kaspar221 Posted April 17, 2018 Report Share Posted April 17, 2018 Witam, piszę nowy temat bo chciałbym dołączyć do asg, ale nie wiem czy kupować nowe okulary bo mam w domu okulary BHP (robocze) firmy Zekler. Czy ktoś miał styczność z tymi okularami? Czy są wytrzymałe? I ostatnie - czy mam zrobić przestrzelenie tych okularów? Link: https://alnar.pl/images/watermark/wpx_d2ffecfdaf300a656fc081478a93f0bf.jpg Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted April 17, 2018 Report Share Posted April 17, 2018 http://forum.wmasg.p...i-ochrony-oczu/ sprawdź ;) Quote Link to post Share on other sites
kaspar221 Posted April 17, 2018 Author Report Share Posted April 17, 2018 Z odległości 10m wystrzeliłem do okularów z repliki 400 fps, śladów żadnych. Ktoś napisał w linku podesłanym przez ciebie że okulary są testowane poprzez jednokrotne uderzenia. Czyli rozumiem że wszyscy z was wymieniacie okulary kiedy dostaniecie w nie? Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted April 24, 2018 Report Share Posted April 24, 2018 Z odległości 10m wystrzeliłem do okularów z repliki 400 fps, śladów żadnych. Ktoś napisał w linku podesłanym przez ciebie że okulary są testowane poprzez jednokrotne uderzenia. Czyli rozumiem że wszyscy z was wymieniacie okulary kiedy dostaniecie w nie? Nie słyszałem o nikim, kto by tak robił, chyba że faktycznie oberwał z bardzo mocnej repliki z bardzo bliska. Energia kinetyczna kulki wystrzelonej ze zwykłej repliki z rozsądnej odległości jest po prostu zbyt niska, żeby wyrządzić okularom/goglom (zwłaszcza balistycznym) jakąkolwiek istotną szkodę. Natomiast okulary warto wymieniać co dwa lata, bo poliwęglan z wiekiem i pod wpływem UV traci swoje właściwości. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted April 24, 2018 Report Share Posted April 24, 2018 Jeśli kulka zostawia małe wgniecenie to okulary wymieniam. Generalnie właściwe okulary powinny mieć oznaczenie klasy bezpieczeństwa. Poszukaj cz nue masz wytłoczonego napisu w stylu EN1066 lub F. Quote Link to post Share on other sites
kaspar221 Posted April 28, 2018 Author Report Share Posted April 28, 2018 Dzięki Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts