crown94 Posted March 30, 2018 Report Share Posted March 30, 2018 Zastanawiam się nad zakupem dobrej stockowej snajperki, nie chce kupować jakiegoś ** i zmieniać wnętrzności. Znacie projekty typu ssg24, albo produkty o konkurencyjnej jakości? Zaznaczę iż nie spieszy mi się z wyborem, po prostu badam rynek. SSG24 to tabu tutaj, a ja się interesuje tą zabawką. Zakładam ze na replikę bez dodatków chce wydać 3000zł. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted March 30, 2018 Report Share Posted March 30, 2018 (edited) Ehm... nieda rady. Choćby dlatego, że dobra lufa i stock to brednie. Najprościej, znajdź serwisanta. Daj mu min. 700zł złóż zamówienie na replikę + lunetę + by umowa na serwis w cenie na rok. W tej kwocie zleciłbym VSR-10 TM po solidnym tuningu (co najmnie bart_a i lufa PDI), luneta typu DOC lub wyżej. Kupno używanego karabinu snajperskiego to ok. 1600-2000zł, z tym, że trzeba liczyć się z WIELOMA poprawkami, wymianą drobnicy, gwintowaniem itp. Dojdą do tego ew. koszty związane z searami, tłokiem itp. tak czy siak ja bym zlecił sklecenie czegoś dobrego polecanej osobie. Szukałbym graczy, którzy typowo siedzą w karabinach snajperskich. Edited March 30, 2018 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
Bruce_ Posted March 30, 2018 Report Share Posted March 30, 2018 https://gunfire.pl/product-pol-1152209318-Replika-karabinu-snajperskiego-SRS-A1-26.html Quote Link to post Share on other sites
crown94 Posted March 30, 2018 Author Report Share Posted March 30, 2018 Fajna alternatywa, buda wydaje się solidna, ale ma lufe 6.05 :/ Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted March 30, 2018 Report Share Posted March 30, 2018 I co w związku z tym, że ma 6.05? :-) Lepsze dobre 6.05 niż kiepskie 6.01. Quote Link to post Share on other sites
crown94 Posted March 30, 2018 Author Report Share Posted March 30, 2018 Jest moze jakas snajperka w klimacie wojny światowej w drewnie, która jest dobra stokowa albo jest dobrą podstawą? Quote Link to post Share on other sites
crown94 Posted April 3, 2018 Author Report Share Posted April 3, 2018 I co w związku z tym, że ma 6.05? :-) Lepsze dobre 6.05 niż kiepskie 6.01. to ironia czy jest w tym troche racji? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted April 3, 2018 Report Share Posted April 3, 2018 Jest w tym trochę racji. Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted April 3, 2018 Report Share Posted April 3, 2018 Ani ironia ani trochę racji tylko fakt. Quote Link to post Share on other sites
crown94 Posted April 4, 2018 Author Report Share Posted April 4, 2018 Ani ironia ani trochę racji tylko fakt. skoro tak to uzasadnij Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted April 4, 2018 Report Share Posted April 4, 2018 Chodzi o jakość wykonania. 6,01 to bardziej precyzyjny w wykonaniu produkt niż 6,05. Przypuśćmy, że gdzieś na swojej długości kiepskie 6.01 ma lekkie przewężenie. Pierwszy problem jest intuicyjny - źle wykonana kulka (lekko większa niż powinna być) może o niego przyhaczyć i raz, że zwolnić, a dwa - odbić się i tracimy skupienie. W skrajnym przypadku nawet może się zablokować. Drugi problem, którego się jedynie domyślam, a praktyka (drogie, a większego kalibru lufy dają lepsze rezultaty niż tańsze i ciaśniejsze) zdaje się go potwierdzać to kwestia opływu powietrza w lufie. Jeżeli gdzieś jest niedoskonałość - miejscowe zwężenie czy poszerzenie lufy - powietrze inaczej opływa kulkę (z jednej strony mocniej, a z drugiej słabiej) i przez to kulka inaczej się zachowuje. Aczkolwiek ten drugi problem jest jedynie moim domysłem. Quote Link to post Share on other sites
crown94 Posted April 4, 2018 Author Report Share Posted April 4, 2018 Wydaje mi się, że jest to jak najbardziej słuszne, ostatnią wypowiedzią chciałem trochę sprowokować, ale nie byłbym tak pesymistycznie nastawiony. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted April 4, 2018 Report Share Posted April 4, 2018 Lufa precyzyjna ma mieć stałą średnicę na całej długiości, ma być prościutka, mieć dobrze i jednorodnie wykończoną powierzchnię wewnętrzną. Średnica nie jest wyznacznikiem precyzji. Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted April 4, 2018 Report Share Posted April 4, 2018 Ale za to średnicę łatwiej sprzedać. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted April 4, 2018 Report Share Posted April 4, 2018 Ale za to średnicę łatwiej sprzedać. Tym bardziej, że mało kto ma możliwość zweryfikować czy średnica się zgadza :) . Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts