Faflon Posted April 27, 2018 Report Share Posted April 27, 2018 Witam, jestem posiadaczem https://www.specshop.pl/product-pol-12460-G-P-Ball-Rifle-Long-Sand-On-Black-AEG065SB.html full stock, nówka sztuka. Wymieniona lufa na Promyka 6.03 550mm, gumka na zieloną od G&G i czarny dystanser do flata od Laylaxa. Chciałbym osiągnąć 450fps na kulkach 0.30. Czy mógłby ktoś podać rozpiskę sprzętu jaki należy kupić, aby udało się to zrealizować, z nastawieniem na dłuugą żywotność sprzętu ? :) PS> jak się uda to z linkami do konkretnego sklepu, bo zawsze mam dylemat, czy to co znajdę w sklepie na właśną rękę, to dokładnie to, co na myśli miał autor postu :) Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted April 27, 2018 Report Share Posted April 27, 2018 550fps? Do wymiany wszystko włącznie ze szkieletem. Jaki masz budżet? Quote Link to post Share on other sites
Karol88 Posted April 27, 2018 Report Share Posted April 27, 2018 Mi szkielet dwa lata na M130 podziałał. Trzeciego roku wykonczylem szkielet zima :D. Bez wzmocnień, sorbo. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted April 27, 2018 Report Share Posted April 27, 2018 450 fps na 0.3g to ~2,8J czyli 550 fps na 0.2g Czyli, jak napisał Wallop, trzeba wymienić praktycznie wszystko, łącznie ze szkieletem GB. Jak chcesz to składać sam, to musisz mieć jakieś pojęcie. Wtedy powinieneś wiedzieć co kupić. Jak chcesz żeby składał Ci to serwisant to spytaj jego o części, różni serwisanci mają swoje ulubione części ;) Quote Link to post Share on other sites
Faflon Posted April 27, 2018 Author Report Share Posted April 27, 2018 Budżet się znajdzie, ma być raz a porządnie :) Składanie odbędzie się we własnym zakresie, ale zupełnie wyleciałem z obiegu, co i jak się teraz kupuje, bo strzelałem ostatnio ładnych parę lat temu. Więc proszę tylko o dobór części, a jak już będę widział co kupić, to poskładać do kupy już się uda :) Quote Link to post Share on other sites
Dudi28 Posted April 27, 2018 Report Share Posted April 27, 2018 Z czystej ciekawości, po co Ci 550fps w szturmówce? Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted April 27, 2018 Report Share Posted April 27, 2018 (edited) Z czystej ciekawości, po co Ci 550fps w szturmówce? Kolega pyta raczej o 500-510fps. Na 550fps (0,2g) przy doborze odpowiednich części do lufy ~40cm uzyskałby 500fps na kulkach 0,3g. Wiem, bo mój ulubiony "build" ma takie ustawienia. Do szturmówki to też najchętniej brałbym 500fps. Ot, są ludzie, którzy nie lubią wynalazków typu "full auto". I bezpieczniej i "realniej" niż napieprzanie seriami z midów/hi-capów. Edited April 27, 2018 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
Faflon Posted April 28, 2018 Author Report Share Posted April 28, 2018 Gdyż wyglądać ta EMka docelowo ma tak: https://en.wikipedia.org/wiki/Designated_marksman_rifle#/media/File:USMC-090509-M-9706A-177.jpg bardziej DMR, niż szturmówka Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted April 28, 2018 Report Share Posted April 28, 2018 Na 550fps (0,2g) przy doborze odpowiednich części do lufy ~40cm uzyskałby 500fps na kulkach 0,3g. Wiem, bo mój ulubiony "build" ma takie ustawienia. Chodzi Ci o spadek fps'ów/energii na 0,3g jeśli na kulkach 0,2 miałby 550fps? Pi razy oko do zbudowania repliki pod 450fps na 0,3g (co według mnie jest trochę kiepskim pomysłem bo 0,3g będą zbyt lekkie pod taką prędkość, no ale o doborze wagi kulek, lufy i cylindra to potem) potrzebujesz: Szkielet CNC do wyboru do koloru 400-700zł Tłok SHS bez wycięć (fioletowy/niebieski) 15 metalowych zębów 40zł Głowica tłoka Modify/Ultimate 50-60zł Głowica cylindra Ultimate 60zł Dysza do dopasowania 15-60zł Guma do dopasowania 30-60zł Sorbopad + neopad ~40zł Cylinder Lonex 70zł Sprężyna Guarder SP140/SP150 60zł Zębatki SHS czarne np 16:1 100-130zł Mosfet GATE Titan v2 600zł Silnik G&P M140 210zł Do tego lufa i ewentualnie lepsza komora. Warto zrobić też flathop'a. Można taniej, można drożej... Quote Link to post Share on other sites
Faflon Posted April 28, 2018 Author Report Share Posted April 28, 2018 Dzięki wielkie za odpowiedź. A ten mój Promyk nie starczy, bo piszesz coś o lufie? Flat już zrobiłem :) Quote Link to post Share on other sites
Robak Posted May 4, 2018 Report Share Posted May 4, 2018 Wallop, mosfet aż taki na wypasie chyba nie musi być:) Z ciekawości, jako że ze teoretycznie się mocno przed moim tuningiem przygotowałem, silnik G&P M,140 nie będzie za słaby (16:1 też momentu nie dodaje)? Wg opisu https://www.evike.com/products/51525/ jest maks na M130. Faflon ja mam promyka na FPS 510 jest na prawdę dobrze. Przy wyższych FPSach to już wszystko ma znaczenie, gumki, wiatr kulki itp.. Quote Link to post Share on other sites
Robak Posted May 4, 2018 Report Share Posted May 4, 2018 Ok, silnik powinien uciągnąć M130+ wg opisu a nie maks M130:) Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted May 4, 2018 Report Share Posted May 4, 2018 Silnik ciągnie i SP170 na 13:1 :) Co do mośka, bez konkretnego budżetu to mogę tu wrzucić nawet G&P Satan i zęby Siegetek. Quote Link to post Share on other sites
Faflon Posted May 6, 2018 Author Report Share Posted May 6, 2018 Chciałbym zaznaczyć że przy mosfecie nie obchodzi mnie w żaden sposób ROF (full auto będę miał wyłączone z gry po takim tuningu) więc jedyne co mnie tak na prawdę interesuje to zajebi**a reakcja na spust. Żadne tam programowalne 3stzrały i inne zabawki :D Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted May 7, 2018 Report Share Posted May 7, 2018 No to Titan :) Quote Link to post Share on other sites
dziadekmarek1 Posted May 7, 2018 Report Share Posted May 7, 2018 Merf 3,2 ma również "inteligentny spust" i nie kosztuje tyle kasy co Titan. Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted May 7, 2018 Report Share Posted May 7, 2018 A ma precocking? Nie. Poza tym Merf jest średni... Inteligenty spust w żaden sposób nie daje lepszej reakcji spustu. Jedynie jeśli ograniczysz rof. Normalnie zmniejszenie rof'u przez zmniejszenie napięcia powoduje to, że silnik z każdym strzałem dostaje np o 50% mniejsze napięcie niż przy normalnej instalacji. Powoduje to, że każdy strzał jest wolniejszy i reakcja na spust dłuższa. Inteligenty spust daje tą możliwość, że przy ograniczeniu rofu o 50%, pierwszy strzał jest oddawany ze 100% szybkością. Ma się to nijak jeśli cały czas mamy ustawiony rof na 100%. Na rof wpływa przełożenie zębatek, silnik, sprężyna, jakość instalacji elektrycznej, akumulator, zespół tłoka, łożyska i czasem szkielet. Tudzież aby zwiększyć reakcję na spust do maximum, pre-cocking to konieczność. Do tego lipo 14,8V i wsio, reakcja jak w replikach z konwersjami hp. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts