MarekMac Posted May 2, 2018 Report Share Posted May 2, 2018 (edited) Witajcie. Otóż planuję niedługo zorganizować pierwszy w życiu scenariusz bardziej zaawansowany niż "mytuwytu" czy dołączenie do strzelanki medyka. Elementem scenariusza miałyby być resztki samolotu zwiadowczego, który został zestrzelony. Żeby nie było zbyt łatwo przenieść tego elementu chcę aby był ciężki. Na tyle ciężki by do jego transportu potrzeba będzie 2-4 ludzi. Jak chcę to osiągnąć? Budując skrzynkę z dwóch palet Euro (masa około 25kg) stanowiących dno i pokrywę skrzynki. Boki zbiję z deseczek, a do środka włożę 2-3 worki cementu lub wapna. Celowałbym w wagę około 100kg tak żeby we dwie osoby był problem z transportem (50kg nieść to już spore obciążenie), a w czwórkę też nie będzie lekko, ale już do udźwignięcia. I tu pojawia się mały problem techniczny. Chciałbym trochę zmniejszyć niedogodności związane z transportem i zrobić jakieś uchwyty. Myślałem nad zastosowaniem rączek, ale nie wiem czy ich mocowanie wytrzyma takie obciążenie. Myślałem też nad zamontowaniem od spodu dolnej palety dwóch rur robiąc coś na kształt lektyki. Rury przyśrubowałbym do palety. Ma ktoś doświadczenie w takich projektach? Może ktoś posłuży radą? Edited May 2, 2018 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted May 2, 2018 Report Share Posted May 2, 2018 A może gruby sznur jako uchwyty? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted May 2, 2018 Author Report Share Posted May 2, 2018 O! O tym nie pomyślałem. Sznur lub łańcuch z pewnością znajdę o wymaganej wytrzymałości. Dziękować! Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted May 2, 2018 Report Share Posted May 2, 2018 Zdrowe drewno, sensowne wkręty po 4 sztuki na uchwyt i przy wadze całości 100kg przy czterech uchwytach daje po 25 na uchwyt. Spokojnie da radę. A po za tym, po co uchwyty? Niech komandosi kombinują jak to przenieść:D Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted May 2, 2018 Report Share Posted May 2, 2018 Cztery kawałki listwy 4x4x50 cm (wystajace na 15 cm poza palety), plus 16 gwoździ (kręconych, żeby nie wyłaziły) - wystarczy (25 kg na cztery gwoździe). Poza tym po co cement lub wapno? Nie za drogo? Wystarczy mokry piasek (lub po prostu miejscowa gleba) w workach na śmieci. Quote Link to post Share on other sites
SikorPL Posted May 2, 2018 Report Share Posted May 2, 2018 Parciane pasy/taśmy transportowe (mogące też spinać/wzmacniać całość) w miejscach „chwytów” obłożone jakimś materiałem lub z odłożonym „rączkami” / hakami transportowymi. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted May 3, 2018 Author Report Share Posted May 3, 2018 Dzięki pany za odpowiedzi. Cortes, dwa worki cementu to jakieś 20zł - tyle co kot napłakał, a mi się nie chce łopatą machać. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts