Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Okulary bezbarwne vs przyciemniane

Recommended Posts

Konkretnie, to do ASG kup gogle. Powie Ci to każdy, któremu kulka dostała się pod okulary. U nas już kilka takich przypadków było. Jeden zaowocował nawet zabawną ofertą w komisie "kupię dobre gogle. SZYBKO!". A dobre gogle UVEXa kupisz za jakieś 60zł.

Tak, wiem - masa ludzi biega w okularach i żyje. Powtórzę jednak to co się tutaj przewijało wiele razy - oczy nie odrastają.

Szybka - moim zdaniem bezbarwna.

Ciemna będzie Cię wkurzać w budynkach, zacienionych miejscach itp.

-

W okularach Uvexa (Ivo) używam czarnej. Nie przyciemnia obrazu tak jakby sie wydawało (nie wiem jak to się nazywa... polaryzacja?). Swobodnie można biegać w nawewt ciemnych pomieszczeniach (a z latarka i w piwnicy). Dla mnie ma tą zaletę że oczy męczą mi się o wiele wolniej (normalnie nosze okluary korekcyjnie). I po ostatnie ... wole szybkę czarną gdyż na wiekszych impreazach pstryka się sporo fotek ... wole być w ciemnych okularkach :)

W okularach Ivo ciemna (czarna) szybka ma poważną wadę - brak wersji z antifogiem. Co w niektórych sytuacjach się przydaje ... Potrafię zaparować Ivo z antifogirm jak mało kto :D a przetrzeć nie można (oczywiscie w bezpiecznych warukach). Ciemne można bez problemu :)

Panowie, jak dla mnie samo pytanie jest głupawe. Tak jak już przedmówca zauważył, ciemne szkła będą pogarszały widoczność w ciemnych pomieszczeniach, oraz wieczorem. Są dobre moim zdaniem tylko w słoneczne dni, albo w cqb jeśli wchodzisz z flashbangiem, co w asg się raczej nie zdarza. Lepiej kupić okulary z wymienymi szkłami, będą bardziej uniwersalne.

temat okularów wraca jak bumerang - ale to dobrze, bezpieczeństwo über alles.

ja używam:

1) Gogle Uvex Ultrasonic - białe

2) Okulary Galileo Raptor - czarne przyciemniane

3) Okulary z Tajguna - żółte rozjaśniające

w 95% przypadków używam gogli - najmniej parują z tych trzech i są najpewniejsze (certyfikat B na 120 m/s i brak szczelin przez które może wpaść kulka).

Przyciemniane przydają się rzadko - nie tylko w budynkach, w lesie między drzewami też jest ciemniej niż na otwartej przestrzeni, słońce nie razi bezpośrednio. Gdy zapada zmrok idealne są żółte (za to na słońcu nie da się w nich wytrzymać).

Jeśli koniecznie chcesz mieć jedne uniwersalne, polecam bezbarwne (białe), jeśli będziesz miał czapkę z daszkiem lub boonie hata, to daszek lub rondo ochroni Cię przed słońcem wystarczająco, a gdy zacznie szarzeć będziesz widział normalnie.

Jeśli koniecznie chcesz mieć przyciemniane, to rzeczywiście Uvexy i-vo przyciemniają chyba najmniej, da się jeszcze w nich działać w ciemniejszych warunkach (Galileo Raptor przyciemniają bardziej).

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...