Minner Posted October 14, 2005 Report Share Posted October 14, 2005 Chciałbym się dowiedzieć jakie okulary ochronne lepiej kupić: bezbarwne czy przyciemniane? P.S. konkretnie to zastanawiam się nad okularami Uvex X-One i nie wiem, którą wersję wybrać. Link to post Share on other sites
Ritter Posted October 14, 2005 Report Share Posted October 14, 2005 Konkretnie, to do ASG kup gogle. Powie Ci to każdy, któremu kulka dostała się pod okulary. U nas już kilka takich przypadków było. Jeden zaowocował nawet zabawną ofertą w komisie "kupię dobre gogle. SZYBKO!". A dobre gogle UVEXa kupisz za jakieś 60zł. Tak, wiem - masa ludzi biega w okularach i żyje. Powtórzę jednak to co się tutaj przewijało wiele razy - oczy nie odrastają. Szybka - moim zdaniem bezbarwna. Ciemna będzie Cię wkurzać w budynkach, zacienionych miejscach itp. - Link to post Share on other sites
Robson Posted October 14, 2005 Report Share Posted October 14, 2005 ja też wole jasne, ale w zimę i w baaaaardzo słoneczne dni jednak zakładam przyciemniane... no chyba, że mi coś odpali w głowie... Link to post Share on other sites
Wukasz Posted October 15, 2005 Report Share Posted October 15, 2005 W okularach Uvexa (Ivo) używam czarnej. Nie przyciemnia obrazu tak jakby sie wydawało (nie wiem jak to się nazywa... polaryzacja?). Swobodnie można biegać w nawewt ciemnych pomieszczeniach (a z latarka i w piwnicy). Dla mnie ma tą zaletę że oczy męczą mi się o wiele wolniej (normalnie nosze okluary korekcyjnie). I po ostatnie ... wole szybkę czarną gdyż na wiekszych impreazach pstryka się sporo fotek ... wole być w ciemnych okularkach :) W okularach Ivo ciemna (czarna) szybka ma poważną wadę - brak wersji z antifogiem. Co w niektórych sytuacjach się przydaje ... Potrafię zaparować Ivo z antifogirm jak mało kto :D a przetrzeć nie można (oczywiscie w bezpiecznych warukach). Ciemne można bez problemu :) Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted October 15, 2005 Report Share Posted October 15, 2005 Panowie, jak dla mnie samo pytanie jest głupawe. Tak jak już przedmówca zauważył, ciemne szkła będą pogarszały widoczność w ciemnych pomieszczeniach, oraz wieczorem. Są dobre moim zdaniem tylko w słoneczne dni, albo w cqb jeśli wchodzisz z flashbangiem, co w asg się raczej nie zdarza. Lepiej kupić okulary z wymienymi szkłami, będą bardziej uniwersalne. Link to post Share on other sites
Wukasz Posted October 15, 2005 Report Share Posted October 15, 2005 Hubert... bezpośredni przedmówca się z tobą nie zgadza... bo wszystko zelży od tego jakie ciemne szkła :) Link to post Share on other sites
KARMA_Alex Posted October 17, 2005 Report Share Posted October 17, 2005 osobiscie preferuje okulary od dluzszego czasu. niemniej kiedy sytuacja staje sie kontaktowa - zawsze mam gogle. Link to post Share on other sites
Witia Posted October 17, 2005 Report Share Posted October 17, 2005 temat okularów wraca jak bumerang - ale to dobrze, bezpieczeństwo über alles. ja używam: 1) Gogle Uvex Ultrasonic - białe 2) Okulary Galileo Raptor - czarne przyciemniane 3) Okulary z Tajguna - żółte rozjaśniające w 95% przypadków używam gogli - najmniej parują z tych trzech i są najpewniejsze (certyfikat B na 120 m/s i brak szczelin przez które może wpaść kulka). Przyciemniane przydają się rzadko - nie tylko w budynkach, w lesie między drzewami też jest ciemniej niż na otwartej przestrzeni, słońce nie razi bezpośrednio. Gdy zapada zmrok idealne są żółte (za to na słońcu nie da się w nich wytrzymać). Jeśli koniecznie chcesz mieć jedne uniwersalne, polecam bezbarwne (białe), jeśli będziesz miał czapkę z daszkiem lub boonie hata, to daszek lub rondo ochroni Cię przed słońcem wystarczająco, a gdy zacznie szarzeć będziesz widział normalnie. Jeśli koniecznie chcesz mieć przyciemniane, to rzeczywiście Uvexy i-vo przyciemniają chyba najmniej, da się jeszcze w nich działać w ciemniejszych warunkach (Galileo Raptor przyciemniają bardziej). Link to post Share on other sites
DaVID AntiTerrorist Posted October 24, 2005 Report Share Posted October 24, 2005 Mój typ- bezbarwne...tak jak wspominali przedmówcy. P.S.: KRA Wukasz- Polaryzacja polega na zmianie rozkładu ładunków elektrycznych w obrębie atomu lub cząsteczki na skutek odzdziaływania z zewnętrznym polem elektrostatycznym. -Ma to więc związek raczej z elektrostatyką i fizyką. Link to post Share on other sites
Wukasz Posted October 24, 2005 Report Share Posted October 24, 2005 Oraz z optyką... wpisz w google polaryzacja światła (zresztą jak mówiłem nie wiem jakie to zjawisko że obcina tylko część światła choć szkiełko ciemne - strzelałem) Link to post Share on other sites
sweety_killer Posted October 24, 2005 Report Share Posted October 24, 2005 W przypadku gogli Uvexa wole przyciemniane bo w bezbarwnych odrazu męczą mi się oczy, czego nie zaobserwowałem w ciemnych. Nie wiem czym to jest spowodowane ,ale w goglach innych firm wszystko jest ok. Link to post Share on other sites
Frugo Posted October 24, 2005 Report Share Posted October 24, 2005 Uvex Hawk. - biale - czarne - zolte I masz po problemie. 219zl. Mam takie od ponad roku. Uzywam do wszystkiego ASG, rower, samochod (tutaj chyba najwiecej bo i duzo jezdze (te jedyne 6500km miesiecznie ;-) )). Link to post Share on other sites
Recommended Posts