wypustów, którą nie mogę się podzielić bo „jestem świerzakiem” :) Pozdrawiam serdecznie Edited February 21, 2018 by Bicozit Quote Link to post Share on other sites
Cinmar Posted February 22, 2018 Report Share Posted February 22, 2018 Czytałem teorie, że ziemia jest płaska, a szczepionki zabijają ;) To chyba tyle w temacie wiedzy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts