Pazur88 Posted August 24, 2022 Report Share Posted August 24, 2022 Ahoj. Zakładam nowy temat bo nie znalazłem odpowiedniego (chyba, że przeoczyłem). Szukam alternatywy dla granatów wypełnionych mąką. Zazwyczaj są wykorzystywane do niszczenia pojazdów. Chciałbym jednak zrezygnować z "zabawy" jedzeniem. Czy Koledzy mają jakiś pomysł na alternatywne wypełnienie? Pozdrawiam Pazur Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted August 24, 2022 Report Share Posted August 24, 2022 Na pseudohistorycznych "Ardenach" w 2013 r. mieliśmy PIAT-a w formie procy. Strzelaliśmy do niemieckiego "Brezentpanzera" piłkami tenisowymi. Ongiś na Pomorzu obrzucaliśmy się granatami wypełnionymi mieszaniną grochu, piasku i suchego gipsu. Dawały fajny efekt, ale nie wiem czy wykorzystanie gipsu to dobry pomysł. Może talk? Quote Link to post Share on other sites
wish Posted August 24, 2022 Report Share Posted August 24, 2022 Do granatów gammona na Norwegię wsypywałem popiół. Do samoróbek granatów rolka po papierze, petarda, wsypywałem wymieszne kulki z popiołem. Zdziwiłem się gdy dostałem kulką stojąc jakieś 7-8m od granatu. Pierwszy test na dystansie 3m 3-4kulki 5m pudło 7/8m jakaś zbłąkana kulka mnie trafiła. Test w kąpielówkach więc ją poczułem, w mundurze na pewno nie. Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted August 25, 2022 Report Share Posted August 25, 2022 Peluszka. Tania i sporo jej w granat wejdzie. Quote Link to post Share on other sites
Lukas42 Posted September 5, 2022 Report Share Posted September 5, 2022 Domin ta proca była zbójcza, wybiliście nią masę Niemców na wzgórzu które atakowaliście ;) z tego co pamietam to miotaliście nią też granaty... Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted September 23, 2022 Report Share Posted September 23, 2022 Na ostatniej "Bzurze 1939' pojawiła się kwestia granatów przeciwpancernych. Gregor słusznie zwrócił uwagę, że o ile w przypadku granatów przeciwpiechotnych piasek jako obciążenie nie robi problemu, o tyle w przypadku trafienia takim granatem w szybę, ziarna piasku mogą ją już porysować. Dlatego w przypadku granatów używanych do zwalczania pojazdów stosujmy wyłącznie miękki materiał: mąka, talk. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts